Güncel
Davutoğlu: CHP'ye süreli hükümet önerdik
AK Parti-CHP koalisyonu kurulamadı. Başbakan Davutoğlu, CHP'ye "süreli bir reform hükümeti" önerdiklerini, CHP'nin ise "uzun süreli bir hükümet" istediğini ve anlaşamadıklarını söyledi. Davutoğlu, erken seçimin en güçlü ihtimal olduğunu açıkladı.
AK Parti Genel BaÅŸkanı Ahmet DavutoÄŸlu ve CHP Genel BaÅŸkanı Kemal KılıçdaroÄŸlu'nun, koalisyon kararını vermek için yaptığı toplantı bitti. 1,5 saat süren görüÅŸmenin ardından her iki lider de otelden ayrıldı.
AK Parti Genel Merkezi'nde açıklama yapan DavutoÄŸlu'nun konuÅŸmasından satır baÅŸları ÅŸöyle:
"CHP ile görüÅŸmelerde baÅŸta dış politika ve eÄŸitim olmak üzere derin görüÅŸ ayrılıkları olduÄŸu ortaya çıktı. CHP tarafına özellikle üzerinde mutabık kaldığımız zeminde süreli bir reform hükümeti kurulması yönünde teklifte bulunduk. Sayın KılıçdaroÄŸlu ise kısa süreli bir reform hükümeti konusundaki kaygılarını ifade ettiler. Bu diyalogların sürdürülmesi ancak ÅŸu anda bir hükümet ortaklığı kuracak zeminin olmadığı anlaşılmıştır. Erken seçim önümüzde görünen güçlü bir ihtimaldir."
"Sayın Bahçeli ile tekrar görüÅŸebileceÄŸimizi ifade etmiÅŸtim. Bundan daha doÄŸal bir ÅŸey yok."
"Erken seçimden en fazla fayda AK Parti saÄŸlar"
"23 AÄŸustos’a kadar CumhurbaÅŸkanı’nın herhangi bir inisiyatif kullanmasına gerek kalmaksızın bunu baÅŸarmalıyız. Siyasi liderlerin baÅŸarısız olduÄŸu bir ihtimali düÅŸünmek istemiyorum."
"Erken seçimden en fazla fayda saÄŸlayacak parti AK Parti’dir. Buna raÄŸmen hükümet ortaklığı için çaba gösterdik. Millet bize ‘ülkeyi yönetin’ dedi. Üzerime düÅŸeni yapmadan milletin karşısına yeniden gitmek istemem. Bütün bu süreci yürüttüÄŸüme ve görevimi yaptığıma inanıyorum. Bunu milletimizin gördüÄŸüne inanıyorum. TBMM’nin kararıyla erken seçime gidilmesini tercih ederim. MeÅŸruiyet zemininde hareket ediyoruz. Bunun bir hukuki bir de siyasi realite boyutu var."
"MHP ile yapacağımız görüÅŸmemizin formatı konusunda bir telkin söz konusu olmaz. Yol haritamın gereÄŸini yapıyorum. Sayın Bahçeli ile görüÅŸmemizden sonra Sayın CumhurbaÅŸkanı ile bir istiÅŸare ihtiyacı doÄŸabilir."
"Cumhurbaşkanımızın telkini olmadı"
"CHP ile bir seçim hükümeti ihtimali kalmadı."
"CumhurbaÅŸkanımızın herhangi bir yerde bana ‘koalisyon olmasın’ gibi bir telkini olmamıştır. Biz baÅŸarısız olursak top CumhurbaÅŸkanımızın elinde olacak, 23 AÄŸustos’tan sonra. Toplumda bir erken seçim beklentisi var, bu saklı bir ÅŸey deÄŸil. Anketlere de yansıyan bu. Buna gözümüzü kapatabilir miyiz, bu da olmaz. CHP ile derin görüÅŸ ayrılıkları olmasaydı, kendi kitleme dönüp, ‘bunu yapmamız lazım’ derdim. Bu konuda da ikna ederdim. Zihnimde 3-4 alternatif daha var. Bu alternatifleri erken zikretmek onları imkansız kalabilir."
“OlaÄŸanüstü bir durum yok”
“Kongre (AK Parti kongresi) konusunda yetkili kurullarla konuÅŸuruz ama ben her ÅŸeyin doÄŸal seyri içinde olmasından yanayım. AK Parti’de olaÄŸanüstü bir durum yok. Herkes sakin olsun. Önümüzdeki aylarda bu ülkeyi kendi rayına oturturuz. “
“Sayın KılıçdaroÄŸlu ile görüÅŸmemizden sonra Sayın CumhurbaÅŸkanımızla telefonda görüÅŸtük. Zaten haftalık olaÄŸan görüÅŸmemiz vardı.”
“Erken seçim tarihi konusunda ÅŸunu söyleyebilirim: Dikkatli bir dil kullandım. MHP ile temaslarımız sonrasında bir erken seçim tablosu ortaya çıkarsa en kısa zamanda olmasını tercih ederim. Erken seçimin uzun zamanlara yayılması ekonomiyi de etkiler, puslu havayı seven çakalları da ülkemize salar.”
Liderler öncesinde partililerle görüÅŸtü
Parti heyetlerinin “istikÅŸafi” görüÅŸmelerinin ardından AK Parti ve CHP genel baÅŸkanları 10 AÄŸustos’ta bir araya geldi. Partilerin heyet baÅŸkanları Ömer Çelik ve Haluk Koç’un da katıldığı bu liderler buluÅŸması 4 saat 20 dakika sürdü. Liderlerin ikinci buluÅŸması bugün gerçekleÅŸecek. Saat 14:00’te Ankara Palas’ta baÅŸlayan toplantıda koalisyonun akıbetinin belli olması bekleniyordu.
Her iki parti de bu görüÅŸme öncesinde ÇarÅŸamba günü yönetim kademelerinde koalisyon görüÅŸmelerini ele aldı. AK Parti’de BaÅŸbakan DavutoÄŸlu baÅŸkanlığında Merkez Yürütme Kurulu toplantısı yapıldı. CHP’de ise hem milletvekilleriyle kapalı grup hem de Parti Meclisi ve Merkez Yönetim Kurulu toplantıları yapıldı.
Heyetlerin görüÅŸmeleri
35 saat 5 toplantıda koalisyon görüÅŸmesi yapan AKP ve CHP heyetlerinin üzerinde uzlaÅŸtığı ve uzlaÅŸamadığı baÅŸlıklar var. Heyetlerin bir rapor haline getirip genel baÅŸkanlara sunduÄŸu bu ana baÅŸlıklar; ekonomi, sosyal politikalar, çevre ve mülkiyet iliÅŸkileri, yeni anayasa ve özgürlükler, kuvvetler ayrılığı, seçim barajı ve toplumsal uzlaşı, dış politika.
Her iki partiden de hangi baÅŸlıklarda anlaÅŸmaya uzak olduklarına iliÅŸkin net açıklama gelmedi ancak kulislere yansıyan bilgiler, ekonomi, dış politika ve yeni anayasa baÅŸlıklarında partilerin ayrı düÅŸtüÄŸünü gösteriyor.
Kaynak: Al Jazeera
Henüz yorum yapılmamış.