Sosyal Medya

Coğrafyamız

Kazakistan GSYİH'de Rusya'yı ilk defa geçiyor

Kazakistan'ın yılsonunda Gayrisafi yurt içi hâsılası oranıyla Rusya'yı ilk defa geride bırakacağı tahmin ediliyor



Kazakistan’ın Gayrisafi yurt içi hâsılasının (GSYÄ°H) 2015 yılı sonunda kiÅŸi başına 12 bin 400 dolar, Rusya’nınkinin ise 11 bin 900 dolar olacağı tahmin ediliyor. Böylece Rusya ilk kez tarihinde bu ekonomik göstergede eski Sovyet cumhuriyetlerinden (Baltık ülkeleri hariç) birinin gerisinde yer alacak.

Uzmanlara göre bu bir dönüm noktası. 2000'li yıllarda, Rus ekonomisinin büyüme hızı dünya ortalamasından önemli ölçüde daha yüksek olmuÅŸtu ve eski Sovyetler BirliÄŸi'nin diÄŸer cumhuriyetleri ile aradaki fark gittikçe Rusya lehine artmaktaydı. Kazakistan ve Belarus diÄŸer ülkelere göre Rusya’dan az ama yine de önemli ölçüde geri kalıyordu.

Dünya çapındaki ekonomik kriz durumun radikal ÅŸekilde deÄŸiÅŸmesine neden oldu. 2009 yılında Kazakistan'ın GSYÄ°H büyüme hızı azalsa da dibe vurmadı. Sonraki yıllarda Kazakistan büyümede Rusya’nın önüne geçti. 2014 yılında aradaki fark en düÅŸük seviyeye yani 800 dolara indi. Kazakistan’ın GSYÄ°H’si 12.3 bin dolar, Rusya’nınki ise 13.1 bin dolar oldu.

Asya Kalkınma Bankası’na göre 2015 yılında Kazakistan’ın GSYÄ°H’si 12.4 bin dolar olacak. Batı yatırımları dolaysıyla geliÅŸme hızı düÅŸen Rusya’da bu gösterge 11 bin 900 dolara düÅŸecek. Böylece Kazakistan ilk defa büyümede Rusya’yı geçmiÅŸ olacak.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.