Sosyal Medya

Coğrafyamız

Arakanlı Müslümanların çilesi bitmiyor!

Temmuz ayında Muson yağmurlarıyla başlayan ve ülkeyi etkisi altına alan Myanmar'da Arakanlı Müslümanlar sel çilesi yaşıyor.



Myanmar'ı üç haftadır etkisi altına alan ÅŸiddetli yağışların yol açtığı seller nedeniyle Arakanlı Müslümanların yaÅŸadığı kamplar da zarar görürken, Myanmar hükümetinin bu kamplara yardımda bulunmadığı belirtiliyor.

Ä°nsan Hak ve Hürriyetleri (Ä°HH) Ä°nsani Yardım Vakfı, Myanmar'da 99 kiÅŸinin hayatını kaybetmesine ve yüzlerce kiÅŸinin evsiz kalmasına neden olan sellerde zarar gören kamplarda yardım çalışmaları baÅŸlattı.

Ä°HH Güney Asya Masası Koordinatörü Eyüp Ural,  temmuz ayında muson yaÄŸmurlarıyla baÅŸlayan ve Komen kasırgasıyla bölgede etkisini gösteren seller sonucu kamp bölgelerindeki barınakların zarar gördüÄŸünü anlattı.

Acil yardım kapsamında bölgeye çadır, yaÄŸmurluk, ÅŸemsiye, kıyafet ve erzak yardımında bulunduklarını ve bu yardımların yüzde 90'ının Arakan'daki Sitve ÅŸehrinde yapıldığını söyleyen Ural, "Myanmar hükümeti bu kamplara yardım yapmıyor. Bu nedenle kamplarda yaÅŸayan Müslümanların geçimleri dışarıdan gelen yardımlara baÄŸlı" dedi. Ural, Sitve'de yürütülen yardımlarla içme suyunun da temin edileceÄŸini kaydetti.

Bölge genelini üç haftadır etkisi altına alan ÅŸiddetli yağışların yol açtığı sellerde Müslümanların yaÅŸadığı Rakhine (Arakan) eyaletinde 300'den fazla ev yıkılmış ve bin 500 kiÅŸi tahliye edilmiÅŸti.

Eyaletteki derme çatma kamplarda yaÅŸayan yaklaşık 140 bin Arakanlı Müslüman, ÅŸiddetli yaÄŸmurlar ve sellerden en çok etkilenenler arasında yer alıyor. Myanmar Sosyal Refah, Yardım ve Yeniden Ä°skan Bakanlığı Lei Lei Tun, ülkenin 14 eyaletinden 12'sinde yaklaşık bir milyon kiÅŸinin felaketten etkilendiÄŸini açıklamıştı. Myanmar'ı 2008'de vuran Nergiz Kasırgası'nda da resmi rakamlara göre 84 bin 500 kiÅŸi ölmüÅŸ, 53 bin 800 kiÅŸi kaybolmuÅŸtu.

ÇoÄŸu Arakanlı Müslümanlardan olan yüz binlerce göçmen, Myanmar'da 1982'de kabul edilen yasayla vatandaÅŸlık haklarını kaybetmiÅŸ ve "devletsiz" olarak sayılıyor.

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.