Coğrafyamız
Rabia müzesi geliyor
Mısır'da Rabiatu'l Adaviyye Meydanı'nda hayatını kaybedenlerin anısına yapılacak müzenin tasarımı tamamlandı.
Mısır'da güvenlik güçlerinin, iki yıl önce Rabiatu'l Adaviyye Meydanı'nda darbe karşıtı gösterilere müdahalesi sırasında hayatını kaybedenlerin anısına baÅŸkent Kahire'de inÅŸa edilmesi planlanan müzenin tasarımının tamamlandığı belirtildi.
Açıklamada, Rabia katliamında yaÅŸamını yitirenlerin, hak ettikleri onurun bölgesel ve uluslararası platformlarda kabul göreceÄŸi vurgulanarak, "Rabia kurbanlarının zafer anının yakın olduÄŸuna inanıyoruz. Bu katliama sebep olanlar da yaptıklarından sorumlu tutulacaktır" denildi.
Yetkililerin, olaya iliÅŸkin hazırlanan raporlara göre binden fazla kiÅŸinin öldüÄŸü Rabia katliamıyla ilgili fotoÄŸraf, belge ve kurbanlara ait koleksiyon deÄŸerindeki materyalleri topladığı belirtilen açıklamada, "Åžu ana kadar 12 bin resim, 600 video kaydı toplandı. Ayrıca kurbanlara ait belgelere ulaÅŸabileceÄŸimize dair sözler aldık" ifadelerine yer verildi.
"Seyyar müze"
Müzenin 5 bin metrekare, tamamının ise 8 bin metrekare üzerine inÅŸa edileceÄŸine iÅŸaret edilen açıklama, ÅŸöyle devam etti:
"BaÅŸkent Kahire'de yer alması planlanan müzenin açılışının, ÅŸartlar elverirse en yakın zamanda olmasını temenni ediyoruz. Katliama iliÅŸkin verileri toplamaya devam ediyoruz. Katliamın boyutunun tüm dünya tarafından anlaşılması için seyyar bir sergi hazırladık."
Müzenin mimarı Yusuf Fehmi ise Rabiatu'l Adaviyye Meydanı'nda darbe karşıtı gösterilere yönelik müdahaleden esinlendiklerini ifade ederek, "Gösterilerin simgesi haline gelen çadırı tasarladık. Ziyaretçiler müzeye bir kat çıkarak ulaÅŸacak. Katliam kurbanlarına ait eserlerin yer alması müzeye azametli bir atmosfer kazandıracak" dedi.
Fehmi, müze ziyaretçisinin uzun ve alçak, duvarlarında katliama iliÅŸkin fotoÄŸrafların bulunduÄŸu bir koridordan geçerek aÅŸağıyı görebilen ana bölüme ulaÅŸması, ayrıca kabul salonunda ise müzeye girmeden önce kayıtlar yapılması planlandığını söyledi.
Müzenin, uluslararası heyetler, Mısırlılar ve yabancı misafirler olmak üzere 3 giriÅŸ ve birkaç salondan oluÅŸtuÄŸunu belirten Fehmi, "Rabia'nın panoramik görüntüsünün olduÄŸu müzenin en üst katında yer alan bir salon ile bu salonun paralelinde ise 25 Ocak devrimine ait envanterin bulunduÄŸu baÅŸka bir salon bulunuyor. 25 Ocak devrimine ait salonda 'Öfke Cuması'ndan baÅŸlayarak yaÅŸanan saldırılara iliÅŸkin detaylar bulunuyor" diye konuÅŸtu.
Mısırlı insan hakları aktivistleri tarafından Kanada'da kurulan RABAASTORY Vakfı, Rabia Katliamı'na iliÅŸkin farkındalık oluÅŸturulması, yaÅŸananların belgelenmesinin yanı sıra katliamda hayatını kaybedenlerin anılması kapsamında olayın ikinci yılına denk baÅŸlatılan kampanyayı yürütüyor.
Mısır'daki 3 Temmuz darbesinin ardından yapılan gösterilerin merkezi baÅŸkent Kahire'deki Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarına 14 AÄŸustos 2013'te emniyet güçlerinin müdahalesinde binden fazla gösterici hayatını kaybetmiÅŸ, binlerce kiÅŸi yaralanmıştı.
Henüz yorum yapılmamış.