Sosyal Medya

Dünya

Güvensizlik ortamında insani durum

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin kuzeyinde yaşanan güvensizlik ortamı nedeniyle birçok sağlık merkezi kapatıldı.



Anadolu Ajansı'nın haberine göre, SaÄŸlık yetkilileri, ülkenin kuzeyinde aylardır devam eden Demokratik Ä°ttifak Güçleri (ADF-Nalu) grubuna baÄŸlı Ugandalı ayrılıkçıların saldırıları nedeniyle BM Ä°nsani Ä°ÅŸler Koordinasyon Ofisinin (OCHA) de aralarında bulunduÄŸu uluslararası örgütlere baÄŸlı çok sayıda saÄŸlık merkezinin kapatıldığını açıkladı.

Ülkenin doÄŸusunda bulunan Beni kentine baÄŸlı Oicha bölgesinde görev yapan Dr. Ndungo Nzalamini, geçen ay Mayi Moya, Abialos, Eringeti, Kokola ve Mukoko olmak üzere Beni yakınlarındaki bölgelerde 30 bine yakın kiÅŸiye hizmet veren 32 saÄŸlık merkezinin kapatıldığını belirtti.

Dr. Nzalamini, ayrılıkçıların çok sayıda saÄŸlık merkezine saldırıp yaÄŸmaladığı için kapatma kararının isabetli olduÄŸu deÄŸerlendirmesinde bulunarak 30 bine yakın kiÅŸinin saÄŸlık ihtiyaçlarının karşılanamadığına, bu nedenle hastaların kapasitesi sınırlı olan Oicha hastanesine akın ettiÄŸine dikkati çekti.

OCHA'nın Kuzey Kivu bölgesi sözcüsü Vicky Prekabo da 2014-2015 bütçesi hazırlandığında böyle bir durumun ortaya çıkabileceÄŸi ihtimalinin göz önüne alınmadığına iÅŸaret ederek yeterli imkana sahip olmadıklarını söyledi.

Beni sivil toplum kuruluÅŸları BaÅŸkanı Teddy Kataliko ise ihtiyacın en fazla olduÄŸu bir dönemde geçici de olsa saÄŸlık merkezlerinin kapatılmasından duyduÄŸu üzüntüyü dile getirdi.

Sivil toplum kuruluÅŸları, söz konusu kentte çok sayıda kiÅŸinin göç ettiÄŸini, insani durumun da kötüye gittiÄŸini vurgulamıştı.

Ä°nsan Hakları Ä°zleme Örgütü'nün verilerine göre, Ugandalı ayrılıkçıların Beni kentine düzenlediÄŸi saldırılar nedeniyle Ekim 2014'ten bu yana 450'den fazla kiÅŸi yaÅŸamını yitirdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.