Sosyal Medya

Coğrafyamız

Türkmenlerden Irak'taki yeni hükümette temsil talebi

Irak Türkmen Cephesi Başkanı Salihi, Başbakan İbadi'nin açıkladığı reform kararları doğrultusunda ülkede beklenen yeni yapılandırmada Türkmenlerin de temsil edilmesini istedi.



Kerkük Milletvekili Salihi, Temsilciler Meclis binasında yaptığı basın toplantısında reformlarla ilgili Türkmen Grubu'nun mesajını okudu.

Göstericilerin reform yönündeki taleplerini desteklediklerini dile getiren Salihi, BaÅŸbakan Haydar el-Ä°badi ve Meclis BaÅŸkanı Selim Cuburi'nin reform paketlerinin "gerçek reformlardan" oluÅŸmasını umduklarını belirterek, bu reformların vatandaÅŸlık ve liyakat esasına baÄŸlı devlet anlayışını güçlendirmesi gerektiÄŸini söyledi.

ErÅŸet Salihi, Ä°badi'nin yeni reform kararları doÄŸrultusunda beklenen yeni hükümet yapılanmasında etnik yapıların da da adil ÅŸekilde temsil edilmesini talep etti.

"Bakanlık ve bağımsız kurumların sayısının azaltılmasını istiyoruz" diyen Salihi, "Irak farklı din ve etniklerin ülkesi olduÄŸu için etnik kesimlerin uzun vadede haklarının korunması ve görev alacak olanların siyasi hizipleÅŸme yerine liyakatlerine göre temsil edilmelerini istiyoruz" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

"Sivil hükümet kurulsun"

Parlamento tarafından sorgulayabilecekleri liyakatli bakanlıklardan oluÅŸan "sivil hükümetin" kurulması gerektiÄŸine iÅŸaret eden Salihi, diÄŸer taleplerini ÅŸöyle dile getirdi:

"GeçmiÅŸ dönemlerde yapılan yolsuzluk dosyalarının açılması. Meclisteki denetim kurumlarına verilen sınırlı yetkilerin geniÅŸletilmesi. BaÄŸdat ve diÄŸer illerdeki yolsuzluklarla ilgili dosyaların göz ardı edilmesinde aracı olan yargıçların cezalandırılması. Anayasayı ihlal eden vali, vilayet meclisi baÅŸkanları ve güvenlik kurumu baÅŸkanlarının görevden azledilme yetkisinin BaÅŸbakana verilmesi. DAEÅž'in ülkemize girip bazı kentlerimizi ele geçirmesinin nedenlerinin araÅŸtırılması ve mültecilerin kurtarılan bölgelere geri gönderilmesinin saÄŸlanmasını istiyoruz." 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.