Güncel
SinirlioÄŸlu: DAEÅž de PYD de Rejim de vurulur
Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Suriye'de güvenli bölge kurulması konusunda Türkiye ve ABD'nin anlaştığını açıkladı ve "DAEŞ, PYD ve Rejim bu bölgeye girerse Türkiye ve ABD tarafından vurulacak" dedi. ABD ise sığınmacılar için belirlenen bölgenin IŞİD'den temizleneceğini doğrulasa da buna "güvenli bölge" adını vermekten imtina ediyor.
DışiÅŸleri MüsteÅŸarı Feridun SinirlioÄŸlu, Suriye'de güvenli bölge kurulması konusunda Türkiye ve ABD'nin anlaÅŸtığını açıkladı ve "DAEÅž, PYD ve Rejim bu bölgeye girerse hem Türkiye, hem de ABD tarafından vurulacak" dedi. ABD DışiÅŸleri Bakanlığı belirlenen bölgenin IŞİD'den temizleneceÄŸini doÄŸrulasa da buna "güvenli bölge" adını vermekten imtina ediyor. BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu da uçuÅŸa yasak bölge ve güvenli bölge konusunda ABD ile çalışacaklarını belirtti ve Türk kara birliklerinin Suriye'ye girmesinin ihtimal dışı olmadığını söyledi.
DışiÅŸleri Bakanlı MüsteÅŸarı Feridun SinirlioÄŸlu'nun açıklamasına göre, güvenli bölge 98 km uzunluÄŸunda ve 45 km geniÅŸliÄŸinde olacak. SinirlioÄŸlu, "DAEÅž, PYD ve Rejim bu bölgeye girerse hem Türkiye, hem de ABD tarafından vurulacak" dedi.
SinirlioÄŸlu, Türk kara birliklerinin söz konusu bölgede konuÅŸlanıp konuÅŸlanmayacağı konusunda bilgi vermedi ancak Esed rejimiyle savaÅŸan Özgür Suriye Ordusu unsurlarının bölgede olacağını belirtti.
ABD: Güvenli bölge, güvenli alan tanımlamalarından uzak duruyoruz.
Al Jazeera muhabiri Rosilant Jordan, ABD DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Mark Toner'a, SinirlioÄŸlu'nun bu açıklamasını sordu. Toner ÅŸu yanıtı verdi:
"Bizim anlayımışıza göre Türkiye. Bir bölge yok. Güvenli bölge, güvenli alan... Bu gibi tanımlamalardan uzak duruyoruz. KonuÅŸtuÄŸumuz ÅŸey IŞİD'i oradan çıkarma çabalarıdır. Buna bir etiket koymama konusunda dikkatliyiz. Türkiye ile hava operasyonlarını güçlendirmek için Türkiye'deki tesisleri kullanma konusunda anlaÅŸtık. Bundan sonrası için Türkiye ile hâlâ görüÅŸme halindeyiz. Bunu bir "bölge" olarak karakterize etmeyeceÄŸim. (SinirlioÄŸlu'nun) Sözkonusu açıklamaları görmedim. PKK yabancı bir terör örgütü. Türkiye'nin kendini savunma hakkını destekliyoruz ancak bu IŞİD'le mücadeleden ayrı bir konu. Herhangi bir türden bölge üzerinde anlaÅŸma yok. Sadece Türkiye'deki tesislerin kullanımı, IŞİD'i bölgeden temizleme, yerel bir yönetim kurma ve sığınmacıların geri dönüÅŸü ile ilgili olarak anlaÅŸma var."
DavutoÄŸlu: Güvenli bölge için çalışacağız
BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu BBC'ye verdiÄŸi mülakatta Türkiye'nin IŞİD ve Suriye Ordusu güçlerinden kaçan sivilleri korumak için uçuÅŸa yasak bölge fikrini yeniden gündeme getireceÄŸini söyledi. DavutoÄŸlu Suriye'deki çatışmalardan kaçan insanlar için bir "güvenli bölge" oluÅŸturulması için ABD'yle birlikte çalışacağını vurguladı.
DavutoÄŸlu, Suriye'ye Türk askerinin gönderilmesi konusunda da "Tabii ki, eÄŸer Türkiye'nin çıkarlarına, ülkemize yönelik bir tehdit olursa. Türkiye’ye kim saldırırsa, kuÅŸkusuz ona karşı, Türkiye’ye saldıranları cezalandırmak için her türlü güce baÅŸvuracağız, bazen hava kuvvetlerine, bazen diÄŸer kuvvetlere..." diye konuÅŸtu.
BaÅŸbakan DavutoÄŸlu Türk kara birliklerinin Suriye'de kullanılması ihtimalini dışlamazken, bunun yerine Suriyeli ılımlı muhalifleri güçlendirmeyi tercih ettiÄŸini söyledi.
DavutoÄŸlu, "Suriye'deki ılımlı güçler yeterince kuvvetli olursa, Türkiye dahil diÄŸer ülkelerin kara askeri gönderme gereÄŸi olmaz" diye konuÅŸtu.
BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu, Türkiye'nin çok sayıda mültecinin Avrupa'ya geçiÅŸini önlemek için Türkiye'nin yeterli önlem alıp almadığı sorusuna ise bunun Suriye'de dört yıldır devam eden çatışmaları durdurarak mülteci akınını yavaÅŸlatması gereken uluslararası toplumun sorumluluÄŸu olduÄŸunu vurguladı.
DavutoÄŸlu Suruç saldırısından sonraki geliÅŸmeler ve PKK'yla çatışmalar konusunda "Türkiye'nin Kürtlerle savaÅŸta olduÄŸu" söylemini reddetti ve Türkiye'nin PKK'ya misillemede bulunduÄŸunu belirtti..
Kaynak: BBC
Henüz yorum yapılmamış.