Sosyal Medya

Coğrafyamız

'İran 'İnsan Ticareti'nde Mağdurlara Bedel Ödetiyor'

İran'ın insan ticaretini önlemeye dönük yeterli çabayı göstermediği gibi istismara uğrayan mağdurlara bedel ödetmeye devam ettiği ifade edildi.



Ä°ran'da son yıllarda insan ticareti, zorla çalıştırılma ve fuhuÅŸ vakalarında belirgin bir artış yaÅŸandığı belirtilirken, hükümetin insan ticaretini önlemekte yeterli çabayı göstermediÄŸi ifade edildi.

ABD DışiÅŸleri Bakanlığı tarafından yayımlanan 2015 Ä°nsan Ticareti Raporu'nda Ä°ran'ın insan ticareti konusunda kaynak, transit ve hedef ülke olmaya devam ettiÄŸine yer verilirken, Ä°ranlı kadınların yanı sıra kız ve erkek çocukların da Ä°ran, BirleÅŸik Arap Emirlikleri ve Avrupa'da çeÅŸitli gruplar tarafından organize olarak fuhuÅŸa zorlandığı ve zorla çalıştırıldığı ifade edildi.

Raporda, insan tacirlerinin 2013'te Ä°ranlı kadın ve kızları Kürdistan bölgesinde fuhuÅŸa zorladıkları aktarılırken, 2009'dan 2015'e kadar Ä°ran'dan ve Ä°ran üzerinden Körfez'e cinsel istismar ve zorla evlendirilme amacıyla götürülen kızların sayısında artış yaÅŸandığı kaydedildi.

Tahran, Tebriz ve Astara'da fuhuÅŸ yaptırılan genç kızların sayısında artış yaÅŸandığı belirtilirken, organize suç örgütlerinin Ä°ranlı ve göçmen çocukları dilenci ya da sokak satıcısı olarak Tahran dahil çeÅŸitli ÅŸehirlerde zorla çalıştırdıkları ifade edildi.

Raporda fiziksel ve cinsel istismarın ve uyuÅŸturucunun baskı aracı olarak kullanıldığı tespitine yer verilirken, bazı çocukların da atölyelerde zorla çalıştırıldıkları aktarıldı.

Ä°nsan tacirlerinin Afgan göçmenleri Ä°ran'da rızaları olmaksızın tarım ve inÅŸaat alanlarında çalıştırıldıkları bildirilen raporda, Afgan erkek çocuklarının ise iÅŸverenlerinin cinsel istismarına, Ä°ran güvenlik güçlerinin taciz ve ÅŸantajına maruz kaldıkları belirtildi.

Raporda, Ä°ran hükümetinin insan ticaretini önlemeye dönük çok az düzenleme yaptığına yer verilirken, yasaların da insan ticaretini önlemekte yetersiz kaldığına iÅŸaret edildi. Ä°nsan ticaretine karşı 2004'te çıkarılan yasanın fuhuÅŸ, kölelik ve zoraki evlilik maksadıyla tehdit, baskı, güç ve yetki kullanımını ve kurbanın zafiyetini suistimal etmeyi yasakladığına yer verilirken, söz konusu cürümlerin cezasının kurbanın yetiÅŸkin olması durumunda 10 yıla kadar hapis çocuk olması durumunda ise idam olduÄŸu hatırlatıldı. Ancak yetiÅŸkinlerin ticaretiyle ilgili cezanın tecavüz cezalarıyla orantısız olduÄŸu belirtildi. Ä°ran'da tecavüz suçlularının idamla cezalandırıldığı biliniyor.

Ä°ran hükümetinin, insan ticaretine iliÅŸkin soruÅŸturma, yargılama ve mahkûmiyetle ilgili istatistikleri açıklamadığı belirten raporda, hükümetin insan ticareti maÄŸdurlarına bedel ödetmeye devam ettiÄŸi bildirildi. Yabancı maÄŸdurların, mahkeme kararıyla sınırdışı edilene kadar ıslahevleri ve nezarethanelerde tutulduÄŸu ancak bu kiÅŸilerin sosyal ve kanuni haklarından yararlanmalarına imkân tanınmadığı gibi sivil toplum kuruluÅŸlarının sunduÄŸu sınırlı hizmetlerden de mahrum bırakıldıkları tespitinde bulunuldu.

Ä°ran hükümetinin insan ticaretini önlemede yeterli çabayı göstermediÄŸi belirtilen raporda, politikalarında ve eylemlerinde insan ticaretini önlenmeye dönük yeterli ÅŸeffaflığı saÄŸlamadığı, sivil toplum kuruluÅŸlarıyla da fark edilebilir bir iÅŸbirliÄŸine gitmediÄŸi deÄŸerlendirmesinde bulunuldu. Hükümetin, fuhuÅŸu, fuhuÅŸ turizmini, çocuk istismarını ve zorla çalıştırmayı engellemeye dönük belirgin bir çaba sarf etmediÄŸi vurgulandı.

AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.