Sosyal Medya

Dünya

Obama ile İsrail lobisi karşı karşıya

ABD Başkanı Obama, İran ile varılan nükleer anlaşmanın Kongre'de yapılacak oylamada reddedilmesi için çalışmalar yürüten İsrail lobisi AIPAC'i sert sözlerle uyardı



Ä°ran'la varılan nükleer anlaÅŸma nedeniyle ABD BaÅŸkanı Barack Obama ile ülkenin OrtadoÄŸu'daki en büyük müttefiki Ä°srail arasındaki kriz derinleÅŸiyor.

ABD BaÅŸkanı Obama, ülkenin en büyük Ä°srail yanlısı lobi kuruluÅŸu olan American Israel Public Affairs Committee'nin (AIPAC) iki yöneticisini bu hafta Beyaz Saray'a çağırarak Ä°ran nükleer anlaÅŸmasına yönelik tutumları konusunda oldukça sert mesajlar verdi. Obama, AIPAC'i "anlaÅŸmaya karşı milyonlarca dolar harcamak ve gerçek dışı iddialar yaymakla" suçladı.

New York Times gazetesinin görüÅŸmede bulunan kaynaklarından aldığı bilgiye göre Obama, AIPAC liderlerinin bu tutumuna sert ÅŸekilde karşılık vereceÄŸini söyledi.

"ABD'YÄ° IRAK SAVAÅžINA SOKAN ÅžAHÄ°NLER..."

Obama görüÅŸmenin ertesi günü Amerikan Üniversitesi'nde yaptığı konuÅŸmada, anlaÅŸmaya karşı çıkanları "ABD'yi Irak savaşına sokan ÅŸahin söyleme milyonlarca dolar akıtan lobiciler" olarak niteledi.

45 MÄ°LYON DOLAR BÜTÇE

AIPAC'in Ä°ran nükleer anlaÅŸmasına karşı çabalarına 20 milyon dolar harcadığı, anlaÅŸma karşıtı ilan ve reklamlara da 25 milyon dolar bütçe ayrıldığı aktarılıyor. Yüzlerce AIPAC aktivisti, Ä°ran nükleer anlaÅŸmasının oylamaya sunulacağı Kongre'de lobi yaparken, 700 AIPAC üyesi de ülkenin dört bir köÅŸesindeki Kongre üyelerini ikna etmek için çalışmalarda bulunuyor. Cumhuriyetçilerin anlaÅŸmaya karşı çıkması bekleniyor.

OBAMA'NIN PARTÄ°SÄ°NÄ° DE Ä°KNA ETMEYE ÇALIÅžIYORLAR

AIPAC, ayrıca Obama'nın partisi olan Demokratları ikna etmeye çalışıyor. Kongre'deki en önemli Demokrat liderlerden Chuck Schumer'in anlaÅŸmaya karşı olduÄŸunu açıklaması Obama'ya büyük darbe vururken, New York Senatörü'nün kararını 60 AIPAC gönüllüsü ile yaptığı görüÅŸmenin ardından açıklamasına dikkat çekiliyor.

HÄ°TLER BENZETMESÄ°

Washinton'da Obama'yı Adolf Hitler ile 1938 yılında Münih AnlaÅŸması'nı imzalayan Ä°ngiliz BaÅŸbakan Neville Chamberlain'e benzeten afiÅŸlerin dolaÅŸması ise BaÅŸkan'ı çileden çıkarmış durumda. AIPAC ise ilanların arkasında kendisinin olduÄŸunu reddediyor.

New York Times, daha önce Ronald Reagan ve George H.W. Bush'un AIPAC ile ufak sorunlar yaÅŸadığını hatırlatırken, bugüne kadar hiçbir baÅŸkanın ülkenin silah lobisinden sonra en etkili lobi kuruluÅŸu olan AIPAC'e böylesine meydan okumadığının altını çizdi. New York Times'a göre Demokrat Partili çevreler, Obama'nın sert sözleri ile "biraz ileri gittiÄŸini" düÅŸünüyor ve özellikle de 2016 seçimlerinin yaklaÅŸtığı bu dönemde iliÅŸkilerde kalıcı bir hasar oluÅŸmasından endiÅŸe ediyor.

AIPAC, silah lobisinden sonra ülkedeki en güçlü lobi kuruluÅŸu olarak görülüyor. Eski baÅŸkan George H.W. Bush, Ä°srail'e verilecek konut kredisi garantileri konusunda anlaÅŸmazlığa düÅŸtüÄŸü AIPAC için, "Ben sadece Capitol Hill'deki binlerce lobiciye karşı gelen küçük, yalnız bir adamım" demiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.