Sosyal Medya

Dünya

Dünyayı hayvanların gözünden gösteren yazılım

Exeter Üniversitesi araştırmacıları, fotoğrafları işleyerek hayvanların gözünden gösteren yazılım geliştirdi. Yazılım bedava olarak indirilebiliyor.



Britanyalı bilim insanları, 'micaToolbox' adını verdikleri yazılımla fotoÄŸrafları mavi baÅŸtankara, daÄŸ gelinciÄŸi hatta bir arının gözünden görmemizi saÄŸlayabildiklerini açıkladı.

IFLScience sitesine konuÅŸan Dr. Jolyon Troscianko, 'kamuflaj üzerinde yaptıkları araÅŸtırmalarda hayvanların görüÅŸüne ait modeller gerektiÄŸini, yazılımı da bu amaçla geliÅŸtirdiklerini' söyledi. Troscianko, fotoÄŸrafları hayvanların görüÅŸüne büründürecek kodlamanın çok zor olduÄŸunu, bu yüzden iÅŸlerini kolaylaÅŸtırmak için bir analiz aracı kullandıklarını ifade etti.

Ä°nsanlar gözün aÄŸ tabakasında yer alan ışığa duyarlı koniler sayesinde 1 milyon rengi ayırt edebiliyor. Mavi-mor, yeÅŸil ve sarı-kırmızı dalga uzunluklarına duyarlı üç koni türü, kuÅŸ gibi diÄŸer hayvanların birçoÄŸunda da yer alırken, ışığı algılama ve renk iÅŸleme farklılık gösteriyor.

Troscianko, bir spektrometre görevi gören yazılımın renkleri ölçmekte oldukça baÅŸarılı olduÄŸunu söylerken, analiz kutusuna mevcut hayvanların dışında yenilerinin eklenebileceÄŸini belirtti.

Troscianko, "Bir kez hayvanların gözünden baktınız mı etrafınızda fark etmediÄŸiniz birçok ÅŸey olduÄŸunu görüyorsunuz" ifadesini kullandı.

micaToolbox yazılımı bedava olarak indirilebiliyor: http://www.jolyon.co.uk/myresearch/image-analysis/image-analysis-tools/

Kaynak: IFLScience ve Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.