Sosyal Medya

Dünya

Myanmar'da binlerce kiÅŸi oy kullanamayacak

Myanmar'da kasımda yapılacak seçimlerde isyancıların kontrolü altındaki bazı bölgeler, seçime katılmayacak



Myanmar'da kasım ayında yapılacak genel seçimde binlerce kiÅŸinin oy kullanamayacağı bildirildi.

Seçim Komisyonu, isyancıların kontrolü altındaki bazı bölgelerde seçmen listesi hazırlanmasının yasaklandığını açıkladı.

"Myanmar Times" gazetesi de Åžan eyaletindeki beÅŸ kentin 8 Kasım'da yapılacak seçime katılmayacağını yazdı. Söz konusu kentlerden dördü, Wa azınlığına mensup isyancıların kontrolü altında bulunuyor. Gazeteye göre seçime katılmayacak bölgeler arasında Ulusal Demokratik Ä°ttifak Ordusu'nun kontrolü altındaki Mong La da yer alıyor.

Wa Ulusal Birlik Partisi'nden Sam Sung Kar, gazeteye verdiÄŸi röportajda "Hükümet ya da Seçim Komisyonu, çözüm bulmak için etnik silahlı grupların liderleriyle görüÅŸme yapmalı" ifadesini kullandı.

Ülkenin batısındaki Rakhine (Arakan) eyaletinde yaÅŸayan ve vatandaÅŸlık hakları bulunmayan binlerce Arakanlı Müslüman da seçimde oy kullanamayacak.

Bu arada Nobel ödüllü muhalif Aung San Suu Çii'nin liderliÄŸini yürüttüÄŸü Demokrasi Ä°çin Ulusal Birlik Partisi'nden 12 kiÅŸinin adaylığı, gerekli kriterlere uymadıkları için düÅŸürüldü. Parti, devlet baÅŸkanı adayını da henüz açıklamadı. Suu Çii, oÄŸulları Ä°ngiliz vatandaşı olduÄŸu için devlet baÅŸkanlığı seçimine katılamıyor. Myanmar'da anayasa, birinci derece akrabaları baÅŸka ülke vatandaşı olanların devlet baÅŸkanlığını yasaklıyor.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.