Sosyal Medya

Coğrafyamız

Tacikistan "Paralel Yapı" okullarını kapattı

Tacikistan Cumhurbaşkanı Rahman, "Paralel Yapı"ya ait Şelale Eğitim Kurumları'na bağlı okulların isimlerini değiştiren ve devlet lisesi haline getiren kararı imzaladı.



Tacikistan CumhurbaÅŸkanı Ä°mamali Rahman'ın, ülkede faaliyet gösteren ve "Paralel Yapı"ya ait Åželale EÄŸitim Kurumları'na baÄŸlı okulların isimlerinin deÄŸiÅŸtirilmesine ve devlete devrine iliÅŸkin kararı imzaladığı bildirildi.

Tacikistan'ın "Hovar" Devlet Ajansı'nın haberine göre, CumhurbaÅŸkanı Rahman tarafından imzalanan karara esasen, ülkede faaliyet gösteren Åželale EÄŸitim Kurumları'na ait 7 Tacik-Türk Lisesinin adı, "Üstün Yetenekli Çocuklar Lisesi" olarak deÄŸiÅŸtirilerek, devletin eÄŸitim kurumu statüsünü aldı.

Ä°mzalanan kararla ayrıca, hükümet tarafından Tacikistan EÄŸitim Bakanlığı ve ilgili diÄŸer bakanlıklara konuyla ilgili gerekli belgelerin hazırlanması talimatı da verildi.

Tacikistan EÄŸitim Bakanlığının, okulların devlet denetimine verilmesi sürecini yönetecek kurum olduÄŸu vurgulanan kararın son maddesinde, liselerin faaliyetine izin veren 19 AÄŸustos 1994 tarihli Tacikistan Bakanlar Kurulu kararının geçersiz olduÄŸu belirtildi.

Tacikistan EÄŸitim Bakanlığı, yılbaşından itibaren Åželale EÄŸitim Kurumları'na baÄŸlı faaliyet gösteren liselerin anlaÅŸmasının sona erdiÄŸini duyurmuÅŸtu.

Türkiye'deki "Paralel Yapı", Tacikistan'da ilk okulunu 1992'de açtı. Son 10 yılda bu okulların amaçlarına iliÅŸkin tartışmalar ve kapatılmasına iliÅŸkin talepler zaman zaman gündeme geldi. Åželale EÄŸitim Kurumları çatısı altında olan ve "Tacik-Türk Lisesi" ismini taşıyan okullar, baÅŸkent DuÅŸanbe ve bazı ÅŸehirlerde faaliyet gösteriyordu.

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.