Sosyal Medya

YaÅŸam

Mimarlar Odası'na yıkım kararı

Mimarlar Odası'nın kaçak binasına yıkım kararı çıktı. Encümen, iskansız binada projeye aykırı inşa edilen restoran ve bölümlerin 15 gün içinde düzeltilmemesi durumunda belediye ekiplerinin yıkıma başlayacağı kararını verdi.



Ä°stanbul Mimarlar Odası'nın Karaköy'deki kaçak binası ile ilgili yıkım kararı çıktı. STAR'ın haberine göre; iskansız bina ve kaçak restoran ile ilgili encümen 'yıkım kararı' verdi. BeyoÄŸlu Belediyesi ekiplerinde yapılan inceleme sonrası hazırlanan raporu inceleyen encümen, binanın iskansız olduÄŸunu ve binanın çatısındaki restoran ve projeye aykırı inÅŸaat edilen bölgelerin yıkılması kararını verdi. Hazırlanan raporda lokal olması gerekilen yerin restoran yapıldığı ve ruhsatsız iÅŸletilen restoranın kaçak olduÄŸu belirtildi. 15 gün süre içinde Mimarlar Odası kaçak yapıyı projeye uygun hale getirmez ise belediye ekipleri devreye girerek yıkımı gerçekleÅŸtirecek. Belediye ekipleri tarafından zabıt tutulan bina ile ilgili baÅŸlatılan yasal süreç önceki gün karara baÄŸlandı.

Tutanakta 'işgalci' tanımı kullanıldı

BeyoÄŸlu Belediyesi'nce 30 Haziran'da binada yapılan inceleme sırasında çatısına 'kaçak restoran' konduran Mimarlar Odası için tutanakta 'iÅŸgalci' tanımı kullanıldı. 30 Haziran tarihli ve 2173 sayılı Yapı Tatil Tutanağı'nda ÅŸu ifadeler kullanıldı: Yukarıda açık adresi yazılı yerde bulunan taşınmazda ruhsata esas projesi ile yapılan kontrolde, projesi hilafında; KemankeÅŸ Cd. tarafından çatının mahya katının 350 cm yüksek yapıldığı, terasının büyütüldüÄŸü ve üzerinin açılır-kapanır sistemle kapatıldığı, Mumhane Cd. tarafından çatı arasının yapılmayıp teras bırakıldığı ve üst katta 30 metrekare alanlı teras yapıldığı, 2. merdiven kovasının +18.5 kotundan +24.50 kotuna yükseltildiÄŸi ve kazanılan 25 metrekare taban alanının 2. katın servis alanı olarak kullanıldığı, merdiven kulesinin üstünde 1 kat yüksekliÄŸinde klima üniteleri konulduÄŸu, ayrıca KemankeÅŸ Cd. cephesinde normal katlarda 30 cm, Mumhane Cd. cephesinde zemin kat ve asma katta kaldırım istikametinin taÅŸmış olup, söz konusu yer iÅŸgali olduÄŸundan mühürleme iÅŸlemi yapılmadan iÅŸ bu tutanak tanzim edilerek müÅŸtereken imza altına alınmıştır."

BaÅŸkan itiraf etmiÅŸti

Mimarlar Odası ortaya çıkan skandalın ardından bir basın toplantısı düzenlemiÅŸ, CHP ve HDP'li milletvekillerinin de destek için geldiÄŸi toplantıda binanın kaçak olduÄŸunu itiraf etmiÅŸti. Mimarlar Odası Ä°stanbul Åžubesi BaÅŸkanı Sami, iskansız bina ve tadilat iÅŸlemleriyle ilgili "Yapılan iÅŸlemlerde bir takım oynamalar olmuÅŸ olabilir. Bu bizim sorumluluÄŸumuzda. Ancak bu binanın tümden kaçak olduÄŸu anlamına gelmez, evet imar projesi dışına çıkılmış olabilir" dedi. Oysa Yılmaztürk 1 Temmuz'da bir gazeteye yaptığı açıklamada "Projede imara aykırı hiçbir durum yoktu" açıklamasında" bulunmuÅŸtu.

Belediye: Bina iskansız

Mimarlar Odası'nın iskanlı halde aldığı binanın ön cephesini de komple deÄŸiÅŸtirdiÄŸi belediye tutanaklarında da yer aldı. Belediye yetkililerinden yapılan açıklamada "Satın alınan bina iskanlı idi. Ancak tadilat yapımına baÅŸlandı. Bina eski halinden komple deÄŸiÅŸtirildi. Yeniden iskan alınması gerekiliyordu. Bize baÅŸvuruda bulunuldu ancak imara aykırı iÅŸlem yapıldığı için biz iskan vermedik. Mutlak suretle bina üzerinden bir iÅŸlem yaptıktan sonra yeni iskan alınması ÅŸart" denildi. Belediye yetkilileri 7 temmuzda binanın ruhsatının bittiÄŸini ve bunun için yeniden baÅŸvuru geldiÄŸini belirterek "Ä°ncelemelerimizi yapacağız, uygun bulursak gerekli iÅŸlemler yürürlüÄŸe girecektir" denilmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.