Sosyal Medya

Güncel

Ateşkes için Öcalan'la görüşme şartı

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile görüşen KCK yöneticileri, Öcalan ile görüşme olmadan ateşkes dahil hiçbir karar almayacaklarını söyledi.



HDP EÅŸ Genel BaÅŸkanı Selahattin DemirtaÅŸ, son günlerde artan olaylar nedeniyle çözüm sürecinin yeniden baÅŸlaması için görüÅŸmeler yapmak için gittiÄŸi Brüksel'de PKK’nın çatı örgütü KCK’nın Yürütme Konseyi üyesi Zübeyir Aydar ve Kongra-Gel EÅŸ BaÅŸkanı Remzi Kartal ile görüÅŸtü. GörüÅŸmede KCK'nın tavrını ve taleplerini DemirtaÅŸ'a ileten Aydar ve Kartal'ın, Abdullah Öcalan ile görüÅŸülmeden karar alınamayacağı ve onun cezaevi ÅŸartlarının deÄŸiÅŸmesi gerektiÄŸini dile getirdiÄŸi belirtildi.

MüsteÅŸarla görüÅŸmeden sonra adım atıldı

Türkiye'de çözüm sürecinin tıkanması ile birlikte ÅŸiddet olaylarının artmasının ardından HDP'nin Ä°mralı heyetinde yer alan Sırrı Süreya Önder ve Ä°dris Baluken, 4 AÄŸustos'ta Kamu Düzeni ve GüvenliÄŸi MüsteÅŸarı Muhammed DerviÅŸoÄŸlu ile görüÅŸtü. GörüÅŸmeden sonra Habur Sınır Kapısı'nda bekletilen 13 YPG'linin cenazesinin Türkiye'ye giriÅŸi saÄŸlanırken, yeniden ateÅŸkesin saÄŸlanması konusunun da gündeme geldiÄŸi öÄŸrenildi. HDP heyeti müsteÅŸar ile yaptığı görüÅŸmenin detaylarını HDP EÅŸ Genel BaÅŸkanı DemirtaÅŸ'a iletti.

Bir televizyon yayını içen Brüksel'e gitmesi daha önceden planlanan DemirtaÅŸ, yaÅŸanan son geliÅŸmeler ve Kamu GüvenliÄŸi MüsteÅŸarı ile yapılan görüÅŸmeden sonra Brüksel'de KCK Yürütme Konseyi üyesi Zübeyir Aydar ve Remzi Kartal ile görüÅŸmeyi de programına aldı.

"Öcalan ile görüÅŸme olmadan karar alınamaz"

Brüksel'de bugün Aydar ve Kartal ile görüÅŸen DemirtaÅŸ, hem son geliÅŸmeleri hem de HDP heyetinin Kamu GüvenliÄŸi MüsteÅŸarı ile yaptığı görüÅŸmeyi konuÅŸtu. Aydar ve Kartal'ın görüÅŸmede, KCK'nın öncelikle Ä°mralı'da bulunan Abdullah Öcalan ile görüÅŸme olmadan karar almayacağını, ne ateÅŸkesin bozulması, ne de yeniden silahların susturulmasının konuÅŸulamayacağı belirtildi. KCK'nın taleplerini ileten Aydar ve Kartal, 28 Åžubat Dolmabahçe mutabakatına baÄŸlı olduklarını, karşılıklı ateÅŸkes olmasını, Öcalan'ın cezaevi ÅŸartlarının deÄŸiÅŸtirilmesini ve gözlemci heyetin oluÅŸturularak Ä°mralı'da müzakerelere baÅŸlanmasını istedi. GörüÅŸmede, KCK'nın Ä°mralı'daki görüÅŸmelerin bir daha tecrit tehdidi altında yapılmaması için öncelikle Öcalan'ın ÅŸartlarının deÄŸiÅŸtirilmesini ve Mandela gibi müzakere koÅŸullarının saÄŸlanmasını da istedi.

Karayılan'da Mandela ÅŸartlarını söyledi

Kandil'de Fırat Haber Ajansına konuÅŸan KCK Yürütme Konseyi üyesi Murat Karayılan da, Öcalan'ın cezaevi ÅŸartlarının deÄŸiÅŸtirilmesi ve Mandela gibi müzakere koÅŸullarının yaratılması gerektiÄŸini belirterek, "Dolmabahçe'de yayınlanan 10 maddelik mutabakat çerçevesinde Ä°zleme Heyeti'nin gözetiminde müzakere süreci baÅŸlatılmasını istiyoruz. Bu ÅŸekilde her iki tarafın tahkim edilmiÅŸ bir ateÅŸkes üzerinde anlaÅŸmasıyla köklü bir biçimde ellerin tetikten çekilmesi saÄŸlanabilir. Yoksa ciddi ve tutarlı bir yaklaşım olmadan, kayıtlara ve kararlara dayanmayan, keyfi uygulamalarla süreci ele alan bir takım sözler veya yaklaşımlarla artık biz sürecin geliÅŸeceÄŸine asla inanamayız. Bu çocuk oyuncağı deÄŸil; bir savaÅŸ baÅŸlamış bulunuyor" dedi.

Kaynak: DHA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.