Dünya
Robert Fisk: Kürt sorununu biz yarattık
Independent gazetesinin Ortadoğu muhabiri Robert Fisk, Kürt sorunu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Agos gazetesine konuÅŸan Robert Fisk, “Kürt sorunu”nun 1. Dünya Savaşı sonrası ortaya çıkmasında kendilerinin payı olduÄŸunu belirterek “Bizim sınırlarımız oldu, Ürdün, Filistin, Ä°ran, Suriye, Lübnan arasında Ä°ngiliz ve Fransız sınırları oldu. Lübnan'ı, I. Dünya Savaşı sonrasında yarattık. Fakat Kürtler, Ermeniler ve Filistinliler ya da bir devlet talep eden ve kötü muamele gören halkların sınırları olmadı. Ä°ÅŸte bu yüzden Kürt meseleniz var.” dedi.
Robert Fisk ÅŸunları söyledi:
“I. Dünya Savaşı'nın amaçlarından biri, Osmanlı Devleti'ni yok etmekti. Bu, Batılı tarih yazımında unutuldu. Türklerin intihar edercesine Ä°ttifak Devletleri safına katıldığını düÅŸünüyoruz. Ve düÅŸman oldukları için yenilmeleri gerekiyordu. Hâlbuki savaşın amaçlarından biri, Osmanlı Devleti'ni yok etmekti. Bu da ‘Avrupa'nın hasta adamı' söyleminde vücut buluyordu. Yani, aslında Türkiye Devleti'nin olmasını arzulamadığımızı unutuyoruz. Ermenistan Devleti'nin, Kürt Devleti'nin, Filistin Devleti'nin olmasını arzuladık. Ama Türkleri korumak için hiçbir ÅŸey yapmadık, çünkü düÅŸmanlardı. Osmanlı'nın son yıllarında SüveyÅŸ Kanalı'nın inÅŸa edildiÄŸini, Ä°stanbul'da insanların piyano çalıp resim yaptıklarını unutuyoruz. Bizim gibi olmak istediler. Ve biz onları yok ettik. Sanırım bu insanları istemedik. Onların Avrupa Medeniyeti üyesi olmasını istemedik. I. Dünya Savaşı'ndan sonra, adil devletler ve adil sınırlar vasıtasıyla gerçek Avrupa Medeniyeti'ni getirmek için ÅŸansımız oldu. Bizim sınırlarımız oldu, Ürdün, Filistin, Ä°ran, Suriye, Lübnan arasında Ä°ngiliz ve Fransız sınırları oldu. Lübnan'ı, I. Dünya Savaşı sonrasında yarattık. Fakat Kürtler, Ermeniler ve Filistinliler ya da bir devlet talep eden ve kötü muamele gören halkların sınırları olmadı. Ä°ÅŸte bu yüzden Kürt meseleniz var. Dünyanın adalet istediÄŸi bu dönemdeki büyük adaletsizlik yüzünden. Bunu yaptık, çünkü günün sonunda dünya, halklara ne olduÄŸunu pek de umursamadı. Wilson Ä°lkeleri'ni yeniden okumakta fayda var, bugünle yakından baÄŸlantılı. “
ABD TÜRKÄ°YE'YÄ° DEĞİL AMA TÜRKÄ°YE ABD'YÄ° KULLANIYOR OLABÄ°LÄ°R
Hava araçlarının uçurulması için ABD'nin Ä°ncirlik'e ihtiyacı olmadığını belirten Robert Fisk, “Politik olarak ÅŸüphe duyduÄŸum ÅŸey, burada Türkiye'nin Amerika'yı kullanıyor olduÄŸu” dedi.
“Hava aracını her yerden uçurabilirsiniz. Teknik olarak bunun için Ä°ncirlik'e ihtiyacınız yok” diyen Fisk ÅŸöyle devam etti:
“Ama bu Ä°ncirlik anlaÅŸması, garip bir durum. Bana göre mantıklı bir yanı yok. Türkiye'nin ÅŸimdiye kadarki askerî hareketliliÄŸi, Kürtlerle savaÅŸma konusunda IŞİD'e nazaran daha hevesli olduÄŸunu gösteriyor. Ve öyle görünüyor ki, PKK masum polisleri ve askerleri öldürerek kendini ayağından vurdu. Ama Türkiye, Kuzey Irak'taki PKK pozisyonlarını bombaladığında ne yaptığını biliyordu. Türkiye'yle ilgili hatırlanması gereken ÅŸey, bağımsız ruha sahip bir devlet olduÄŸu. Bu tesadüf deÄŸil. Tüm BirleÅŸmiÅŸ Milletler güçleri, Batı güçleri Kore'de savaşırken, Kuzey Kore ve Çin tarafından beyni yıkanmamış olan tek askerî birlik, Türklerindi. ABD, 2003'te Türkiye'nin Irak'ı iÅŸgal etmesine izin vereceÄŸini sanırken ve hatta deniz piyade birliÄŸi Ä°zmir'e gelmiÅŸken, Türkiye parlamentosu ‘hayır' dedi. Bu da tesadüf deÄŸildi. Gerçek ÅŸu ki, Türkiye, George W. Bush'a ‘hayır' dedi. Bu da, Arap ülkelerinde olmayan bir bağımsızlığa sahip olduÄŸunu gösteriyor. Politik olarak ÅŸüphe duyduÄŸum ÅŸey, burada Türkiye'nin Amerika'yı kullanıyor olduÄŸu. Onlarla iÅŸbirliÄŸi içine girebilir, onlardan erken davranıp bir adım öne geçebilir ve istediklerini alabilirler. Bu kısa dönemde doÄŸru olabilir, ama uzun dönemde yanlış.
Yine de göz önünde bulundurmak lazım ki, Türkiye ÅŸu anda bir kanal görevi görüyor. Bir kanal görevi gördüÄŸünde, pazar yeri haline gelirsin. Mesela silahlar için bir pazar yeri. Bir silahı alırsın, Suriye sınırından geçersin ve artık bir çekin olur, en yüksek fiyat teklifi verene satarsın. Çünkü besleyecek bir ailen vardır, silahın hangi ülkeden geldiÄŸi umurunda olmaz. Bu açıdan bakınca Türkiye, Kuzey Suriye için bir pazar haline geldi. Türkiye'nin Suriye üzerindeki gücünü, Suriye'yle iliÅŸkisini konuÅŸup duruyoruz. Bence Suriye, Türkiye'ye nüfuz etmeye baÅŸladı. Suruç bunun bir örneÄŸi. Türki
Henüz yorum yapılmamış.