Sosyal Medya

Coğrafyamız

'Sisi'nin deÄŸil Mursi'nin projesi'

Mısır'da tam iki yıl önce askeri darbeyle ülkenin seçilen ilk Cumhurbaşkanını görevinden uzaklaştıran Sisi'nin bugün açılışı yapılacak olan 'Yeni Süveyş Kanalı Projesi'nin aslında devrik Cumhurbaşkanı Mursi'ye ait olduğu iddia ediliyor.



Mısır'da bugün, geçtiÄŸimiz yıl darbeyle göreve gelen CumhurbaÅŸkanı Abdülfettah El-Sisi'nin talimatıyla yapılan Yeni SüveyÅŸ Kanalı'nın açılışı yapılacak. Sisi'ye ve Mısır ordusuna baÄŸlılık yemini eden Mısır medyası projeyi ÅŸaÅŸaalı bir ÅŸekilde dünyaya anlatırken, projenin Sisi komutasındaki Mısır ordusunun darbesiyle görevinden uzaklaÅŸtırılan Muhammed Mursi'ye ait olduÄŸu öne sürüldü.

Mursi sununca reddeden ordu Sisi'ye onay verdi

AL Jazeera'de yer alan habere göre, Sisi'nin geçtiÄŸimiz yıl talimatını verdiÄŸi proje, görevdeyken Mursi'nin sunduÄŸu bir projeyle birebir benzerlik gösteriyor. Mursi'nin CumhurbaÅŸkanlığı döneminde sunduÄŸu proje, Mısır ordusu tarafından ulusal güvenlik gerekçeleriyle reddedildi, ancak büyük oranda benzerlik gösteren proje Sisi tarafından sunulunca Mısır ordusu sıkıntı çıkarmadı.

Sisi'nin deÄŸil Mursi'nin projesi

Darbeci zihniyeti savunanlar ve Mısır medyası "Yeni SüveyÅŸ Kanalı Projesi"ni Sisi'nin projesi gibi lanse etse de, darbe karşıtları, Mursi'nin sunduÄŸu "SüveyÅŸ Kalkınma Projesi" ile karşılaÅŸtırıldığında ortaya çıkan tablonun projenin çalıntı olduÄŸunu kanıtladığını savunuyor.

Mısır'ın "can damarı" SüveyÅŸ Kanalı'nın paraleline inÅŸa edilen "Yeni SüveyÅŸ Kanalı"nın kazı çalışmaları, geçen yıl 5 AÄŸustos'ta Sisi'nin talimatıyla baÅŸlatılmıştı. Proje kapsamında Kanal 37 kilometrelik bir geniÅŸletme çalışması yapıldı. Mursi'nin "SüveyÅŸ Kalkınma Projesi" adıyla sunduÄŸu proje de aynı oranları içeriyordu ancak Mursi'nin sunduÄŸu proje daha kapsamlıydı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.