Dünya
Af Örgütü: Türkiye'deki Suriyeliler dönemeyecek
Uluslararası Af Örgütü'nden Gardner, Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılar için, “Yakın gelecekte evlerine dönemeyecekleri anlaşılıyor. Çoğunluğu ise asla geri dönmeyecek" iddiasında bulundu
Uluslararası Af Örgütü, çaresizlikten Türkiye'ye sığınan yüz binlerce Suriyeli'yle ilgili karamsar bir tablo çizdi. Uluslararası Af Örgütü'nden Andrew Gardner, Türkiye’de resmi verilere göre sayıları 1 milyon 800 bin olan Suriyeli sığınmacılar için, “Yakın gelecekte evlerine dönemeyecekleri anlaşılıyor. ÇoÄŸunluÄŸu ise asla geri dönmeyecek" dedi.
Türkiye'nin sınır bölgelerine kurduÄŸu kamplarda 265 bin ila 270 bin arasında Suriyeli yaşıyor. Dolayısıyla da 1,5 milyondan fazla insan resmi verilere göre Türkiye içerisinde devlet kontrolündeki geçici yerleÅŸim alanları dışında kalıyor. Ayrıca Türkiye'deki sığınmacı sayısının resmi rakamların oldukça üzerinde olduÄŸu da biliniyor.
Uluslararası Af Örgütü’nün Türkiye araÅŸtırmacısı Andrew Gardner, Türkiye’deki sığınmacı sorunuyla ilgili son durumu, Amerika’nın Sesi’ne deÄŸerlendirdi. Öncelikle Türkiye’nin üstlendiÄŸi rolü takdir etmek gerektiÄŸini vurgulayan Gardner, “SavaÅŸ devam ederken insanlar sığınacak komÅŸu ülke arıyor. Türkiye, Suriyeli ve sonra Iraklıların sığındığı ana komÅŸu ülke. Yakın gelecekte sığınmacıların evlerine dönemeyeceÄŸi gözüküyor. Dolayısıyla Türkiye’nin yaptığı iÅŸ çok önemli ve önemini gelecekte de koruyacak” dedi.
‘4 YILDAN SONRA HÜKÜMET DURUMU ANLAMALI’
Suriyelilere ‘açık kapı’ politikasıyla sınırını uzun süre açık tutmuÅŸ Türkiye’nin ‘misafir’ bakışı ise Gardner’e göre artık yetersiz kalıyor. “Suriyeliler artık kalıcı mı?” sorusuna karşılık Gardner, “Suriyeli sığınmacılar dört yıldan fazla bir süredir Türkiye’ye yerleÅŸmiÅŸ durumdalar. Kendileriyle ilgili yasal statü de var. Öyle görünüyor ki bu yasal olarak bulunanlardan çoÄŸu asla geri dönemeyecektir, aÅŸikar. Türk Hükümeti’nin politikası artık bu durumu göze almalı. Bu popülasyonun bir kısmı Türkiye’de kalacak. Bu kiÅŸilere deÄŸer verilmeli ve gelecek için mutlaka topluma adaptasyonları saÄŸlanmalı” dedi.
‘TÜRKÄ°YE’YE YARDIM YAPILMALI’
Türk hükümetinin de artık sığınmacı olarak gelenlerden bir kısmının geri dönmeyeceÄŸinin farkında olduÄŸunu kaydeden Gardner, bu insanları topluma iyice entegre etmek gerektiÄŸini ve çalışmalarıyla ilgili yasal düzenlemeler yapılması, ilaç temini, yemeleri gibi koÅŸulların saÄŸlanması gerektiÄŸini söyledi. “Çok ÅŸeyler yapılmalı” diyen Gardner, bunun için de uluslararası kamuoyunca yardım yapılması gerektiÄŸini kaydetti. Uluslararası Af Örgütü’ne göre, resmi geçici yerleÅŸim yerleri dışında çoÄŸunluÄŸunun çok yoksul olmasından kaynaklı Suriyelilerin aşırı kalabalık evlerde kaldığını belirten Gardner, hatta tuvalet, hava bile olmayan ev koÅŸulları olduÄŸunu söyledi. Bu koÅŸulları deÄŸiÅŸtirmek için uluslararası toplumun mutlaka yardım etmesi gerektiÄŸini yineledi.
Uluslararası Af Örgütü olarak uluslararası toplumun tepkisini ‘utanç verici’ olarak bulduklarını belirten Gardner, “Åžanslıyız ki Türkiye bu yardımı yaptı. Ama Türkiye de artık uluslararası toplum ile çok daha fazla birlikte çalışmalı” diye konuÅŸtu.
Henüz yorum yapılmamış.