Sosyal Medya

Dünya

PKK'dan 'Barış' açıklaması

Avrupa'da yaşayan ve bugün Brüksel'e giden HDP Eş Genel başkanı Selahattin Demirtaş ile görüşecek olan KCK'nın Yürütme Konseyi üyesi kapatılan DEP eski milletvekili Zübeyir Aydar, çözüm sürecinin bitmediğini ve kendilerinin 28 Şubat'taki mutabakata bağlı olduklarını söyledi.



Amerika'nın Sesi radyosunun Kürtçe bölümüne konuÅŸan Zübeyir Aydar, çözüm sürecinin bitmediÄŸini, Mart ayında "Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın müzakere masasını devirdiÄŸini" iddia etti. CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın, "Masa, müzakere, gözlemci heyet ve Kürt sorunu yoktur" dediÄŸini, bu nedenle sürecin tıkandığını söyleyen KCK Yürütme konseyi üyesi Zübeyir Aydar ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Bundan sonra heyetlerin görüÅŸmesi bitmiÅŸtir. En son HDP heyeti 5 Nisan'da baÅŸkan Apo'yu ziyaret etmiÅŸler. 4 aydır biz baÅŸkan Apo'dan haber alamıyoruz. Çünkü süreci sürdüren ve hareket adına konuÅŸun odur. Ama bütün iletiÅŸim kanalları kapatılmıştır. Türkiye hükümeti savaÅŸmak için bahaneler arıyordu. EÄŸer AÄŸrı'da bir grup asker hayatını kaybetseydi Kandil bombalanacaktı. Böyle bir planları vardı. Ama Kürt hareketi bugüne kadar buna izin vermedi. Ama bugün çatışıyorlar."

'ŞİMDÄ° YAÅžANAN ÇATIÅžMALAR IŞİD'Ä°N YARARINADIR'

Zübeyir Aydar çözüm sürecini kendilerinin bitirmediÄŸini, 28 Åžubat mutabakatına baÄŸlı olduklarını da ifade ederek ÅŸunları söyledi:
"Biz bu mutabakat çerçevesinde süreci sürdürmek istiyoruz ancak hükümet çatışmada fayda görüyor. IŞİD ile savaÅŸtıklarını söylüyor bu sadece sözdedir. Onlar IŞİD ile arkadaÅŸlık ve dostluk kuruyorlar. Herkes biliyor ki; IŞİD ile mücadele eden tek güç var o da YPG ve HPG'dir. Türkiye'de HPG'nin merkezini bombalıyor. Bu IŞİD'e büyük bir destektir. Åžimdiki çatışma milletin ve OrtadoÄŸu halklarının yararına deÄŸil, IŞİD'in yararına bir çatışmadır. Biz bu sorunu demokratik siyaset ile barış ile çözmek istiyoruz. Ama devlet savaÅŸ yapmak istiyor, bize saldırdığı zaman biz de kendimizi savunuyoruz."

'MÜZAKERE MASASINA DÖNÜLMESÄ°NÄ° Ä°STÄ°YORUZ'

Eski pozisyonlarını koruduklarını da söyleyen Aydar, 2012'de de büyük bir çatışma yaÅŸandığını ve Öcalan ile devlet heyetinin görüÅŸmesinden sonra sürecin baÅŸladığını söyledi. Zübeyir Aydar ÅŸöyle devam etti:

"Åžimdi ise Öcalan ile iletiÅŸim kanallarını kapattılar. Biz ÅŸu anda savunma pozisyonundayız. Sürecin devam etmesi için Türkiye'nin adım atması gerekir. Uluslararası güçler eÄŸer çözüm konusunda Türkiye'yi zorlarsa o zaman netice alınabilir. Avrupa BirliÄŸi ve diÄŸer ülkeler iki taraflı konuÅŸuyor. Hem Türkiye'ye 'kendini savunmak zorunda' diyorlar hem de 'çözüm süreci devam etmeli' diyorlar. Bu iÅŸe yaramayan bir söylemdir. Çatışmanın iki taraflı durması gerekir. Biz çatışma ve savaÅŸtan yana deÄŸiliz. Müzakere masasına dönülmesini istiyoruz. Bu çatışmalar IŞİD ile verilen mücadeleyi sıkıntıya sokuyor. Bu anlamda uluslararası güçlerin devreye girmesi lazım ve gidip taraflarla konuÅŸması gerekir."

'ABD, TÜRKÄ°YE Ä°LE KÜRTLERÄ° BÄ°R MASA ETRAFINDAN TOPLAMALIDIR'

KCK Yürütme Konseyi üyesi Zübeyir Aydar, Brüksel'e gelen HDP EÅŸ Genel BaÅŸkanı Selahattin DemirtaÅŸ'ın bir çok temaslarda bulunacağını ve kendisinin de DemirtaÅŸ ile görüÅŸeceÄŸini belirterek, ABD'den istekleri ile ilgili ise ÅŸunları söyledi:

"Biz ABD kongresinden ve Beyaz Saray'dan Kürt meselesinde çözüm için barışı ön plana çıkaran bir rol oynamalarını istiyoruz. 'Biz Türkiye'nin dostuyuz, NATO mütefikimizdir' demesi yetmiyor. Åžu anda yaÅŸanan çatışmalar Kürtler ile Türkiye'nin çatışması deÄŸildir. Bu çatışmaya ihtiyaç yok, barışa ihtiyaç vardır. Tayyip ErdoÄŸan erken seçim için bu çatışmaları çıkarıyor. Amerika'nın bu gerçeÄŸi görmesini istiyoruz. Amerika nasıl Türkler ile diyalog kuruyorsa, bu diyalogları Kürtler ile de kurmasını istiyoruz. Biz ile Türkiye'yi bir masa etrafında yan yana getirmelidirler. Bununla birlikte IŞİD ile savaÅŸta daha büyük rol oynarız. Amerika'nın bunu saÄŸlama imkanları vardır."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.