Sosyal Medya

Dünya

ABD'deki Yahudiler arasında 'İran' kavgası

İran ile yapılan nükleer anlaşma ABD'deki Yahudi lobilerini birbirine düşürdü. Anlaşmaya karşı olanlar 'Savaş çığırtkanlığı yapmakla suçlanıyoruz' diyor



Ä°ran ile P5+1 (ABD, Rusya, Çin, Ä°ngiltere, Fransa ve Almanya) ülkelerinin geçtiÄŸimiz ay Viyana'da vardığı nükleer anlaÅŸmanın ABD Kongresi'nden geçmesi için ikna turlarına baÅŸlayan BaÅŸkan Barack Obama, önceki gün ülkenin en önemli Yahudi sivil toplum kuruluÅŸularının (STK) temsilcilerini Beyaz Saray'da ağırladı.

Sabah'ın haberine göre iki saatlik basına kapalı görüÅŸmenin ayrıntılarını Ulusal Demokratik Yahudi Konseyi adlı STK'nın baÅŸkanı Greg Rosenbaum açıkladı. Rosenbaum, Obama'nın "Ä°ran'la anlaÅŸma imzalanmazsa savaÅŸ çıkar" görüÅŸünü savunduÄŸunu belirtti. Rosenbaum'a göre Obama'nın savaÅŸ senaryosu ÅŸu ÅŸekilde: AnlaÅŸma gerçekleÅŸmezse Ä°ran uranyum zenginleÅŸtirmeye devam eder ve nükleer silah üretme kapasitesine ulaşır. ABD müttefiklerini korumak için Ä°ran'ın nükleer merkezlerine saldırır. Fakat Ä°ran, yıllık 15 milyar dolar harcama yaptığı ordusuyla, yılda 600 milyar dolar askeri harcama yapan ABD'ye kafa tutmak yerine Ä°srail'e saldırır. Üstelik Ä°ran, doÄŸrudan saldırmak yerine ABD ve Ä°srail'e yönelik terör eylemlerine destek verir.

Obama'nın Ä°srail BaÅŸbakanı Benyamin Netanyahu'yla da kaygılarını anlatmak için görüÅŸmek istediÄŸi fakat talebinin geri çevrildiÄŸi de belirtildi.

Netanyahu da ABD'li Yahudilere seslendiÄŸi açıklamasında, Ä°ran'ın bu anlaÅŸma sayesinde nükleer silah elde edip dünyaya kabus yaÅŸatacağını savunmuÅŸtu. Netanhayu ve Obama'nın açıklamaları yüzünden, Kongre'de önemli bir etki gücü olan Yahudi lobilerinin de bölündüÄŸü belirtildi.

AnlaÅŸma karşıtları "SavaÅŸ çığırtkanlığıyla suçlanıyoruz" diyor. AnlaÅŸmayı savunanlar ise "Bize 'kapo' (Nazi toplama kamplarında Alman subaylarla birlikte çalışan Yahudiler) diyorlar, ikinci Holokost'a yol açacağımız söyleniyor" ÅŸeklinde kendilerini savundu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.