Sosyal Medya

Güncel

Oğlu IŞİD'e katılan Konyalı anne anlattı

'Arkasında Ayetel Kürsi okuduğum oğlum bana 'kafirsin' dedi'



Evden her çıktığında arkasından Ayetel Kürsi okuduÄŸu 18 yaşındaki oÄŸlu gizlice IŞİD'e katıldı, ÅŸimdi annesini kafirlikle suçluyor. Anne, “Geri dönmeleri çare deÄŸil ki” diyor, “Beyin donmuÅŸ. Seni, beni kabul etmiyorlar”. En büyük korkusu bir gün küçük oÄŸlunun da Rakka'ya gitmesi; ''Rakka'da ganimet evlerinde oturuyorlar. Öyle lüks ki evleri, elbiseleri... OÄŸlum internetten izledi, etkilendi.  Ahmet DavutoÄŸlu geldiÄŸinde korumalarına bir mektup verdim ama dönüÅŸ olmadı.  Åžimdi polisler ÅŸehit olunca ortalık ayaÄŸa kalktı!  Neden zamanında müdahale edilmedi?''.

Hürriyet gazetesinden Ä°pek Ä°zci, oÄŸlu Rakka'ya IŞİD”e katılmaya giden bir anne ile konuÅŸtu. Ä°zci'nin söyleÅŸisi ÅŸöyle:

Ailenizden ilk kim gitti Suriye'ye?

- 11 Ekim 2014'te erkek kardeÅŸim gitti. Dört gün sonra haberimiz oldu. Ailesiyle birlikte çekmiÅŸ gitmiÅŸ.

KardeÅŸiniz kaç yaşındaydı?

- 35.

GideceÄŸine dair sinyal veriyor muydu?

- Tabii. Gitmeden önce, IŞİD'in sohbetlerine gelip gidiyordu.

Nerede oluyor bu sohbetler?

- Karatay'da. Cumartesi günleri toplandıkları bir yer var. 300 kiÅŸi orada buluÅŸup sohbet ediyor. Öyle kalabalık oluyor ki ayakkabılar yolun üstünde tepe oluyor.

KardeÅŸiniz buraya ne kadar süre gitti?

- Ä°ki sene önce gitmeye baÅŸladı. Kendi kafa yapısında bir kadınla evlendi ve sessizce kaçtılar.

‘Kendi kafa yapısında' derken neyi kastediyorsunuz?

- Åžimdi bu IŞİD'e katılanlar kendilerine Müslüman diyor ya, kendi annesini Müslüman görmediÄŸi için annesinin yanına bile gitmiyordu. Kayınvalidesinin yanında duruyordu. Çünkü IŞİD'ci olmayan onlar için kafir. Ä°lk eÅŸi Suriye'de ölmüÅŸ, akıllanmamış. Sonra kardeÅŸimle evlendi. Yine gitti oraya.

Sessizce gittiler dediniz ya, bir not falan hiçbir ÅŸey yok mu?

- Bir mektup yazmışlar; “Biz gidiyoruz, Allah'ın dediÄŸi gibi yaÅŸamaya ve sonucunda da ÅŸehit olmaya” diye...

Çocukları var mıydı?

- Gelinimizin eski kocasından bir oğlu var. Benim kardeşimden de 10 yaşında bir oğlu daha. Orada da doğum yapmış.

O sohbetlere katılmadan önce kardeÅŸinizde dini refleksler var mıydı?

- Hayır, hiç yoktu. O sohbetlere gide gide beyni yıkandı.

O süreçte size nasıl davranıyordu?

- Her geldiÄŸinde bir CD takardı, bize izlettirirdi. Bize “Kafirsiniz” derdi, “Oy kullanmayın” derdi.

Kafa kesme CD'leri mi?

- Mesela biri Kur'an okuyor, arada bir kadın çıkıyor, “Top oynayan günaha giriyor” diyor. “Türküm, doÄŸruyum, çalışkanım”ı sevmiyorlar, Atatürk 'e kızıyorlar. Bütün gün bunları izliyorlar. Annem evlerine gittiÄŸinde de sabahtan akÅŸama kadar zorla dinlettiriyorlardı.

Şu an irtibatınız var mı onlarla?

- Annemi ararlardı ama oğlum gitti gideli onlardan da bir haber yok.

MEÄžER SON BAKIÅžIMMIÅž

 OÄŸlunuz kaç yaşında, ne zaman gitti?

- 18 yaşında. 3 Mayıs'ta gitti. Hem de çok sessiz bir ÅŸekilde gitti. Ben çok hastaydım, evdeydim. Saat 10'da iÅŸten geldi. “N'oldu annem, sen gelmezdim” dedim. Çok heyecanlıydı, “Ä°ÅŸ kıyafetimi unutmuÅŸum” dedi. Aldı, gitti. Arkasından da baktım. Ayetel Kürsi okurdum çünkü. MeÄŸer son bakışımmış.

Nasıl biriydi?

- Kendi halindeydi. Çok tizizdi. Yemek yaparken elimi yüzüme deÄŸdirsem, elini yıka derdi. Fırıncıydı. Etli ekmek yapardı. Hiç kimseye zararı olmayan bir çocuktu. Bir tek sigarası vardı, tiryakiydi. Dayısı Suriye'ye gittikten sonra internete bir ÅŸeyler koymuÅŸ. Ev halini, çay içerkenki halini koymuÅŸ. Orada ganimet evlerinde oturuyorlar. Öyle lüks ki evleri, elbiseleri. OÄŸlum etkilendi. Ä°ki ay hep internetten IŞİD'i izledi durdu.

Siz ne diyordunuz izlerken?

- “Annem bakma ÅŸunlara” derdim ama yine de bakardı. Asana, kesene baka baka gitti... Çok çabaladım, büyüklere götürdüm, hocalara götürdüm, müftülüÄŸe kadar gittim. Müftülük konuÅŸuyordu, benim oÄŸlum hiç dinlemiyordu. O sohbetlere gidince beyin tamamen yıkandı. Dayısıyla gizli gizli görüÅŸüyormuÅŸ, haberim yoktu. Evden gittiÄŸi ilk gün, hemen oraya gittim “Acaba orada mı saklanıyor” diye ama kapalıydı.

Polis ne dedi?

- “O daha burada, bulun” dedim. “Yok, gitmiÅŸtir” dediler. “Ama” dedim, telefon açacak, hakkını helal et diyecek.” Sınıra giden telefon açarmış ya, “Açacak” dedim.

Açtı mı?

- Sadece sınırdayken arkadaşına sesli bir mesaj göndermiÅŸ. “Aman” dedim, “Çabuk oÄŸlumla görüÅŸ. Ona, ‘Beni de bekle, beni al, ben de geleceÄŸim' de...” Oyalayıp sınırı geçmeden yakalayabilelim diye...

OÄŸlunuz ne cevap vermiÅŸ?

- “Bak benimle dalga geçmiyorsun deÄŸil mi?” diye sormuÅŸ. “Seni Gaziantep'ten aldırtırım, ben ÅŸu an Rakka'dayım” demiÅŸ. Evden çıkarken bana “AkÅŸam babamın yanına gideceÄŸim” demiÅŸti.

Babası nerede?

- Bu, benim ikinci evliliÄŸim. Babası Konya'da yaşıyor. MeÄŸer o gün Gaziantep'e gitmiÅŸ. Oradan onu alıp Rakka'ya götürmüÅŸler.

Sonra?

- Rakka'daki adamın ismini, telefonunu arkadaşına vermiÅŸti. Bilgileri Terörle Mücadele'ye verdik ama “Suç deÄŸil” dediler.

Polislerin tutumu nasıldı?

- Ä°lgilendiler ama “Türkiye dışına çıktıysa bir ÅŸey yapamayız. Türkiye'de yakalasak da 18 yaşında olduÄŸu için yine bir ÅŸey yapamayız, seyahat özgürlüÄŸü var” dediler.

O günden sonra oÄŸlunuzla hiç konuÅŸtunuz mu?

- Sadece bir kere... 7 Haziran'da oy kullandık, bir hafta sonra da konuÅŸtuk. “Annem bak oy kullandım, Tayyip ErdoÄŸan yine kazandı, anayasa deÄŸiÅŸecek” dedim. “Anne sen kafir mi oldun, neden oy kullandın, niye günaha girdin. Zaten burası onun yüzünden karışık. Sen Müslüman deÄŸilsin” dedi. “Annem Müslüman Müslüman'ı öldürmez” dedim, “Anne burası bildiÄŸin gibi deÄŸil, biz PKK'lıları öldürüyoruz” diye cevap verdi.

Bulunduğu yeri anlattı mı size?

- Ses gelip gelip gidiyordu. O zaman bir fırında çalıştığını söylemiÅŸti. Ona “Bu kafayı deÄŸiÅŸtirmeyeceksen gelme” dedim.

Cevabı?

- “Sen böyle dedin ya savaÅŸa katılacağım” dedi. Katılmış da. Bir köyde cephede nöbet bekliyormuÅŸ ÅŸimdi. Ama geçenlerde bir arkadaşıyla internetten konuÅŸmuÅŸlar. Ona “Çok piÅŸman oldum, burada sigara içemiyorum” demiÅŸ. Arkadaşı “E madem gelecektin, ne diye gittin?” diye sormuÅŸ. Hapse girmekten korktuÄŸunu anlatmış. Bunu bana da söylemiÅŸti.

Gelecek mi dersiniz?

- Cübbeli (Ahmet Mahmut Ünlü) diyor ki “PiÅŸman olan çok ama nasıl gelecekler?” Bir de ÅŸimdi arkadaşına öyle dedi ya, acaba internetten çocuÄŸumu takip eder mi onlar? Çünkü arkadaşı Facebook'a “Sen suç iÅŸlemedin, ne hapsi” diye yazmış ama sonra bir daha hiç cevap alamamış.

OÄŸlunuz ne için gitmiÅŸ olabilir?

- Cihat için.

Maddi durumu iyi miydi buradayken?

- İyi kazanırdı. Bir eli yağda bir eli baldaydı.

Kız arkadaşı var mıydı?

- Yoktu. Evden iÅŸe, iÅŸten eve.

Onunla birlikte giden arkadaşı var mı?

- Yalnız gitti.

Bir oÄŸlunuz daha var, deÄŸil mi?

- Evet, 16 yaşında. O da fırıncı. Ondan da korkuyorum. Dayısı buradayken alıp sohbete götürmüÅŸ. Bana “Anne adamların hepsi gözüme ÅŸeytan gibi göründü. Ä°çim daraldı” dedi. Ä°nÅŸallah gitmez. Gidenler canlı bomba oluyor, savaÅŸa giriyor. Bu cemaatleri, sohbetleri kaldırmaları lazım. Ama Terörle Mücadele polisleri “Suç deÄŸil. Neyle kapatalım” diyor.

Eski eÅŸiniz yani oÄŸlunuzun babası ne yaptı bütün bunlardan sonra?

- Ne yapsın? Ne yapabilir ki?

O da katılır mıydı bu sohbetlere?

- Hayır, alkol alır. Zaten o yüzden ayrıldık.

OÄŸlunuz bu röportajı okuyacak olsa ona ne söylemek isterdiniz?

- Bazen kendimi “Kendi gitti, ne yapayım” diye teselli ediyorum ama kandırıldı oÄŸlum. Öz kardeÅŸim kandırdı. Ä°ÅŸten geldi mi bu oturduÄŸumuz koltukta otururdu. (AÄŸlamaya baÅŸlıyor). Ben seni büyüttüm, bugünlere getirdim, terörün eline vereceÄŸim öyle mi?

DÖNMELERÄ° ÇARE DEĞİL KÄ°!

 KardeÅŸimin 10 yaşında oÄŸlu var. Benim oÄŸlumun oraya gittiÄŸini duyunca sevinmiÅŸ, “Aaa abim de Müslüman oldu” demiÅŸ. Daha o yaÅŸtaki çocuk... Kur'andan cımbızlayıp harfleri toplamışlar, iÅŸlerine gelen hadisi ÅŸerifi kabul ediyorlar, iÅŸlerine gelmeyeni kabul etmiyorlar. Geri dönmeleri çare deÄŸil ki... Beyin donmuÅŸ. Seni, beni kabul etmiyorlar. Çok kibirliler. “OÄŸlum zerre kadar kibri olan cennete giremez” demiÅŸtim ona. Ama her soruya bir cevapları var.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.