Sosyal Medya

Coğrafyamız

Filistin'deki vahşette günler sonra ilk gözaltı

İsrail'de radikal gruplarla bağlantılı olduğu belirtilen bir Yahudi gözaltına alındı. Şüpheli, Yahudi yerleşimcilerce 18 aylık Filistinli bir bebeğin yakılarak öldürülmesinin ardından gözaltına alınan ilk Yahudi oldu



Ä°srail'de radikal gruplarla baÄŸlantılı olduÄŸu belirtilen 24 yaşındaki Meir Ettinger isimli Yahudi'nin gözaltına alındığı bildirildi.

Ä°srail basınında çıkan haberlerde, Ettinger'in, Ä°srail iç istihbarat birimi Åžin Bet'in "en çok aranan Yahudi terör ÅŸüphelileri" listesinde olduÄŸu belirtildi. Ettinger'in, Batı Åžeria'da Filistinlilere ait evin kundaklanması ile ilgili olarak mı gözaltına alındığı ise henüz bilinmiyor.

Yaklaşık bir yıldır Batı Åžeria ve Kudüs'e girmesinin yasak olduÄŸu belirtilen Ettinger, Yahudi yerleÅŸimcilerce 18 aylık Filistinli bir bebeÄŸin yakılarak öldürülmesinin ardından gözaltına alınan ilk Yahudi oldu.  Ettinger ayrıca, Haziran ayında Ä°srail'in kuzeyindeki bir kilisenin ateÅŸe verilmesinin de baÅŸ ÅŸüphelileri arasında yer alıyor.

IRKÇI LÄ°DERÄ°N TORUNU

Ä°srail'in Jerusalem Post gazetesi, Åžin Bet'ten bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, Ettinger'ın "aşırıcı Yahudi örgütlerin eylemleri ile baÄŸlantısından dolayı gözaltına alındığını" yazdı. Haberde ayrıca, Ettinger'ın, "aÅŸrı milliyetçi militan ideolog Meir Kahane'nin torunu olduÄŸu" belirtildi.

ABD doÄŸumlu Kahane'nin Ä°srail'de kurduÄŸu Kach partisi, ırkçılığı yaydığı gerekçesiyle 1988 yılında yasa dışı ilan edilmiÅŸti.

Yahudi ÅŸeriatının uygulanmasını savunan Kahane, tüm Filistin topraklarını Ä°srail olarak tanımlayarak, burada yaÅŸayan Yahudi olmayanlara üç seçenek sunulmasını savunuyordu. Bunlardan ilk ikisi Ä°srail'de "yabancı vatandaÅŸlar" olarak birçok haktan mahrum yaÅŸamak veya Ä°srail'i terk etmeyi kabul ederek geride kalan malları için tazminat almak. Üçüncü seçenek ise ilk iki seçeneÄŸi reddedenlerin tazminat verilmeden zorla sürülmesi.

TEPE GENÇLİĞİ

Haaretz gazetesinde yer alan haberde de, istihbarat birimleri tarafından izlenen Ettinger gibi aşırıcı yeraltı Yahudi örgütlerine üye gençlerin, "siyonizm karşıtı" bir dünya görüÅŸüne sahip oldukları belirtilerek, bu görüÅŸleri sayesinde ÅŸiddet olaylarını meÅŸrulaÅŸtırdıkları ve böylece "yeni bir Ä°srail kırallığı kurmayı hedefledikleri" kaydedildi. Haberde ayrıca bu gençlerin sayılarının yüzlerle ifade edildiÄŸi belirtildi.

Merkezi Tel Aviv'de bulunan Yedioth Ahronoth gazetesinde yer alan konuya iliÅŸkin bir haberde ise, kendilerine "tepe gençliÄŸi" adını veren Yahudi grupların son aylarda Batı Åžeria'da örgütlendiÄŸi bildirildi. Haberde bu gurupların hedeflerinin, "Filistinlilere karşı saldırılar düzenleyerek OrtadoÄŸu'daki ateÅŸi alevlendirip, böylece Mesih'in gelmesini çabuklaÅŸtırmak" olduÄŸu belirtildi.

Resmi Ä°srail Radyosu'nun, ismini vermek istemeyen bir güvenlik kaynağına dayandırdığı haberinde ise Batı Åžeria'da Filistinlilere ait evin kundaklanmasının faillerinin radikal bir Yahudi grubuna baÄŸlı olduÄŸu ifade edilerek, "Bünyesinde birçok Yahudi yerleÅŸimcinin bulunduÄŸu bu grup, Yahudi ÅŸeriatının hükümlerine dayalı teokratik bir sistem kurulması için çalışıyor" denilmiÅŸti.

Yahudi yerleÅŸimcilerin perÅŸembe gecesi Nablus kentinin güneydoÄŸusundaki Duma beldesinde Filistinlilere ait bir evi ateÅŸe vermesi sonucu çıkan yangında Ali DevabiÅŸe isimli bir bebek hayatını kaybetmiÅŸ, anne ve babası yaralanmıştı. Saldırı, Filistin ve uluslararası toplumda büyük infiale yol açmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.