Sosyal Medya

Ekonomi

Çamlıca Camisi sona yaklaştı

Cumhuriyet tarihinin en büyük camisi olacağı belirtilen Çamlıca Camii'nde sona çok yaklaşıldı.



Cumhuriyet tarihinin en büyük camisi olacağı belirtilen Çamlıca Camii'nin kaba inÅŸaatının büyük bir bölümü tamamlandı.

KADÄ°R GECESÄ°NE YETÄ°ÅžECEK

Caminin mimari özellikleri, mimari ÅŸekli ve renkleri de ortaya çıkmaya baÅŸladı. Cami, 1 Temmuz 2016'da Kadir Gecesi'nde ibadete açılmasının planlanıyor.

AVRUPA YAKASI'NDAN DA GÖRÜLÜYOR

Ä°stanbul Cami ve EÄŸitim Kültür Hizmet Birimleri Yaptırma ve YaÅŸatma DerneÄŸi BaÅŸkanı Ergin Külünk, camiyle ilgili bilinmeyenleri ÅŸöyle anlattı; Külünk "11 bin metrekarelik Türk Ä°slam Eserleri Müzesi, 3 bin 500 metrekarelik sanat galerisi, 3 bin metrekarelik kütüphanenin inÅŸaatı bitti, 3 bin 500 araçlık otoparkın da çok büyük bölümü tamamlandı' dedi. Cami inÅŸaatımızın da avlu bölümünde cami minarelerimiz belirdi.. Minarelerimiz Avrupa Yakası'ndan artık net olarak görülüyor.

50 BİN KİŞİ AYNI ANDA NAMAZ KILACAK

Geleneksel anlamda bir külliye, modern anlamda ise sosyal donatı alanları ile bir kompleks ÅŸeklinde tasarlanan caminin "alışveriÅŸ merkezinin olmadığı bir cami" olduÄŸunu vurgulayan Külünk, yaklaşık 15 bin metrakarelik bir alana oturan, 37 bin 500 kiÅŸi kapasiteli camide, sert zeminler de dikkate alındığında 50 binin üzerinde kiÅŸinin namaz kılabileceÄŸini anlattı.

HANIMLARA YÖNELÄ°K ÇALIÅžMALAR DA VAR

Bu anlamda Cumhuriyet döneminde yapılan en büyük cami olduÄŸunu kaydeden Külünk, ÅŸöyle devam etti: "Ama bizi ayrıcalıklı kıldığını düÅŸündüÄŸümüz ÅŸey, buranın bir kompleks olması. Aynı anda hem bir sanat merkezi hem bir kültür merkezi. Hat, tezhip, minyatür gibi geleneksel sanatların eÄŸitiminin verildiÄŸi burada 8 sanat atölyemiz olacak. Camimizi ayrıcalıklı kılan, bir pozitif ayrımcılık yaparak hanımlara yönelik özel çalışmalar yaptık. Bunda projenin müelliflerinin hanım olmasının da elbette katkısı var. Kadın ve erkeklerin abdest alma mahalleri yan yana deÄŸil, ayrı katlarda. Hanımlar abdest aldıkları mekandan namaz kılacakları mekana özel bir asansörle çıkacaklar. Emzirme odası, çocuk bakım odası gibi lazım olabilecek her türlü altyapıyı oluÅŸturmaya gayret ediyoruz. Tek eksiÄŸimiz hamamdı. Hamamı da duÅŸ çalışması ile geçiyoruz. Ä°htiyacı olan insanlara hizmet verecek."

ESÄ°NLENEREK HAZIRLANDI

Çamlıca Camii'nin mimber, mihrap ve kürsüsü Sultanahmet, Süleymaniye gibi tarihi camilerden esinlenilerek projelendirildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.