Coğrafyamız
PKK sabotajının Kürtlere maliyeti: 250 milyon dolar
PKK'nın, Kerkük-Yumurtalık petrol boru hattına düzenlediği saldırının Kuzey Irak'a maliyetinin 250 milyon dolar olduğu açıklandı
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) DoÄŸal Kaynaklar Bakanlığı, terör örgütü PKK'nın, Kerkük-Yumurtalık petrol boru hattına düzenlediÄŸi saldırı nedeniyle IKBY'nin 250 milyon dolar zarar ettiÄŸini açıkladı.
Bakanlığın resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, "Petrol boru hattı, Kürdistan bölgesinin ana gelir kaynağıdır. Memur maaÅŸları bu hattan ihraç edilen petrolün geliriyle temin ediliyor. Kürdistan hükümetine ve halkına buradan elde edilen gelirle katkı saÄŸlanıyor. Bu boru hattı, Kürdistan'ın bölgedeki her türlü olumsuz geliÅŸmeye karşı tek dayanağıdır" ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada "27 Temmuz'dan itibaren düzenlenen bir çok saldırı sonucu boru hattının kullanılamaz hale getirildiÄŸi ve petrol sevkıyatının tamamen durdurulduÄŸu" kaydedildi.
Saldırı nedeniyle bölge ekonomisinin uÄŸradığı zarara deÄŸinilen açıklamada, ÅŸunlar ifade edildi:
"Kürdistan bölgesinin boru hattına yapılan saldırı Türkiye'ye çok az bir zarar verdi. Türkiye'nin zararı, sadece nakilden elde edilen gelir oldu. Söz konusu zararın yüzde 99'u Kürdistan bölgesinedir. Kürdistan'a verilen zarar ise 250 milyon dolardır. Bu rakam, PeÅŸmerge, asayiÅŸ güçleri ve Ä°çiÅŸleri Bakanlığı çalışanlarının bir aylık maaşına tekabül ediyor. Kürdistan boru hattına yapılan bu anlamsız saldırılar durmalıdır. Bunun Kürdistan halkının yaÅŸamına ve güvenliÄŸine ciddi bir etkisi olmaktadır."
GELÄ°RLERÄ° PAYLAÅžMA KARARI
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, petrol satışından geliri üreticilerle paylaÅŸacağını açıkladı.
Eylül ayından itibaren direkt ham petrol satışından elde edeceÄŸi gelirin bir kısmını üretici firmalarla paylaÅŸacağını duyurdu.
Bölgenin doÄŸal kaynaklar bakanı tarafından yapılan bir açıklamada BaÄŸdat ile 2015 bütçesine dair yapılan anlaÅŸmanın üzerine ekleme yapılması konusunda kararlı olunduÄŸu ve Türkiye'den geçen bir boru hattı üzerinden petrol ihracatlarını yönetmeye devam edeceÄŸi belirtildi.
Yarı özerk bölgesel yönetim bağımsız petrol satışlarını Haziran ortasından bu yana artırırken, ihracat hakları ve bütçe ödemeleri konusundaki anlaÅŸmazlıkların ardından Irak'ın devlete ait petrol ÅŸirketi olan SOMO'ya yaptığı ödemeleri azalttı.
Henüz yorum yapılmamış.