Sosyal Medya

Coğrafyamız

Merzuki: Arap Baharı'nın getirdiği hayaller boşa gitti

Eski Tunus Cumhurbaşkanı Merzuki, "Arap dünyası, yeni tarihinde en büyük yıkımı yaşamaktadır. Tunus devrimi başarısız kalmadı ancak geri çekilme dönemi yaşıyor ve yeniden yayılma dönemine dönecektir" dedi.



Eski Tunus CumhurbaÅŸkanı Muhammed Munsif el-Merzuki, Arap Baharı'nın getirdiÄŸi hayallerÄ°n boÅŸa gittiÄŸini söyledi.

Ä°nsan Hakları Haysiyet Forumu'nun düzenlediÄŸi konferansta konuÅŸan Merzuki, "Arap Baharı'nın getirdiÄŸi hayaller boÅŸa gitti" dedi.

KonuÅŸmasında, Arap dünyasının birtakım devlet ve rejimlerin yıkılmasına ÅŸahit olduÄŸunu kaydeden Merzuki, yıkılması imkansız diye inanılan rejimlerin, derin reformlar yapmaması ve reformlarda sonuna kadar gitmemesi durumunda hızlı bir ÅŸekilde yıkılmasının mümkün olduÄŸunu söyledi.

Merzuki, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Arap dünyasında yaÅŸananlar, yıkım güçlerinin birbiri üstüne geldiÄŸi, zannetiÄŸimizden daha zor bir geçiÅŸ dönemi ve tarihi dönüÅŸtür. Arap dünyası, yeni tarihinde en büyük yıkımı yaÅŸamaktadır. Orada Sykes-Picot sınırı, despot rejimler ve Arap birliÄŸi gibi gerçekten yıkılması gereken ÅŸeyler var ve bu üzülecek bir ÅŸey deÄŸil. Orada ülkelerin hepsinde reformlarda en sonuna kadar gidilmemesi durumunda iyi ya da kötü çok volkanlar patlayacak."

Tunus'la ilgili konuya da deÄŸinen Merzuki, "Tunus devrimi baÅŸarısız kalmadı ancak geri çekilme dönemi yaşıyor ve yeniden yayılma dönemine dönecektir" dedi.

Merzuki, Arap dünyasının bölgesel sistem ve hayallerin çöküÅŸü yaÅŸadığını ifade ederek, "Arap MaÄŸrip BirliÄŸi'ne kalp masajı yapılıyor ve hiçbir kimse onun öldüÄŸünü söylemeye cesaret edemiyor, Körfez BirliÄŸi de aynısını yaşıyor. Arap BirliÄŸi de emekliye ayrılmalı, çünkü o kalp masajı aÅŸamasından da kötüye gitti. Rejimler ve bölgesel sistemlerin çöküÅŸünün arkasında siyasi krizlerin birikimi var" deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Suriye ve Irak'ın geçmiÅŸ döneme dönebileceÄŸinden çok endiÅŸelendiÄŸini dile getiren Merzuki, konuÅŸmasına ÅŸöyle devam etti:

"Arap Baharı Suriye ve Yemen'de kabusa dönüÅŸtü. Mısır'da da ÅŸiddetli bir karşı-devrime dönüÅŸtü ve ülkeyi bir tür iç savaÅŸa sürükleyecek. Åžimdiki Mısır rejimi, despotizmi aÅŸarak güçlü bir ÅŸekilde faÅŸizme gidiyor. O ÅŸimdi despotizm öncesine dönüyor. Mısır halkını itaat evine getirebileceÄŸine inanan Sisi adındaki bu zavallıya üzülüyorum."

Mısır'da ulusal uzlaşı ve Suriye'de de siyasi çözüm çaÄŸrısında bulunan Merzuki, "Ancak (yanlış) yollarında devam ederlerse tarih onlara acımayacak" dedi.

Merzuki, mezhepçilik ve aÅŸiretçiliÄŸe dönüÅŸü "dinden dönmenin bir parçası" olarak niteleyerek, Suriye'deki despot rejimi desteklemesi rolü ve Irak ile Yemen'de meydana gelen olaylardan dolayı Ä°ran'a karşı sessiz kalınmaması, Ä°ran'ın bu siyasetinin kabul edilmemesi, onunla iliÅŸkiler ile çıkarların karşılıklı olması ve hiçbir tarafın kibri üzerine kurulu olmaması gerektiÄŸini ifade etti.

Arap dünyasının ahlak krizi yaÅŸadığını söyleyen ve bunu "krizlerin kaynağı" olarak niteleyen Merzuki, "BaÅŸaramadık. Çünkü biz savaşımızın deÄŸerler savaşı, ekonomik ve siyasi ilerlemenin de bir grup deÄŸerler üzerine kurulduÄŸunu anlamadık. Ahlak devrimi olmadan hiç bir devrim olmamıştır, olmayacaktır" dedi.

MaÄŸrip BirliÄŸi'nin canlandırılması çaÄŸrısında da bulunan Merzuki, sözlerini ÅŸöyle tamamladı:

"MaÄŸrip BirliÄŸi çok önemli bir zorunluluktur. Tunus'un Tunus sınırında bir geleceÄŸi yoktur. Fas'ın da kendi sınırlarında geleceÄŸi yoktur. Gelecek daha geniÅŸ bir alandadır. GeleceÄŸin projesi MaÄŸrip BirliÄŸi'nin geçekleÅŸmesini bekliyorum. Bunun, 5 MaÄŸrip ülkesindeki (Fas, Cezayir, Tunus, Libya, Moritanya) sivil toplum kuruluÅŸları tarafından canlandırılması gerekiyor."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.