Sosyal Medya

Coğrafyamız

IŞİD işgal ettiği yerleri bırakıyor iddiası

Suriye Türkmenleri Temsilcisi Abdülkerim Aga, Suriye’nin kuzeyinde uluslararası gücün bir oyun oynadığını söyledi.



Aga, “Suriye'de Türkmenlere yönelik çok büyük baskı var. Özellikle ülkenin kuzeyinde 4- 5 milyon nüfus göçe zorlanıyor. Suriye'de ilginç bir ÅŸey yaÅŸanıyor. IŞİD önce bir yeri iÅŸgal ediyor, sonra çekiliyor ve PYD'ye bırakıyor.” dedi.

Kayseri'de Erciyes Türk Kurultayı'na katılan Suriye Türkmenleri Temsilcisi Abdülkerim Aga, Irak Türkmenleri Temsilcisi Åžemsettin Kuzucu ile BaÄŸdat yakınlarındaki Diyala ÅŸehrinin Türkmen Ä°l Temsilcisinin oÄŸlu Mehmet Nihat Beyatlı her iki ülkede yaÅŸanan sorunlarını dile getirdi. Abdülkerim Aga, uluslararası güçlerin Suriye'de Türkmenleri yok etmek istediÄŸini belirterek, ÅŸunları söyledi: “Türk milleti, büyük millet, dünya çapında milletin birleÅŸmesini ve elbirliÄŸini istiyoruz. Türkiye'nin büyümesini maalesef düÅŸmanları, uluslararası düÅŸmanları, terör örgütleri büyümesini istemiyor. Çünkü Türkiye büyürse gözyaşı sömürge olmayacak. Türkiye, Müslüman aleminin, Türk dünyasının teminatıdır. Çünkü bundan dolayı olaylar çıkartıyorlar. Biz Suriye Türkmenleri olarak, her bir Türk buna izin vermeyecek. Türk milleti var olacaktır. Kalacaktır.”

"ORTADOÄžU'DA TÜRKLERÄ° ERÄ°TMEYE ÇALIÅžIYORLAR"

Abdülkerim Aga, Türk milleti birlik ve beraberlik içinde olursa kimsenin dize getiremeyeceÄŸini, Türklerin dünyayı dize getireceÄŸini ifade ederek, “Åžimdi Suriye'de 3,5 milyon, Irak'ta 3,5 milyon, Libya'da 1 milyon, Yemen'de, Mısır'da, Suudi Arabistan'da her yerde Türk var. Ama OrtadoÄŸu'da Türkleri eritmeye çalışıyorlar. Åžimdi bizim Suriye Türkmenlerini yok saymaya çalışıyorlar. Bunlar biliyor. Türkiye'nin uzantısıyız. Türk insanını, milletini yok etmeye çalışıyorlar. Ama güçleri yetmeyecek. Ä°nsanların yüreÄŸindeki sevgi oldukça güçleri yetmeyecek.” dedi.

"VATANSEVERLER PYD'NÄ°N BASKISINDA"

“Suriye'de PYD, Kürtlere bile, vatansever Kürtlere bile eziyet ediyor. Herkese eziyet ediyor” diyen Aga, ÅŸöyle devam etti: “Kürt meclisini bile yakaladı ve yasakladılar. Türkmenlere de aynı baskı var. Irak Türkmenlerine yaptıkları gibi bize de baskılar yapıyorlar. Irak'ta Türkmenleri bitaraf ettiler. Kültürü yüksek seviyede olmasına raÄŸmen Türkmenleri yok saydılar. Türkmenlerin olduÄŸu yerde o ülkeyi parçalayamayacaklarını biliyorlar. O nedenle pasif gösteriyorlar. Ancak böyle olursa Suriye'yi parçalayabilirler.” diye konuÅŸtu.

Aga, PYD'nin uluslararası camianın bir parçası ve oyunu olduÄŸunu dile getirerek, “Türkiye'de PKK ile aynı oyunu yapıyorlar. Türkiye'yi küçülterek, güçsüzleÅŸtirmeye çalışıyorlar.” sözlerini kaydetti.

"SURÄ°YE'DE TÜRKMENLER OLARAK 40 BÄ°N ÅžEHÄ°DÄ°MÄ°Z VAR"

“Türkmenler çok mahrumdur Suriye'de. Esed döneminde bizi eritmeye çalıştılar” diyen Aga, bugüne kadar Türkmenlerin ne dilini öÄŸrenebildiklerini, ne de kültürlerini yaÅŸayabildiklerini ifade ederek, ÅŸöyle konuÅŸtu: “Ne dilimiz kaldı ne kültürümüz kaldı. Çünkü okulumuz bile yoktu. Orada mahrumduk özgürlüklerden. Biz o nedenle ayaklandık ve öz saflarda yer aldık. Bizi bugün yok etmeye çalışıyorlar. Bizim 40 bin ÅŸehidimiz var. Bizi göçe zorladılar. Bayırbucak Türkmenleri çok zor durumda kaldı. Farklı ÅŸehirlere giden Türkmenler geri eski yerlerine döndü. Halep bölgesi IŞİD'in elinde. Orada bir oyun var. IŞİD bir bölgeyi iÅŸgal ediyor, daha sonra çekiliyor ve PYD'ye teslim ediyor. Orada Suriye'nin kuzeyinde 4 -5 milyon insanı göç ettirerek uydurma bir ÅŸeyler yapmaya çalışıyorlar. Orada boÅŸluktan yararlanılıyor. Ama bunların gücü yetmeyecek. Türk halkı varken buna gücü yetmeyecek.”

Aga, kamplarda yaÅŸayan Türkmenlerin zor durumda ve rezil olduÄŸunu ifade ederek, Türkmenlerin iÅŸ bulamadığını, diplomaları ile ilgili denklik alınmasını istediklerini dile getirdi.

"TÜRKMENLERE, IŞİD VE DÄ°ÄžER BÖLÜCÜ GRUPLAR SIKINTI YAÅžATIYOR"

Kurultaya katılan Irak Türkmenleri Temsilcisi Gazeteci Åžemsettin Kuzucu, Irak'ın ÅŸehirlerindeki Türkmenlerin durumunun vahim olduÄŸunu aktardı. Kuzucu, “Kerkük'te yaÅŸayan Türkmenler IŞİD ve diÄŸer bölücü gruplar tarafından ciddi bir sıkıntı çektirilmektedir. Kerkük, Kürt yönetiminin kontrolünde. Merkezi yönetim Haziran 2014'te Kerkük'ten vazgeçti ve çekildi. Kerkük'teki 27 devlet dairesinden 26'sı Kürt yönetiminde, 1 tanesi Arap yönetiminde. Bütün genel müdürlükler devlet daireleri Barzani ve Talabani yönetiminde. Türkmenler, kaçırmalar, patlama, güvenlik sorunlarından dolayı ÅŸehirleri ve yaÅŸadıkları yerleri terk etmek zorunda kalıyor. Irak'ta bütün güçlerin silahlı milisleri var ama Türkmenlerin yoktur. Irak'ta Türkmenlerin güçlü olmamasını uluslararası güçler istiyor. Bunun farkındayız.” diye konuÅŸtu.

Hayatını kaybeden Irak Diyala ÅŸehri Türkmen Cephesi Ä°l BaÅŸkanının oÄŸlu Mehmet Nihat Beyatlı da bulundukları bölgeleri sürekli deÄŸiÅŸtirmek zorunda olduklarını ve Kürtler tarafından tehdit altında olduklarını dile getirdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.