Sosyal Medya

YaÅŸam

Sıcaklık rekoru bekleniyor

Son günlerde mevsim normallerinin üzerinde seyreden bunaltıcı sıcaklar bugün ve önümüzdeki hafta rekor seviyelere ulaşması bekleniyor.



Türkiye genelinde etkili olan sıcak hava dalgası, Çukurova bölgesinde hafta başından itibaren daha fazla hissedilecek. Adana'da haftanın ilk iÅŸ gününde gölgede 38- 40 derece arasında sıcaklık bekleniyor. Yüzde 80 nem beklenen Adana'da, öÄŸle saatlerinde yüzde 50 nem gerçekleÅŸse dahi insan vücudunda hissedilen sıcaklık 50 ile 60 derece arasında olacak.

Adana'nın en sıcak ilçeleri merkezde Çukurova ve Seyhan, kırsal bölgede Ä°mamoÄŸlu ve Ceyhan olacak.

Adana'da bu günlerde uzun yıllar ortalaması sıcaklık 34.3, en yüksek sıcaklık ise 36.6 derece olmuÅŸtu.

BÄ°R UYARI DA ANTALYA Ä°ÇÄ°N

Meteorolojinin bir haftalık hava tahmin raporuna bakıldığında ise pazartesi günü için sıcaklığın 37 derece tahmin edildiÄŸi Antalya'da 'tehlikeli sıcaklık' uyarısında bulunuldu. Hafta boyunca Akseki, GündoÄŸmuÅŸ ve Ä°bradı'da 34-35 derece arasında deÄŸiÅŸecek ve Ä°bradı'da salı günü 36 derece görünecek. Alanya ve GazipaÅŸa'da da 35 derece dolayında olacak. Alanya ise pazartesi günü 36 dereceyi görecek. DöÅŸemealtı'nda pazar günü 37 derece, pazartesi günü de 38 dereceye yükselecek sıcaklık 36- 37 derece dolayında seyredecek. Merkez ilçeler Kepez ve MuratpaÅŸa'da ise bu yılın rekor sıcaklığı pazartesi günü 39 derece olarak yaÅŸanacak. Sıcaklık bu ilçelerde hafta boyunca da 36- 37 derecenin üzerinde seyredecek.

DOKTORLAR UYARDI

Antalya Özel Olimpos Hastanesi GöÄŸüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Uslu, özellikle solunum sıkıntısı çeken, kronik akciÄŸer hastaları, astım, KOAH ve bronÅŸit hastalığı olan hastalar için riskli günlerin baÅŸladığını söyledi. Özellikle yüksek nemim bu gruptaki hastalar için sıkıntı yaratacağını ifade eden Dr. Uslu, ÅŸöyle dedi: "Bu hastalar yüksek nemli havalarda solunum sıkıntısı çeker. Aslında bu tür hastalar için iki türlü sakınca var, birisi nemin yüksek olması diÄŸeri ise nemin çok düÅŸük seviyede olması. Ä°ki durum da bu tür hastalar için çok riskli. Onlar için ideal nem oranı yüzde 45- 50'dir. Özellikle bu havalarda solunum sıkıntısına baÄŸlı nöbet geçirme riskleri biraz daha fazla. Dikkatli olmalarında yarar var. Uyarılarımız aynı ÅŸekilde kronik kalp hastaları ve böbrek hastaları için de geçerli. Sıvı kaybı da aynı oranda artacağı için bu hastalarımız için de risk geçerli."

YÜKSEK NEMDE HASTALAR NE YAPMALI?

Dr. Uslu, nemin yüksek olduÄŸu günlerde, kronik rahatsızlığı olanların alması gereken tedbirleri ise ÅŸöyle sıraladı: "Yüksek nemli günlerde zorda kalmadıkça dışarı çıkmayın. Özellikle güneÅŸ ışınlarının dik geldiÄŸi öÄŸlen saatlerini kapalı yerlerde geçirin. Klimaları nem giderici ayarda çalıştırın. Terlemeye baÄŸlı su kaybı olacağı için sıvı alımını arttırın. Beslenme alışkanlıklarınızı da bu yönde deÄŸiÅŸtirin. Aşırı yaÄŸlı gıdalar yerine meyve ve sebze tüketin. Kurtarıcı ilaç kullanan astımlı ve KOAH hastaları, doktor kontrolü altında belki birer doz artırımı yapılabilir. Hastalar, sıkıntı yaÅŸarlarsa en yakın saÄŸlık kuruluÅŸuna baÅŸvurmalı."

Nem oranı yüzde 82 ve daha üst seviyelere çıktığında ise astım hastaları baÅŸta olmak üzere kronik rahatsızlığı bulunanlar için risk oranının da yükseldiÄŸini anlatan Dr. Uslu, dışarı çıkmak zorunda kalanların kendilerini korumaları için özel tedbirler almasını önerdi. Dr. Ahmet Uslu, denize girmek isteyenlere ise Sabah erken saatleri ya da akÅŸam serinliÄŸini tercih etmeleri tavsiyesinde bulundu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.