Sosyal Medya

Dünya

Afrika'da zenginlik de fakirlikte hızla artıyor

Geçtiğimiz günlerde yayımlanan 2015 Afrika servet raporu zenginler ve fakirler arasındaki derin uçurumu ortaya çıkarttı



Güney Afrikalı pazar araÅŸtırma firması New World Wealth, geçtiÄŸimiz günlerde yayımladığı 2015 Afrika servet raporu zenginler ve fakirler arasındaki derin uçurumu ortaya çıkarttı. AraÅŸtırma 2000 yılından bu yana Afrika'daki milyonerlerin sayısının ikiye katlandığını gösterdi. Raporda grup ÅŸirketlerinin kalkınma stratejileri eleÅŸtirildi.

New World Wealth, tarafından yayınlanan raporda, Afrika'da günde en az 1,25 dolar ile yaÅŸamaya çalışan yoksul insanların sayısı Dünya Bankası verilerine göre 2010 yılında 411,3 milyon iken 2011 yılında 415,8 milyona yükseldi. Rapora göre 2024 yılında Afrikalı milyonerlerin sayısı yüzde 45 daha artması bekleniyor.

GeçtiÄŸimiz 14 yıl boyunca küresel artış oranı yüzde 73 iken, Afrika'da milyoner kiÅŸi sayısı yüzde 145 arttı. OrtadoÄŸu'daki artış yüzde 136 olurken Latin Amerika'da yüzde 278 oranında arttı

Küresel Adaleti Savunma Grubu Müdürü Nick Dearden, " Bu bir kalkınma deÄŸildir. zira zenginler daha da zenginleÅŸirken fakirlerin daha da fakirleÅŸtiÄŸini görüyoruz." dedi.

Yeni Dünya Servet araÅŸtırma baÅŸkanı Andrew Amoils, Geçen yıl Mozambik, Zambiya ve Tanzanya gibi yerlerde çok güçlü bir büyüme oldu. Ä°leriye dönük olarak, Mozambik'in en hızlı büyüyen pazar olmaya devam etmesini bekliyoruz. Yani Mozambik bu raporda öne çıkıyor söyleyebilirim, " dedi.

EN YÜKSEK BÜYÜME ANGOLA'DA

Angola'da kiÅŸi başına servet dağılımında en yüksek büyümeyi kaydetti. 2000 yılında kiÅŸi başı gelir 620 dolar iken 2014 yılında 3 bin 920 dolara yükseldi.

EN KÖTÜSÜ ZÄ°MBABVE

DeÄŸerlendirilen ülkeler arasında en kötü performansı Zimbabve gösterdi. Zimbabve'de  2000 yılında kiÅŸi başı gelir 630 dolar iken 2014 yılında 550 dolara düÅŸtü. Libya ve Tunus gibi listedeki diÄŸer düÅŸük sıralarda yer alan ülkelerde ayaklanmalar ve siyasi istikrarsızlığın gelir dağılımını etkilediÄŸi belirtildi.

EN FAZLA MÄ°LYONER G. AFRÄ°KA VE MISIR'DA

Güney Afrika 46 bin 800 ile en fazla milyoneri barındırırken ikinciliÄŸi 20 bin ile Mısır aldı. Nijerya ise üçüncü oldu.

Nick Dearden "Nijerya'dan MozambiÄŸe yoksulluk hızının aynı oranda büyüdüÄŸünü görebilirsiniz. Bu ne anlama gelir? Büyümenin süper zengin ve ulusötesi sermaye tarafından iÅŸgal etmesi ediliyor. Ve bu sıradan insanlar için daha yoksul bir hayat anlamına gelir. Bunu deÄŸiÅŸtirebilirsiniz. Batı pazarlarına bağımlılıktan ülkelerini vazgeçirmek için, yeni vergi düzenlemeleri ile sermaye ve bölgesel ticaret iliÅŸkilerini kontrol edilmeli, kamu hizmetlerine yapılan harcamalar denetlenmeli." dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.