Sosyal Medya

EÄŸitim

Dershane yok, '3 derslik' kurs var

AYM'nin kararının ardından Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı dershane yöneticileriyle bir araya geldi



Anayasa Mahkemesi'nin kararının ardından dershane yöneticileriyle buluÅŸan Milli EÄŸitim Bakanı Nabi Avcı, “Dershaneyi unutun, kurs açın. Kurslarda 3 ders olacak. Mezun öÄŸrenciler, temel liselerin açacağı kurslara gidebilecek” dedi.

ANAYASA Mahkemesi'nin dershanelerin özel okula dönüÅŸmesiyle ilgili iptal kararının gerekçesini açıklamasının ardından “Dershanelerin geleceÄŸi ne olacak?” tartışmaları da baÅŸlamıştı. Milli EÄŸitim Bakanı Nabi Avcı ve bürokratları, dershane sektörünün temsilcileriyle önceki gün buluÅŸtu ve kendilerine üzerinde çalıştıkları yönetmeliÄŸi anlattı. Ä°ÅŸte “dershane dönüÅŸümünün” ayrıntıları:

DERSHANEYÄ° UNUTUN: Artık dershaneyi unutun. Dershane olmayacak. Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla birlikte zaten dershane kavramı da yasadan çıkmış oldu. Bundan sonra dershaneler kapanacak.

3 DERSTEN KURS AÇIN: Adına dershane denilmeyecek, “takviye kursları” olacak. Ancak her kursta sadece 3 dersten “takviye” verilecek. Kurslar ancak “matematik”, “fizik” “kimya” gibi 3 ders seçecek ve sadece bu derslerle ilgili özel ders verebilecek.

TEMEL LÄ°SE SÜRECEK AMA: Temel liseler devam edecek, kayıt almayı sürdürün. Bu liselerin kalıcı olup olmayacağı belli deÄŸil ama 4 yıl sonra kapatılacaklarına iliÅŸkin bir karar da verilemedi. Mezun öÄŸrenciler temel liselerin açacağı hazırlık kurslarına gidebilecek. Bu kurslar hafta sonları ve ücretli olacak. Temel liselerin kendi öÄŸrencileri ise akÅŸam kurslarına katılacak. Bu kurslar onlara ücretsiz olacak. Dershane yöneticileri temel liselerde dershanelerde olduÄŸu gibi “paket” hazırlık kursları yapmayı istedi ancak “DiÄŸer açılacak kurslara haksızlık olur, siz de 3 dersten açın” denildi.

ETÜT MERKEZÄ°NDE YAÅž SINIRI: Etüt merkezlerine 12 yaşın üzeri öÄŸrencilerin gidemeyeceÄŸine iliÅŸkin yasa da iptal edildi. Bu merkezlere en fazla 6. sınıf öÄŸrencileri gidebilecekti. Bu durumda ilk ve ortaokul öÄŸrencileri de gidebilecek. Ancak bu merkezlerde “sınava hazırlık” diye bir program olmayacak. Merkezler ödevlere yardım edecek.

KOTA ARTIRILACAK: Temel liseler her sınıfa toplam öÄŸrenci kontenjanının yüzde 30'u kadar öÄŸrenci alabilecekti. Bu kotanın gerekçesi temel liselerin 11. ve 12. sınıf öÄŸrencilerini almasını önlemekti. Bu kota yeniden düzenlenecek, artırılacak.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.