Sosyal Medya

Dünya

İki ülke arasında toprak takası

Hindistan ve Bangladeş arasında gerçekleşen anlaşma ile toprak takası konusunda işlemler başlatıldı.



Hindistan haber ajansı ANI'nin haberine göre, dün yürürlüÄŸe giren anlaÅŸmada, Hindistan'a baÄŸlı 111 yerleÅŸim bölgesi BangladeÅŸ'e, BangladeÅŸ'e baÄŸlı 51 bölgenin de Hindistan'a verilmesi planlanıyor.

AnlaÅŸma kapsamında yer alan bölgelerdeki yerleÅŸimcilerin hangi ülkeye baÄŸlı kalmak istediklerini seçmede özgür olacakları belirtilirken, bu bölgelerde yaÅŸayanlar, dilerlerse bulundukları bölgede yaÅŸamaya devam edebilecek veya 4 bin kilometrelik sınır boyunca baÅŸka bir bölgeye de yerleÅŸebilecekler.

Bölgede yaÅŸayan 50 binden fazla kiÅŸinin 1947'den beri mahrum oldukları eÄŸitim ve saÄŸlık hizmetleri gibi temel vatandaÅŸlık haklarına da kavuÅŸacakları bildirildi.

Ä°ki ülke arasında haziran ayında imzalanan anlaÅŸma, kısa bir süre önce 1974 yılında varılan toprak takası anlaÅŸması kapsamında Hindistan Parlamentosu'nda onaylanmıştı.

Hindistan BaÅŸbakanı Narendra Modi anlaÅŸmayı "Berlin Duvarı'nın yıkılmasına benzetirken, BangladeÅŸ BaÅŸbakanı Åžeyh Hasina da insancıl bir sorunun, barışçıl bir sona ulaÅŸtığını" ifade etmiÅŸti.

BangladeÅŸ'e anlaÅŸma için yaptığı ziyaretinde, iki ülke arasındaki sınır anlaÅŸmazlığı ile ilgili konuların çözüme ulaÅŸtığını ve varılan anlaÅŸmayla sınırların çok daha güvenli hale geldiÄŸini dile getiren Modi, Hindistan tarafından 2 milyar dolarlık çerçeve kredisinin, BangladeÅŸ'teki altyapı projelerinde kullanılmak üzere verileceÄŸini de kaydetmiÅŸti.

Güney Asya'nın iki komÅŸu ülkesi arasında yaÅŸanan sınır anlaÅŸmazlığının temel nedeni 4 bin kilometrelik sınır boyunca yer alan ve iki ülke arasında iç içe geçen tartışmalı 162 yerleÅŸim bölgesi oluÅŸturuyordu. AnlaÅŸmazlık nedeniyle bu bölgelerde yaÅŸayanlar temel kamu hizmetlerinden yararlanamıyordu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.