Sosyal Medya

Coğrafyamız

Suudi Arabistan ve Mısır ortak Arap ordusu kuracak

Mısır ile Suudi Arabistan imzalanan Kahire Deklerasyonu'nda Suriye konusunda işbirliği kararı alındı. Anlaşma gereğince, ayrıca iki ülk ortak Arap Gücü Ordusu'nun kurulmasının öncülüğünü yapacak



Mısır ile Suudi Arabistan arasında çeÅŸitli anlaÅŸmaları ve iÅŸbirliÄŸini içeren Kahire Deklerasyonu'nu dün imzaladı. Ä°ki ülke arasında imzalanan deklerasyonda ortak bir Arap Gücü Ordusu kurulması çalışmalarının birlikte yürütülmesi de yer alıyor. Bunun için 27 AÄŸustos'ta Kahire'de Arap ülkelerinin DışiÅŸleri ile Savunma Bakanları'nın katılacağı bir toplantı yapılacak. 

PerÅŸembe günü Kahire'ye gelen Suudi Savunma Bakanı Prens Muhammed Salman Bin Abdulaziz, Mısır'ın darbeci CumhurbaÅŸkanı Abdülfettah El Sisi ile görüÅŸtü. GörüÅŸme sonrasında iki ülke arasında önemli anlaÅŸmaları ve iÅŸbirliÄŸini içeren Kahire Deklerasyonu imzalandı. 

Ä°kili arasında yapılan görüÅŸmeden sonra Sisi'nin basın ofisinden konuyla ilgili bir açıklama yapıldı. Açıklamada, Arap dünyasını yakından ilgilendiren kararlar alındığı belirtildi. Bölgedeki büyük tehditler nedeniyle iki ülkenin birbirine ihtiyaç duyduÄŸunu belirtilen açıklamada, iki ülkenin Arap dünyasını ilgilendiren konularda sürekli birlikte hareket edeceÄŸi ifade edildi.

SURÄ°YE KONUSU

Yapılan anlaÅŸmada yaklaşık beÅŸ yıldır iç savaşın yaÅŸandığı Suriye konusunda da ortak hareket etme kararı alındı. Suudi Arabistan'ın, Suriye'de BeÅŸar Esad yönetimine karşı muhalifleri desteklediÄŸi biliniyor.

ARAP GÜCÜ ORDUSU Ä°ÇÄ°N TOPLANTI

Açıklamada, iki liderin, orak bir Arap Gücü Ordusu'nun kurulması için de birlikte çalışma kararı aldığı belirtildi. Bu kapsamda 27 AÄŸustos'ta Kahire'de bir toplantı yapılması kararlaÅŸtırıldı. Toplantıya bütün Arap ülkelerinin savunma ve dışiÅŸleri bakanları davet edilecek.

ULAÅžIM VE ENERJÄ° SEKTÖRÜNDE ANLAÅžMALAR

Açıklamada ayrıca, Kahire Deklerasyonu'yla iki ülke arasında ulaÅŸtırma ve enerji sektörlerinde iÅŸbirliÄŸi anlaÅŸmaları imzalandığı belirtildi.

Mısır, Suudi Arabistan'ın Yemen'deki Husilere karşı oluÅŸturduÄŸu koalisyonun üyelerinden biri. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.