Güncel
Gençlere iş bulma tavsiyeleri
Her yıl üniversitelerden mezun olan binlerce genç iş arayanlar kervanına katılıyor. Yeni mezun tecrübesiz gençler için bazı sektörlerde daha fazla iş fırsatı bulunuyor.
Ä°ÅŸ aramaya baÅŸlarken dikkat edilecek bazı mühim hususlar:
a) Öncelikle Ä°ÅžKUR ÅŸubelerine kayıt yaptırın. Ne tür iÅŸte çalışmaktan memnun olacağınızı bilip ona göre iÅŸ arayın.
b) Gazete ve internet sitelerindeki iş ilanlarını takip edin.
c) Eşe dosta yazılı not bırakın.
d) Bazen beÄŸenmediÄŸiniz bir iÅŸ, çok daha iyi iÅŸler bulmanız için uygun bir basamak olabilir. Ä°lk bulduÄŸunuz iÅŸe burun kıvırmayın çünkü belki o iÅŸ, size daha iyi bir iÅŸin kapısını açacaktır.
e) Size iÅŸ verebilecek kiÅŸilerin bir listesini yapın. ÜmitsizliÄŸe kapılmayın. Ummadığınız bir yere yapacağınız iÅŸ müracaatından olumlu cevap alabilirsiniz.
f) Aynı günde görüÅŸmeye gideceÄŸiniz iÅŸyerlerinin birbirine yakın olmasına dikkat edin. Böylece vakit kaybetmemiÅŸ ve yorulmamış olursunuz.
g) Esnek olun, iÅŸ görüÅŸmesi yaptığınız kiÅŸiyle tartışmaya girmeyin. Çünkü sizi iÅŸe aldıktan kısa müddet sonra baÅŸka bir bölüme kaydırabilirler.
h) "Evet" cevabını almadan önce 20-30 adet telefon görüÅŸmesi yapmak mecburiyetinde kalmanız cesaretinizi kırmasın.
i) Ä°ÅŸe alınmanızda, iÅŸverenin üzerinde bırakacağınız intiba çok önemlidir. Kendinize güvenen fakat ukala olmayan bir tavır belirleyin.
j) GörüÅŸmeye gitmeden evvel ilgili ÅŸirketle, talip olduÄŸunuz iÅŸ hakkında elinizden geldiÄŸi kadar çok bilgi toplayın.
k) GörüÅŸmede temiz, rahat ve ağırbaÅŸlı kıyafetler seçin.
l) EÄŸer iÅŸ baÅŸka birine verilmiÅŸse bile, daha sonra açılacak iÅŸler için müracaatınızın dikkate alınmasını isteyin.
Çünkü:
2015 verilerine göre iÅŸ tecrübesi olmayanlara en çok yer veren sektörler arasında ilk sıralarda turizm, perakende, eÄŸitim, inÅŸaat, biliÅŸim ve çaÄŸrı merkezi elemanlığı geliyor. En çok iÅŸe alım yapılan bölümler ise satış, pazarlama ve muhasebe. Yeni mezunlar arasından toplu iÅŸe alım yapılan "giÅŸe elemanı", "finansal danışman" ve "satış temsilcisi", kariyer açısından da cazip pozisyonlar olarak öne çıkıyor. Tecrübe gerektirmeyen baÅŸlangıç pozisyonları ÅŸöyle:
Turizm: Önbüro elemanı, rezervasyon uzmanı, acenta satış yetkilisi, garson
Perakende: Mağaza satış danışmanı, kasiyer, muhasebe uzman yardımcısı
Bankacılık: Gişe memuru
ÇaÄŸrı Merkezi: MüÅŸteri temsilcisi
EÄŸitim: Anaokulu öÄŸretmeni, stajyer öÄŸretmen, eÄŸitim danışmanı
Ä°nÅŸaat: Mühendisi, teknik çizim elemanı, elektrik teknikeri
Bilişim: Yazılım uzmanı, teknik destek elemanı
Sigorta ve Emeklilik: Finansal danışman
SaÄŸlık-Tıp: HemÅŸire, tıbbî sekreter, idareci adayı
Hizmet: Satış temsilcisi
Elektrik-Elektronik: Elektrik mühendisi
Ä°thalat-Ä°hracaat: MüÅŸteri temsilcisi, muhasebe elemanı
Üretim: Satış temsilcisi, üretim elemanı
Otomotiv: Filo satış elemanı
En önemli kriter: Tecrübe
Ä°ÅŸe alınacak kiÅŸilerde en çok aranan kriter iÅŸ tecrübesi. Genel kanaatin aksine, üniversite yıllarında yapılan stajlar, anketörlük, stand hostesliÄŸi gibi kısa süreli iÅŸler, sivil toplum kuruluÅŸlarındaki gönüllü çalışmalar ve üniversite kulübünde yapılan aktif görevler iÅŸ tecrübesi sayılıyor ve yeni mezun olmuÅŸ kiÅŸiye iÅŸe giriÅŸte büyük avantaj saÄŸlıyor. Bu bilgilerin de mutlaka özgeçmiÅŸe yazılması gerekiyor. Yeni mezun olmuÅŸ kiÅŸinin buna benzer bir tecrübesi olmaması halinde ise, çalışmak istediÄŸi alanla ilgili staj fırsatlarını takip etmesi tavsiye ediliyor.
Henüz yorum yapılmamış.