Sosyal Medya

Güncel

Cumhuriyetin haram propagandaları

Dereceye girecek olan ilk üç kişiye gümüş kupa armağanı verilecek olan yarışmanın jürisinde dönemin ünlü şarkıcı ve türkücüleri yer almaktadır.



Bira içme yarışının jürisinde ÅŸu isimler bulunmaktaydı: MüÅŸerref Tezcan, Necdet Tosun, Ülkü Özen, Yıldırım Gürses, Orhan Boran, Sabite Tur, Sayra Orkan... 1971 senesinde Åžark Birahanesi'nde yapılacak olan yarışmaya durduk yerde gelinmedi. Alkollü içeceklerin teÅŸvik edilmesi Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kuruluÅŸ yıllarına dayanmaktadır.


1936 yılında "bir yüksüklük eroin paketi", her tütüncüde 25 kuruÅŸa satılmaktaydı. Çünkü Türkiye'de ilk "eroin fabrikası" devlet tarafından Ä°stanbul Çengelköy'de kurulmuÅŸtu.


"Besleyici olduÄŸu" iddiasıyla çocuklar ve aileler bira içmeye teÅŸvik ediliyorlardı.

 
YetmezmiÅŸ gibi, 1934 yılının Mart ayında "Biranın Gıdai Kıymeti"ni anlatan afiÅŸler yaptırılıp, memleketin çeÅŸitli yerlerine asılıyordu. Ankara Birası'nın reklamı yapılmadan geçilmiyordu.


Bayram geliyorsa "eviniz likörsüz kalmamalıydı" ve bunun için de "her yerde Ä°nhisar (Tekel) likörlerini" aramayı unutmamalıydık.


Bu reklamlar ve teÅŸviklerin yapıldığı dönemin idarecisi de resim altında yazan ifadeyle "Yaratan, Yapan ve Koruyan Millî Åžefimiz ve Reisi Cümhurumuz Ä°smet Ä°nönü" idi.

Günümüzde hemen hergün alkol sebebiyle meydana gelen trafik kazalarının, aile facialarının ve gençlerin uyuÅŸturucu neticesinde ölümlerinin kaynağı epey eskilere gidiyor. ArÅŸivler yalan söylemez.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.