Sosyal Medya

Coğrafyamız

Yerleşimcilerin yaktığı Filistinli bebek defnedildi

İsrailli sivil işgalcilerin evini ateşe vermesi sonucu hayatını kaybeden Filistinli bebek toprağa verildi



Yahudi yerleÅŸimcilerin, Nablus’ta Filistinlilere ait evi ateÅŸe vermesi sonucu hayatını kaybeden bebeÄŸin cenazesi, binlerce Filistinlinin katıldığı cenaze merasimiyle, saldırının düzenlendiÄŸi Nablus'un Duma beldesinde topraÄŸa verildi.  

Cenaze merasimine Filistin BaÅŸbakanı Rami el-Hamdallah'ın yanı sıra çeÅŸitli Filistinli grupların liderleri de katıldı. Filistinli bebeÄŸin naaşı el-Belde Camii'nden alınarak kabristana taşındı. Gergin ve öfkeli bir atmosferin hakim olduÄŸu gözlemlenen cenaze merasiminde, suçluların cezalandırılması yönünde sloganlar atıldı.  

Hamdallah, cenaze töreninde yaptığı konuÅŸmada, Filistin halkının Ä°srail'in iÅŸlediÄŸi cinayetlerden kurtarılması için tüm dünyanın harekete geçmesi gerektiÄŸine iÅŸaret ederek, "Evinde uyuyan masum bebeÄŸe merhamet edilmedi. Ä°srail savaÅŸ uçaklarının düzenlediÄŸi saldırılar sonucu uyurken can veren masum çocuklara merhamet edilmedi. Uluslararası toplum bu masum bebeÄŸin ne suçu olduÄŸunu söylemeli" dedi. 

Bu tür saldırıların kendilerini yıldıramayacağını vurgulayan Hamdallah, "48 yıldır devam eden iÅŸgale artık dur diyoruz ve bu iÅŸgalin sona ermesini istiyoruz. Filistinlilere yönelik suçları uluslararası platformlara taşıyacağız" diye konuÅŸtu.

Hamdallah, geçen sene Gazze'de binlerce kiÅŸinin yaÅŸamını yitirdiÄŸini, Batı Åžeria'da ise neredeyse her gün yeni bir suç ve ihlale, can kayıplarına tanık olduklarını belirterek, "Ä°srail hapishanelerinde yaklaşık 6 bin Filistinli bulunuyor. Haklı olan biziz ve tüm bu suçlar karşısında sesimizi yükseltmek hakkımız" ifadelerini kullandı.

Yahudi yerleÅŸimcilerin 2004'ten bu yana Filistinlilere yönelik 11 bin ihlal olayıyla baÄŸlantısı olduÄŸunu dile getiren Hamdallah, "Filistin yönetimi, Filistin halkının toprakları üzerindeki varlığını teyit etmek için Yahudi yerleÅŸimciler tarafından yıkılan, yakılan her ev, mescit veya kiliseyi yeniden imar edecek" diye konuÅŸtu.

FÄ°LÄ°STÄ°N OLAYI UCM’YE TAÅžIYACAK

Filistin Yönetimi BaÅŸkanı Mahmud Abbas, ölen bebekle ilgili bir dosya hazırlayıp UCM’ye sunacaklarını söyledi.

Fetih Hareketi Sözcüsü Ahmed Asaf tarafından yapılan yazılı açıklamada, "insanlık suçu" olarak nitelendirilen saldırının sorumluluÄŸunun, BaÅŸbakan Binyamin Netanyahu ile hükümetine ait olduÄŸu belirtilerek, "Yahudi yerleÅŸimcilerin önde gelenlerinin Filistin halkına yönelik tahrikleri, bu sabah meydana gelen korkunç hadiseyle sonuçlandı. Bu kiÅŸiler, zaten Netanyahu hükümetinde yer alıyor" ifadelerine yer verildi.

Uluslararası toplum, BM ve Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin gerçek bir sınavla karşı karşıya olduÄŸu belirtilen açıklamada ÅŸöyle denildi:

"Söz konusu kurumlar, ya hak ve adaletin yanında yer alarak suçluların yargı önüne çıkarılması ve Ä°srail iÅŸgaline son verilmesi konusunda adım atarlar ya da sözlü kınamalarla yetinerek suç karşısında sessiz kalıp terörün yanında yer alırlar."

HAMAS'TAN SERT TEPKÄ°

Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada da bir bebeÄŸin yanarak ölmesine yol açan saldırı "iÄŸrenç bir suç" sözleriyle nitelendirilerek, "Bu saldırıdan, aralarında masum çocukların da bulunduÄŸu Filistinlilerin öldürülmesini teÅŸvik eden Ä°srail hükümeti ve iÅŸgal yönetimi sorumludur" denildi. Gelinen aÅŸamada "Ä°srail ordusu ve Yahudi yerleÅŸimcilerin, her yerde direniÅŸin meÅŸru hedefi haline geldiÄŸi" ifadelerine yer verilen açıklamada, direniÅŸ gruplarına, iÅŸlenen suça uygun ölçüde karşılık verilmesi çaÄŸrısında bulunuldu.

Hamas'ın Batı Åžeria'daki sözcüsü Hüsam Bedran da saldırının karşılıksız bırakılmayacağını belirterek, "Ali DevabiÅŸe'nin öldürülmesi alçak bir suçtur ve haklımız ile direniÅŸ güçlerimizin bu duruma istisnai bir cevap vermesi gerekir" diye konuÅŸtu.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.