Sosyal Medya

Dünya

İsrail Mescid-i Aksa'ya geçişleri kapattı

İsrail'in Kudüs'te artan baskısında dolayı bugün Filistinliler yoğun bir katılımla bu durumu protestoya hazırlanırken İsrail ise Mescid-i Aksa'ya geçişleri kapattı.



Kudüs'te bugün Ä°srail'in son günlerde hızla artan baskıları, iÅŸgalleri ve zulümlerine karşı büyük bir gösteri planlanıyor. Cuma namazından sonra Kudüs'te planlanan gösteriye "Öfke Cuması" ismi verildi. Filistinin bütün kentlerinden sabah saatlerinden itibaren halk Mescid-i Aksa'ya doÄŸru hareket etmeye baÅŸladı. Ä°srail iÅŸgal güçleri ise engellemelerini sürdürüyor.

Kudüs'teki kontrol noktalarında iÅŸkenceye dönüÅŸen önlemler alınmış durumda. Son olarak Mescid-i Aksa'ya geçiÅŸleri durdurduÄŸu öÄŸrenildi.

Hamas, Kudüs ve çevresinde yaÅŸayan Müslümanlara eylem çaÄŸrısı yaptı. Hamas'tan dün yapılan çaÄŸrıda halk Mescid-i Aksa'da eyleme davet edildi.

Ä°srail iÅŸgal güçleri Kudüs ve Aksa çevresinde son günlerde baskılarını arttırdı. Filistinli kaynaklar, çaÄŸrının son zamanlarda Kudüs ve Aksa çevresinde kadın, yaÅŸlı ve çocuklara yapılan baskı ve ÅŸiddetin sonucu olduÄŸunu söyledi.

Bir grup Ä°srail görevlisi geçtiÄŸimiz cuma günü Mescid-i Aksa'ya girmiÅŸ, kadınlara saldırmış, Kur'anı Kerim'i yere atmış ve Hazreti Muhammed'e hakaret etmiÅŸti.

Ä°SLAM DÜNYASINA ÇAÄžRI

Bu arada Lübnan'daki Filistin ve Kudüs'e Daimi Destek DerneÄŸi, Yahudi yerleÅŸimcilerin Kudüs ve Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırıları karşısında Arap ve Ä°slam dünyasını, sorumluluklarını üstlenmeye davet etti.

Kurdi ayrıca, Amman'ın yanı sıra Ä°srail'le diplomatik iliÅŸkiler içerisindeki tüm ülkelerden Ä°srail büyükelçilerinin çekilmesi gerektiÄŸini savundu.

MISIR'DA EYLEMLERE DESTEK ÇAÄžRISI

Mısır'da, Darbeyi Ret ve MeÅŸruiyete Destek için Ulusal Ä°ttifak, Mescid-i Aksa'ya yapılan saldırıları protesto etmeye yönelik gösteri düzenleme çaÄŸrısında bulundu.

Ulusal Ä°ttifak'tan yapılan yazılı açıklamada, "Yaralarımıza ve hakkı savunmak için düÅŸen ÅŸehitlerimize raÄŸmen Mescid-i Aksa davasını bir gün bile unutmadık" denildi.

TÜRKÄ°YE'DEN KINAMA

DışiÅŸleri Bakanlığı, Ä°srail'in iÅŸgal altında olan Filistin topraklarındaki yasa dışı yerleÅŸim faaliyetlerini sürdürmesini ve yeni konut inÅŸasına yönelik son kararlarını kınadı.

DışiÅŸleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Ä°srail'in iÅŸgal altında olan Filistin topraklarındaki yasa dışı yerleÅŸim faaliyetlerini sürdürmesini ve yeni konut inÅŸasına yönelik son kararlarını kınadığını bildirildi.

Açıklamada, "Ä°srail'in iki devletli çözüm perspektifine zarar veren, uluslararası hukuka aykırı bu faaliyetlerinin kabul edilmesi mümkün deÄŸildir" dendi.

BEBEK YAKMA VAKASINA TEPKÄ°LER BÜYÜYOR 

Öte yandan Ä°sraillilerin saldırısı sırasında yakılan Filistinli bebekle ilgili tepkiler de artıyor. Filistin yönetimi, Yahudi yerleÅŸimcilerin, Batı Åžeria'da Filistinlilere ait evi ateÅŸe vermesi sonucu bir bebeÄŸin hayatını kaybettiÄŸi saldırıyı "çirkin bir suç" sözleriyle nitelendirerek, olaydan Ä°srail hükümetini sorumlu tuttu. 

Filistin resmi haber ajansı WAFA'nın haberine göre, Filistin Devlet BaÅŸkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne, "Ä°srail hükümeti, yerleÅŸim faaliyetlerine devam etme ve yerleÅŸimcileri korumada ısrarlı olmasaydı, bu suç gerçekleÅŸmezdi. Uluslararası toplumun sessizliÄŸi, katillerin cezasız kalması, Muhammed Ebu Hudayr gibi bir bebeÄŸin de katledilmesine yol açtı" dedi.

"Bu suç, sorumlu herkesin yargılanması için Uluslararası Ceza Mahkemesine sunulacak dosyanın giriÅŸi olacak" ifadelerini kullanan Ebu Rudeyne, "Bu suçun uluslararası toplum tarafından sadece sözle kınanması yeterli olamaz. Uluslararası toplumdan, suçluların yargılanması ve iÅŸgalin bitirilmesi için somut adımlar atmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.