Sosyal Medya

Güncel

Erdoğan ve Davutoğlu'na suç duyurusu

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Başbakan Davutoğlu ile Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında suç duyurusunda bulundu.



HDP EÅŸ Genel BaÅŸkanı Selahattin DemirtaÅŸ, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan ve BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu hakkında, adli mercilere yönelik yargı görevini etkileme suçunu gerçekleÅŸtirmiÅŸ olması nedeniyle ceza kanunlarının mecburiliÄŸi ilkesi çerçevesinde yasal soruÅŸturmanın baÅŸlatılarak kamu davası açılması talebiyle Ankara Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı'na bulundu.

"Kamuoyuna da yansıdığı üzere; gerek CumhurbaÅŸkanı Sayın ErdoÄŸan gerek ise BaÅŸbakan Sayın DavutoÄŸlu' nun Bakanlar Kurulu Güvenlik zirvesinden sonra 24.07.2015 tarihinde yürütülen operasyonlarla ilgili 'Bu gece ilk adım kararlı ÅŸekilde atıldı. EÅŸ zamanlı olarak ülkemizin 16 vilayetinde 300'e yakın noktada yapılan operasyonlarla bir süreç baÅŸlatıldı. Bu süreçle birlikte çok sayıda ÅŸu anda zanlı gözaltına alınmış vaziyette. Bu gözaltına alınanlarla ilgili tabi bir süreç baÅŸladığı gibi, bu sadece bu geceye yönelik bir operasyon deÄŸildir ve bu operasyon bundan sonraki süreçte de kararlı ÅŸekilde devam edecektir' açıklamalarından bulunmuÅŸlar. Hemen sonrasında 27.07.2015 tarihinde ise CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan Çin ziyareti öncesi basına vermiÅŸ olduÄŸu demeçte Halkların Demokratik Partisine dönük sorulara iliÅŸkin "Ben parti kapatılması olayını doÄŸru bulmuyorum. Fakat bu partinin yöneticilerinin bu iÅŸin bedelini ödemeleri gerekir. Fert fert, birey birey. Anayasa'nın 14. maddesi çok ÅŸeyler saÄŸlıyor. EÄŸer o yeterli deÄŸilse, dokunulmazlık zırhından bunları sıyırmak suretiyle bunların bedelini ÅŸu açıklamaları yapanlar, terör örgütünü kendi arkasında gösterenler, 'sırtımızı ÅŸuraya dayıyoruz' diyenler bu ifadelerin bedelini ödemelidirler.' Demek suretiyle yargıya tüm kamuoyu önünde talimat vermiÅŸtir."

"Gerek CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın gerek ise BaÅŸbakan DavutoÄŸlu'nun basın üzerinden yargı mercilerine vermiÅŸ oldukları bu talimatlar neticesinde 24.01.2015 tarihinden bugüne adli merciler kanalı ile yoÄŸun bir ÅŸekilde siyasi operasyonlar yapılmaktadır. CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın ve BaÅŸbakan DavutoÄŸlu'nun 'talimatları verdik' açıklamaları sonrasında Yetkili Cumhuriyet BaÅŸsavcılıları birbiri ardına müvekkil Partinin gençlik alanı baÅŸta olmak üzere Ä°l ve Ä°lçe teÅŸkilatlarına, yöneticilerine ve üyelerine gözaltı ve tutuklama operasyonları baÅŸlatmış. Bu operasyonlar neticesinde Müvekkil Halkların Demokratik Partisine ulaÅŸan verilere göre 24.07.2015'de bu yana 28 ilde gerçekleÅŸen operasyonlar neticesinde 1033 kiÅŸi gözaltına alınmış, bunlardan 125 i somut delillere dayanılmaksızın tutuklanmıştır. Bu kapsamda CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın ve BaÅŸbakan DavutoÄŸlu'nun Halkların Demokratik Partisi EÅŸ Genel BaÅŸkanları baÅŸta olmak üzere Halkların Demokratik Partisi milletvekillerine ve Parti yöneticilerine yönelik söylemleri bizzat yargının bağımsızlığını ve tarafsızlığını etkiler mahiyette olduÄŸu görülmektedir."


"Son olarak Anadolu Haber Ajansının 30.07.2015 tarih ve 18.01 saatli ‘DemirtaÅŸ Hakkında SoruÅŸturma' baÅŸlıklı haber ile müvekkil hakkında 6-8 Ekim tarihinde yaÅŸanan olaylarla ilgili halkın bir kısmını diÄŸer bir kısmına karşı silahlandırarak, tahrik etmek suçlaması ile soruÅŸturma yürütüldüÄŸü bilgisi tarafımızca öÄŸrenilmiÅŸtir. Yürütülen bu soruÅŸturma hakkında soruÅŸturma savcısı bu zamana deÄŸin soruÅŸturma yürüttüÄŸü bilgisini açıklamamış olup CumhurbaÅŸkanının ve BaÅŸbakan'ın, geçici hükümet yetkililerinin yapmış olduÄŸu yukarıda deÄŸinilen açıklamaların hemen sonrasında böylesi bir bilgiyi tam da ülke kamuoyunun Müvekkilin EÅŸ BaÅŸkanlığını yaptığı Halkların Demokratik Partisi'nin adeta meÅŸruiyetinin sorgulatılmaya çalışıldığı böylesi bir siyasi atmosferde gerçekleÅŸmiÅŸ olmasını kasıtlı bulmaktayız."

"Tüm bu geliÅŸen olaylar aynı zamanda CumhurbaÅŸkanının tarafsızlığının da ihlalini teÅŸkil etmektedir. Seçim süreci baÅŸta olmak üzere CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın tarafsız duruÅŸunu sergilemekten uzak, adeta siyasi bir parti baÅŸkanı olarak yapmış olduÄŸu her açıklama ve beyanat açıklanan ve re'sen gözetilecek nedenlerden de anlaşılacağı üzere yargıya açık talimat niteliÄŸi taşımaktadır. Kaldı ki gerek CumhurbaÅŸkanı gerek ise BaÅŸbakan kameralar önünde verdikleri demeçlerle bu durumu açık ve net bir ÅŸekilde beyan etmiÅŸlerdir."

Anayasa'nın 9. Maddesi ile düzenlenen yargı yetkisi, 'Yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılır.' TCK'nın 277. Maddesinde düzenlenen yargı görevi yapanı etkileme maddesi, 'Bir davanın taraflarından birinin veya bir kaçının veya sanıkların veya davaya katılanların, maÄŸdurların leh veya aleyhinde, yargı görevi yapanlara emir veren veya baskı yapan veya nüfuz icra eden veya her ne suretle olursa olsun adı geçenleri hukuka aykırı olarak etkilemeye teÅŸebbüs eden kimseye iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası verilir. TeÅŸebbüs iltimas derecesini geçmediÄŸi takdirde verilecek ceza altı aydan iki yıla kadardır.' Düzenlemeleri bulunmaktadır. Bu kapsamda Türkiye Cumhuriyeti devletinin demokratik bir hukuk devleti olması ve yargı bağımsızlığının ve tarafsızlığının Anayasal ve yasal normlarla teminat alındığı düzenlemelere aykırılık teÅŸkil eden CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan ve BaÅŸbakan DavutoÄŸlu'nun özetlenen nedenlerle gerek Anayasaya gerek ise Türk Ceza Kanunu 'nun 277. Maddesine aykırılık teÅŸkil eden eylemlerinden ötürü kamu davası açılarak cezalandırılmasını her iki müvekkil vekaleten arz ve talep ederiz."

SONUÇ VE Ä°STEM

"Sunulan nedenler ve resen tespit edilecek hususlar karşısında CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan ve BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu hakkında kamu davası açılmasına ve cezalandırılmasının saÄŸlanmasına karar verilmesini saygıyla talep ederim."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.