Sosyal Medya

Güncel

Canlı bomba nasıl seçiliyor?

Uzmanlar, terör örgütlerinin canlı bomba olacak kişileri seçerken stratejik bir yol izlediklerini belirtiyor. Yoksul ve çok çocuklu ailelerin fertleri öncelikli olarak hedef seçiliyor.



Suruç’ta 32 kiÅŸinin hayatını kaybetmesine sebep olan bombalı intihar saldırısını Adıyaman nüfusuna kayıtlı 1995 doÄŸumlu Åžeyh Abdurrahman Alagöz gerçekleÅŸtirmiÅŸti. GeçtiÄŸimiz günlerde Emniyet MüdürlüÄŸü’nden ilçe ekiplerine gönderildiÄŸi iddia edilen uyarı metinlerinin sosyal medyada hızla yayılması da gün içinde toplu ulaşım araçlarını kullanan vatandaÅŸları tedirgin etti. Bir genci, canlı bomba eylemcisi yapan bireysel, toplumsal, kültürel ve sosyolojik nedenleri deÄŸerlendiren Ä°stanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Psikoloji bölümü öÄŸretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Kenan Eren, terör örgütlerinin canlı bomba olacak kiÅŸileri seçerken stratejik bir yol izlediklerini belirtti. Yoksul ve çok çocuklu ailelerin öncelikli olarak hedef seçildiÄŸini belirten Kenan Eren, “Ä°ntihar eylemcisini hazırlamak ve onları ÅŸartlandırıp beynini yıkamak örgütün adından daha çok söz ettiriyor. Ä°ntihar eylemcisiyle az bir çaba ile önemli sonuçlar elde edebiliyor ve toplumda oluÅŸturdukları bu korku dalgasıyla isimlerini daha çok duyurmuÅŸ oluyorlar” ifadelerini kullandı.

YAÅž ORTALAMASI 22

Canlı bomba eyleminin, toplum nezdinde herhangi bir zaman ayarlı bombadan daha etkili olduÄŸunu söyleyen Kenan Eren, “Zaman ayarlı bir bombanın toplumda oluÅŸturduÄŸu psikolojik etki en fazla 2 saat sürüyor. Fakat bir insanın bedeninin binlerce parçaya ayrılması ise daha etkileyici ve korkutucu” dedi. Ä°ntihar bombacısı kiÅŸilerin yaÅŸ ortalamalarının 22 olduÄŸunu belirten Kenan Eren,“Yoksul ailelerin kendisini dışlanmış hisseden çocukları terör örgütleri için bulunmaz nimet oluyor. Ailesi tarafından kabul edilmeyen, baÅŸarısız, benlik saygısı düÅŸük, kendini dışlanmış ve iÅŸe yaramaz hisseden çocuklar terör örgütlerinin avucuna düÅŸüyor” diye konuÅŸtu.

KADINLAR YÜZDE 40, ERKEKLER YÜZDE 60

Yapılan çalışmalarda kadınların yüzde 40, erkeklerin ise yüzde 60’a yakın bir oranda intihar eylemlerini gerçekleÅŸtirdiÄŸini söyleyen Kenan Eren, “1996’da Türkiye’deki ilk canlı bomba eylemini bir kadın gerçekleÅŸtirdi. Yapılan çalışmalarda kadınların yüzde 40’ının, erkeklerin de yüzde 60’ının canlı bomba eylemine daha yakın olduÄŸu görülüyor” dedi.

DÄ°NÄ° ÖRGÜTLERDE ‘ÅžEHÄ°TLÄ°K’; SOL ÖRGÜTLERDE ‘KAHRAMANLIK’

DoÄŸu toplumundaki arayış içindeki gençlerin, muhafazakar iklimlerden etkilenerek dini motifli örgütleri tercih ettiÄŸini belirten Kenan Eren, Batı’daki benzer koÅŸullar altındaki gençlerin ise madde bağımlılığı ile kendilerini ifade ettiklerini belirtti. Son dönemdeki intihar eylemcilerinin dini motifli örgütlerden çıkmasına raÄŸmen seküler, sol ve ayrılıkçı örgütlerde de bu tip eylemlerin oluÄŸunu hatırlatan Kenan Eren, “Dini motifli örgütlerde canlı bomba eylemcisi için ÅŸehitlik vurgusu öne çıkarken seküler örgütlerde ise daha çok kahramanlık fikri vurgulanıyor. Böylelikle intihar eylemini gençler için daha kolay hale getiriyorlar. Eylemcilerin hakkında ÅŸarkılar besteleniyor, ÅŸiirler yazılıyor ve fotoÄŸrafları duvarlara asılıyor. Eylemin hazırlık sürecindeki tüm ‘ulvi gerekçeler’ kiÅŸileri canlı bomba yapan yolda etkili oluyor” diye konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.