Sosyal Medya

Dünya

Kaşgar'da modern üretime direnen son çömlekçiler

Kaşgar'da Uygur çömleği yapan son dört usta bu önemli geleneğin devam etmesini istiyor...



DoÄŸu Türkistan’ın KaÅŸgar ÅŸehrinde bir zamanlar sayılamayacak kadar sayısı fazla olan çömlekçilerden sadece dört kiÅŸi kaldı. 7 yaşında babasından Uygur ÇömleÄŸi yapmayı öÄŸrenen Ali Enver de bugün 48 yaşında ve kardeÅŸi ile beraber dünyaca meÅŸhur Uygur çömleklerini imal etmeye devam ediyor.

Ali Enver, evinin çevresinden topladığı killer ve kili renkli bir biçimde sırlamak için çölden getirdiÄŸi özel taÅŸları kullanıyor. Ä°ÅŸyerindeki çömlek fırını oduna uygun olarak yapılmış ancak o yine de artık pazardan aldığı kömürle ısıtıyor. SipariÅŸ usulü iÅŸ yapmıyor, bu konudaki internet sitelerini nasıl kullanacağına dair ise en ufak bir fikri yok.

Tıpkı ataları gibi çanak, çömlek, ÅŸamdan satarak geçimini saÄŸlayan Enver, kendisini binlerce yıllık bir mirasın koruyucusu olarak görüyor.

Enver’in iÅŸi ile ilgili bazı ÅŸikayetleri de var. 10 saat boyunca tezgahının başında, kimi zaman ocak önünde yanarak, kimi zaman saatlerce pedal çevirerek geçirdiÄŸi günün sonunda ortalama 20 çömlek üretebiliyor. Süper marketlerle rekabet edecek durumda deÄŸil ve insanlar daha ucuz olanı tercih ediyor. Enver bu konuda, “Yemek yapmakta olduÄŸu gibi bir makine asla gerçek bir elin yaptığını yapamaz” diyor.

Enver bu sanatı öÄŸrenmek isteyen herkese ücretsiz olarak yardım edeceÄŸini söylüyor.

2009'da KaÅŸgar'ın turizm için yenilenmesinin ardından iÅŸleri düzelmeye baÅŸlayan Ali Enver bugün ayda 800 dolar kazanıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.