Sosyal Medya

Coğrafyamız

Müslümanlara itidal çağrısı

Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Karadaği, 'İslam içerisindeki radikal fikirler, seküler düşüncelerle düzeltilemez. Çözüm mutedil fikirlerdir' dedi.



Dünya Müslüman Alimler BirliÄŸi Genel Sekreteri Prof. Dr. Muhyiddin Ali KaradaÄŸi, Ä°slam içerisindeki radikal fikirlerin seküler görüÅŸlerle düzeltilemeyeceÄŸini belirterek, Müslümanlara itidal çaÄŸrısında bulundu.

KaradaÄŸi AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Mutedil fikirlerin yayılması için Müslüman ülkelerde eÄŸitim bakanlıklarının eÄŸitim metodolojisinin hazırlanmasına katkı saÄŸlamalı. Anaokullarındaki eÄŸitim sürecinden itibaren çocukların mutedil fikirlerle yetiÅŸtirilmesinde bakanlıklara büyük rol düÅŸüyor. Bu baÄŸlamda dini okullar güçlendirilmeli, hatipler ılımlı düÅŸünceleri yaymaya teÅŸik edilmeli. Bunun yanı sıra aile içi eÄŸitimde ana babalara büyük roller düÅŸüyor. Kültür ve enformasyon bakanlıkları da bu konularda rol oynamalı" dedi.

"Radikal fikirler, seküler düÅŸüncelerle düzeltilemez"

Aşırılık sorununa iliÅŸkin KaradaÄŸi, "Ä°ki sorun var, biri laiklerin aşırılığı ki bu tefrit sayılır, ikincisi dindarların ifratıdır. Ä°slam içerisindeki radikal fikirler, laik düÅŸüncelerle düzeltilemez. Çözüm mutedil fikirlerdir. Ümmete mutedil düÅŸüncenin faydalarını, radikalizmin müslümanlara milyarların yanı sıra okumuÅŸ gençlerini kaybettirdiÄŸini anlatmak gerekir. Her gün, gençlerin katılacağı sosyal-kültürel programlar hazırlanmalı" diye konuÅŸtu.

"Tekfir fikri yeniden ortaya çıktı"

 Dördüncü halife Hazreti Ali döneminden önce tekfir fikirlerinin ve hariciliÄŸin ortaya çıktığını ancak Müslümanların o dönemde bu sorunlu fikirlere çözüm bulduÄŸunu kaydeden KaradaÄŸi ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Söz konusu fikirler El Kaide ve DAEÅž aracılığıyla tekrar ortaya çıktı ve bunlar silah taşıyorlar. Ä°slam alemindeki öldürme ve tehcir gibi eylemleri düzenleyenlerin düÅŸünceleriyle, Ä°slam'ın hakikati karşılaÅŸtırıldığında bütün alimler, bu fikirlerin doÄŸru olmadığı ve Ä°slam hakikatini temsil etmediÄŸi konusunda hem fikir. Bu, insanı koruyan Ä°slam hukuku ve cihat anlayışını yanlış okumak ve anlamak anlamına gelir."

"Cihadın da bir kuralı var"

KaradaÄŸi, "Namazın kural ve ÅŸartları olduÄŸu gibi cihadın da kural ve ÅŸartları var. Gençler, cihat konusunda Allah ve Resulü'nün istediÄŸi hakikat ve doÄŸru anlayışa dönmeleri ve bunu tefekkür etmeleri gerekir" diye konuÅŸtu.

Gençlere "Aklıselimle davranmayı" tavsiye eden KaradaÄŸi, "Cennet suç iÅŸleyerek elde edilemez. Bilakis insanlara karşı suç iÅŸlemek ateÅŸe sürükler. Gençlerin, Kuran-ı Kerim'deki cihat ayetlerinin tümünü alıp tefekkür etmeleri, akıllarının sesini dinlemeleri ve samimi olarak tövbe etmeleri gerekir" ifadelerini kullandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.