Sosyal Medya

Dünya

Fransa'da 560 bin yıllık insan dişi bulundu

Fransa'nın güneyindeki bir mağarada yapılan kazı çalışmasında 560 bin yıl öncesine ait olduğu belirlenen insan dişi bulundu.



Ülkenin güneyindeki Pyrenees-Orientales bölgesindeki Tautavel kentinde Arago maÄŸarası kazı bölgesinde ortaya çıkarılan diÅŸin, geçen hafta iki gönüllü gencin çalışması sırasında bulunduÄŸu belirtildi. Ä°ncelemeler sonucunda uzmanlar diÅŸin en az 560 bin yıl öncesine ait olduÄŸunu belirledi.

Anadolu Ajansı muhabirine konuÅŸan kazı sorumlusu paleoantropolog Amelie Vialet, diÅŸin Fransa'da bugüne kadar bulunmuÅŸ en eski insan kalıntısı olduÄŸunu söyledi. Kazının yapıldığı seviyede 500 bin yıl öncesine ait kalıntılar bulmayı beklediklerini ama insan kalıntısı bulmayı ummadıklarını kaydeden Vialet, "Bu diÅŸin bulunduÄŸu seviyede o döneme dair daha fazla insan kalıntısı ortaya çıkarabiliriz" dedi.

Vialet, daha önce Arago maÄŸarasında bulunan ve bölgenin üne kavuÅŸmasını saÄŸlayan 450 bin yıllık "Tautavel insanı" adı verilen insan kalıntısıyla 560 bin yıl öncesine ait insan diÅŸini karşılaÅŸtıracaklarını ifade etti. Vialet, böylece iki insan tipi arasındaki farkların öÄŸrenilebileceÄŸini dile getirdi.

Vialet, diÅŸin bulunmasıyla pre-neandertal insan hakkında ÅŸimdiye kadar ulaşılmamış bilgilerin de su yüzüne çıkacağına inandığını belirtti.

Dişin bulunmasıyla bilim insanlarının Avrupa'daki ilk insanların morfolojik yapısı hakkında yeni bilgilere ulaşabileceği tahmin ediliyor.

Dünyanın birçok yerinden arkeolog ve gönüllülerin katıldığı Tautavel kasabasındaki kazılarda geçen yıllarda 450 bin yıl öncesine ait insan kalıntısı bulunmuÅŸtu. Bugüne kadar yaklaşık 80 bin ila 500 bin yıl arasında geçmiÅŸe sahip 600 binden fazla kalıntı ortaya çıkarılan maÄŸarada 148 insan kalıntısı bulunmuÅŸtu.

Geçen hafta bulunan ve basına bugün duyurulan Arago 149 ismi verilen diÅŸ ise bölgede bulunan 149'uncu insan kalıntısı olarak tarihe geçti. Arago 149, bölgede bulunan en son insan kalıntısından yaklaşık 100 bin yıl daha eski.

Bölgedeki kazının sorumlusu Fransız paleoantropolog Amelie Vialet, Paris'teki Ulusal DoÄŸa Tarihi Müzesi'nde araÅŸtırmacı olarak çalışıyor. Vialet, Denizli'de 2002'de bulunan "Denizli Adamı" adı verilen 1,2 milyon yıl öncesine ait kafatasını bulan kazı ekibinde de yer almıştı.

Denizli'nin KocabaÅŸ mahallesinde bir mermer iÅŸçisinin tesadüfen bulduÄŸu ve bazı kaynaklarda ismi "KocabaÅŸ Adamı" olarak da geçen fosilin en baÅŸta 500 bin yıllık olduÄŸu tahmin edilmiÅŸ, ardından yapılan araÅŸtırmalar sonucu 1,2 milyon yıl önceye ait olduÄŸu tespit edilmiÅŸti.

Bilim insanları, Afrika'da bulunan ve bugüne kadar bulunanların en eskisi sayılan insan fosilinin 2,8 milyon yıl öncesine ait olduÄŸunu belirtiyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.