Sosyal Medya

Coğrafyamız

'Türk ordusuna desteğe hazırız'

Suriyeli muhalifler, Türkiye'nin harekete geçmesiyle mevcut tablonun değişebileceği görüşünde. Halep Askeri Meclis Başkanı General Zahir Sakit, IŞİD'in Halep'in kuzeyinden çıkarılmasının savaşın genel seyrine büyük oranda etki edeceğini söyledi.



Suriye sınırında konuÅŸlanan Türk ordusuna ait kara birlikleri Savran ve Cerablus bölgeleri ağırlıklı olmak üzere IŞİD’in elindeki mevzileri karadan vururken havadan da aynı bölgelere yönelik operasyonlar sürüyor.

Åžu ana dek IŞİD’in elinde bulunan Savran, Tugli, Karaköprü, Zahiriyye, Barakatı, Ahtarin, Çobanbey baÅŸlıca vurulan hedefler arasında.

IŞİD’in 23 Temmuz’da Kilis’e baÄŸlı Elbeyli kasabası sınırları içerisinde yer alan bölgede Türk askeri noktasına yönelik gerçekleÅŸtirdiÄŸi saldırı ile baÅŸlayan çatışmalarda bir astsubay ölürken dört asker de yaralanmıştı. 

Türkiye’nin IŞİD mevzilerine yönelik saldırılarına Suriye’nin en büyük muhalif gruplarından da destek açıklamaları gelmeye devam ediyor. Ä°lk olarak Ahraru Åžam hareketi operasyonları desteklediÄŸini açıklarken bir destek açıklaması da Ä°slam Ordusu grubundan geldi. Halep merkezli grupların oluÅŸturduÄŸu Zahir Baybars grubu da yayınladığı bildiride operasyonlara her tür desteÄŸi vermeye hazır olduÄŸunu duyurdu.

Halep’in kuzey kırsalında yaÅŸanan hareketliliÄŸi Halep Askeri Meclisi BaÅŸkanı Zahir Sakit Al Jazeera Türk’e deÄŸerlendirdi.

2014 yılından bu yana Halep Askeri Meclis BaÅŸkanlığı görevini yürüten Zahir Sakit, savaÅŸ öncesi dönemde Suriye ordusunda Kimyasal Silahlar Daire BaÅŸkanlığını yapıyordu. General rütbesinde olan Sakit, ayaklanmaların baÅŸlamasından sonra rejim ordusundan ayrılarak muhaliflerin safına katılmıştı.

Muhalif komutan, Türkiye’nin bölgeye yönelik her giriÅŸimini desteklediklerini ve vatanını seven her Suriyelinin bu süreçte tüm varlığı ile Türk ordusunun yanında yer alacağını belirtti.

‘Suriye’de ABD ve Türkiye taktik savaşı veriyor’

Kobani’ye (Aynul Arab) yönelik IŞİD saldırısının ardından bölgede denklemi deÄŸiÅŸtirecek önemli geliÅŸmeler yaÅŸandığına dikkat çeken General Sakit, ABD’nin savaşı daha fazla uzatacak ve etnik temelde onlarca yıl sürecek bir çatışma ortamına zemin hazırladığını savundu. Suriyeli muhalif komutana göre, sınır güvenliÄŸi endiÅŸesi taşıdığı için PYD öncülüÄŸünde oluÅŸacak müstakil Kürdistan devletine izin vermek istemeyen Türkiye ile bölgenin daha fazla kaosa sürüklenmesini isteyen ABD arasında taktik savaşı veriliyor.

‘ABD’nin PYD için yaptıklarını Türk ordusu muhalifler için yapabilir’

Rakka’ya baÄŸlı Tel Abyad ve Halep’e baÄŸlı Kobani ilçelerinde ABD’nin yoÄŸun hava desteÄŸi sayesinde ilerleyen PYD örneÄŸinin IŞİD’in elindeki ve muhalif gruplarla savaÅŸtığı tüm bölgelerde muhalifler lehine tekrarlanabileceÄŸini söyleyen Zahir Sakit ÅŸunları anlattı:

“GeleceÄŸimiz için ortak kaygıları paylaÅŸtığımız güvenilir ülkeler arasında Türkiye birinci sırada yer alıyor. Türkiye Suriye halkını hiçbir beklenti gütmeden beÅŸ yıldır destekleyen bir ülke. Bizim ÅŸu an Savran-Mare-Azez hattında muhalif iki bin kiÅŸilik bir gücümüz var. Tüm gücümüzle Türk ordusunun yanında yer almaya hazırız. Aynı zamanda endiÅŸelerimiz de ortak." 

‘Türkiye bir adım önde’

Suriye içerisinde yaÅŸanan karmaÅŸayı fırsata dönüÅŸtürmek isteyenlerin başında PYD’nin geldiÄŸini savunan Sakit, geride kalan beÅŸ yılda insani duyarlılık açısından çok iyi bir sınav veren Türkiye’nin Suriye halkını yanına aldığını anlattı ve“Türkiye’nin güvenli bölge ısrarı gerçekleÅŸirse burada birçok ÅŸey yoluna girecek. Uzun süredir güvenli bölge konusunda ısrarcı olan Türkiye’nin ne kadar haklı olduÄŸu ÅŸu an ortaya çıktı” dedi.

 

Sakit, Türkiye’nin Suriye halkını yanına aldığını ve tüm ülkeler karşısında bir adım önde olduÄŸunu anlattı.
[Fotoğraf: AJT-Yılmaz Bilgen]

 

‘Türkiye yakın dönemde bölgede askeri varlığını daha fazla hissettirecek’

Ulusal güvenliÄŸi tehdit altına girme ihtimaline karşı Türkiye’nin Suriye’de askeri varlığını daha fazla hissettireceÄŸini beyan eden Sakit, kendilerinin bölgedeki dengeler açısından Türkiye’den herhangi bir kara operasyonu beklemediklerini, ancak sınırdaki topçu birlikleri ve havadan bombardımanlarla sahanın yeniden ÅŸekillenmesi konusunda daha fazla inisiyatif alacağına inandıklarını söyledi.

‘Türkiye bölgede oynanan kirli oyunu bozabilir’

Olabilecek en tehlikeli senaryonun parçalı bir Suriye projesi olduÄŸunu kaydeden Halep Askeri Meclis BaÅŸkanı, konu ile ilgili deÄŸerlendirmesini ÅŸöyle aktardı:

“Türkiye sınırı boyunca dolaylı olarak ilan edilen Suriye Kürdistanı planını boÅŸa çıkaracak en önemli giriÅŸim bundan bir buçuk yıl önce olduÄŸu gibi Cerablus ve Tel Abyad'ın yeniden muhaliflerin kontrolüne geçmesi olur. Åžayet bu iki önemli kasabada PYD hakimiyeti olmaz ise bu durumda Kamışlı-Kobani-Afrin baÄŸlantısı ortadan kalkmış olur. Her biri kendi başına küçük yerleÅŸim birimi olarak kalacak olan ve PYD tarafından tek taraflı kanton ilan edilen kasabalar Suriye devrimi ve halkımızın bütünlüÄŸünü tehdit edecek düzeye hiç bir biçimde ulaÅŸamayacaktır. Cerablus, Çobanbey, Mumbuç, Gandura, Ahtarin, Türkmen Barak, Rail, Bab, Barak Atı gibi bölgeler IŞİD’den temizlenip yeniden özgürleÅŸtirilirse bu savaşın genel seyrine ve yaÅŸanan göç hadisesine de büyük oranda etki eder.”

Sakit, Halep’in kuzeyinde oluÅŸacak güvenli bölge ile muhalif  yüzbinlerce Suriyeli sivilin beÅŸ yıl sonra ilk defa bombardımansız günler yaÅŸayabileceÄŸini ifade etti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.