Sosyal Medya

Dünya

Japonya'dan tarihi karar

İkinci Dünya Savaşı'ndan yenilgiyle çıkan ve orduları lağvedilen Japonya, yeniden ordu birlikleri kurarak silahlanmaya hazırlanıyor



Japonya BaÅŸbakanı Shinzo Abe baÅŸkanlığındaki kabinenin geçtiÄŸimiz hafta meclise sunduÄŸu güvenlik yasa tasarısı onaylanırsa, ülke tam 70 yıl sonra daimi bir ordu kuracak.

JAPONYA'NIN ASKERÄ° ROLÜ DEĞİŞECEK

Meclise sunulan güvenlik yasa tasarısında, ülkenin askeri rolunun deÄŸiÅŸtirilmesi amaçlanıyor. Tasarı, Japonya'nın en önemli anayasa maddelerinden birisi olan ‘askeri yetkiler maddesi' üzerinde deÄŸiÅŸiklik içeriyor.

Ä°lk tur oylamada onaylanan ve önümüzdeki 60 gün içerisinde ikinci turda oylanması planlanan anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi, eÄŸer ikinci turda meclisten en az 3'te 2'lik onay alabilirse yürürlüÄŸe girecek.

Yasa degiÅŸikligi ile beraber ordunun görev ve yetkileri, müttefik ülkelere karşı yapılan ve Japonya için potansiyel bir tehdit oluÅŸturan saldırılara karşı savunmayı ve ülke dışında esir tutulan Japon vatandaÅŸlarının kurtarılmasını konusunda geniÅŸleticek.

ORDUNUN GÖREV VE YETKÄ°LERÄ° GENÄ°ÅžLEYECEK

ikinci Dünya Savaşı'ndan sonra oluÅŸturulan ve 70 yıldır yürürlükte olan anayasa kapsamında, Japonya'da sadece "Ulusal Savunma Gücü" adında bir ordu bulunuyor. Mevcut durumda bu ordunun yetkileri, yurtdışından gelen herhangi bir askeri tehdite karşı ülkeyi savunmakla sınırlı. Yapılması planlanan anayasa degiÅŸikliÄŸi ile birlikte, ordunun görev ve yetkilerini geniÅŸletmek ve müttefik ülkeler ile dostluÄŸun pekiÅŸtirilmesi amaçlanıyor.

ÇÄ°N VE KORE Ä°LE GERÄ°LEN Ä°LÄ°ÅžKÄ°LER TASARIDA ETKEN

GeçtiÄŸimiz hafta anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi ile ilgili propagandaya baÅŸlayan hükümet, anayasa tasarısının sebebini, Kuzey Kore'nin potansiyel tehdidi ve Çin Halk Cumhuriyeti ile DoÄŸu Çin Denizi üzerinde yaÅŸanan anlaÅŸmazlık olarak gösteriyor. Yıllardır Çin ve Japonya'nın hak iddia ettiÄŸi bu bölgede, yakın zamanda Çin'in doÄŸalgaz ve petrol aramaya baÅŸlaması bu anayasa önergesinin sebepleri arasında gösteriliyor.

YÜZ BÄ°NLER PARLAMENTO ÖNÜNDE TOPLANDI

Paketin oylanmasını takip eden hafta, baÅŸkent Tokyo'daki parlamentonun önünde yaklaşık 100 bin kiÅŸi toplanarak protesto gösterisi gerçekleÅŸtirdi. Japon haber ajansı JNN'nin bildirdiÄŸine göre, yakın zamanda yapılan bir araÅŸtırma halkın yüzde 46'sının deÄŸiÅŸikliÄŸe karşı çıktığını, yüzde 32'sinin ise tasarıyı onayladığını ortaya koydu.

JAPONYA'NIN ORDULARI NASIL LAÄžVEDÄ°LDÄ°?

ABD'nin HiroÅŸima'ya ve Nagazaki'ye gerçekleÅŸtirdiÄŸi nükleer saldırılar sonrası Japonya, 1945 yılında 2. Dünya Savaşı'ndan çekilmek zorunda kaldı. Pasifik cephesinde Japonya'nın da teslim olmasıyla birlikte, 2. Dünya Savaşı sona ermiÅŸ oldu.
6 AÄŸustos 1945 tarinde ABD'nin nükleer saldırı gerçekleÅŸtirdiÄŸi Japonya'nın HiroÅŸima kenti, dünya tarihine nükleer saldırıya maruz kalan ilk ÅŸehir olarak geçti.

2.Dünya Savaşı'nın ardından Müttefik Kuvvetler ile Japonya arasında 1951 yılında imzalanan San Francisco Barış AntlaÅŸması'na göre, Japonya sadece savunma amaçlı bir ordu barındıracağına imza attı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.