Sosyal Medya

Dünya

NATO: Terör asla hoş görülemez

Türkiye’nin talebi üzerine gerçekleşen NATO toplantısında terör eylemleri konusunda Türkiye’ye destek mesajı verildi. Genel Sekreter Stoltenberg, NATO'nun güvenli bölge çabasının parçası olmadığını söyledi.



Türkiye'nin talebiyle olaÄŸanüstü toplanan NATO Konseyi, terör saldırılarını ÅŸiddetle kınayarak tam dayanışma mesajı verdi. Türkiye'nin NATO anlaÅŸmasının 4'üncü maddesi kapsamında istiÅŸareler için topladığı Kuzey Atlantik Konseyi'nden yapılan açıklamada, "Türkiye'ye yönelik terör saldırılarını ÅŸiddetle kınıyoruz." denildi.

Terörün NATO üyelerinin güvenliÄŸine ve uluslararası istikrar ve refaha doÄŸrudan tehdit oluÅŸturduÄŸu ve terörizmin sınır, milliyet veya din tanımayan küresel bir tehdit olduÄŸu ve buna karşı ortak mücadele yapılması gerektiÄŸi vurgulanan açıklamada ÅŸu ifadelere yer verildi:

"Hangi ÅŸekil ve tezahürde olursa olsun terörizm asla hoÅŸ görülemez ve meÅŸru gösterilemez. Ä°ttifak'ın güvenliÄŸi bölünemez ve Türkiye ile güçlü dayanışma içindeyiz. NATO'nun güneydoÄŸu sınırındaki geliÅŸmeleri çok yakından izlemeyi sürdüreceÄŸiz."

‘Güvenli bölgenin parçası deÄŸiliz’

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise ‘Türkiye'nin yanında güçlü bir dayanışma içinde duruyoruz' diyen Stoltenberg, NATO’nun güvenli bölge çabasının parçası olmadığını söyledi. Stoltenberg ÅŸunları söyledi;

‘NATO geliÅŸmeleri yakından izliyor; müttefikimiz Türkiye'nin yanında güçlü bir dayanışma içinde duruyoruz. Türkiye NATO'dan daha fazla yardım talep etmedi Bütün müttefiklerimiz IŞİD’e karşı savaÅŸta yer alıyor. Bence ÅŸunun anlaşılması lazım, hem müttefiklerle hem de ortak ülkelerle ortak çalışıyoruz.  28 müttefik zaten IŞİD’e karşı mücadelede iÅŸbirliÄŸi yapıyor.’

Suriye’nin kuzeyinde güvenli bölge oluÅŸturulacağı iddiaları ile ilgili ise ÅŸunu söyledi;

‘NATO bu çabaların parçası deÄŸil. Bu ikili görüÅŸmelerde görüÅŸülen bir konu, ABD ve Türkiye arasında. Türkiye bu krizden en çok etkilenen NATO müttefiki. Özellikle sığınmacı konusunda. Ama NATO güvenli bölgenin parçası deÄŸil.’

Toplantı çaÄŸrısı 4. Madde kapsamında

Ankara, Washington AntlaÅŸması’nın 4. maddesi kapsamında NATO Konseyi’ni toplantıya davet etmiÅŸti. Toplantı, operasyonlar hakkında müttefikleri bilgilendirilecek ve istiÅŸarelerde bulunulacak.

NATO'nun kurucu anlaÅŸmasının 4'üncü maddesi, toprak bütünlüÄŸünün, siyasi bağımsızlığının ya da güvenliÄŸinin tehdit edildiÄŸini düÅŸünen müttefiklerin istiÅŸareler için NATO üyelerini toplantıya çağırmasını öngörüyor.

Kaynak: Al Jazeera, AA

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.