Sosyal Medya

Güncel

Güvenli bölge tamam

Amerikan basını, Türkiye ve ABD’nin Suriye’nin kuzeyinde güvenli bölge ilan etmek üzere olduğunu yazdı. IŞİD’den temizlenen 110 km genişliğindeki alan 2 milyon Suriyeli için korunaklı bölge olacak.



Bugün NATO'da acil toplantı düzenlenirken Türkiye ile ABD'nin Suriye'nin kuzeyinde “IŞİD'den arındırılmış bölge" konusunda anlaÅŸtığı öne sürüldü. Amerikan Washington Post ve New York Times gazetelerinin iddiasına göre IŞİD'le mücadele konusunda varılan mutabakat çerçevesinde ABD, IŞİD'e karşı Ä°ncirlik'i sınırlı olarak kullanabilecek. Türkiye'nin sınırda kırmızı çizgi ilan ettiÄŸi bölgede sıcak geliÅŸme yaÅŸanırsa, ABD de güvenli bölge oluÅŸturmaya ve farklı önlem almaya olumlu yaklaÅŸacak. Washington Post gazetesi, IŞİD'den arındırılacak ve Fırat Nehri'nden baÅŸlayıp yaklaşık 110 km batıya, 60 km derinliÄŸe ulaÅŸacak güvenli bölgenin Halep vilayetine uzanacağını ve Halep'i Suriye muhalefetinin denetimine alacağını iddia etti.

SINIRDA Ä°STÄ°KRAR

Habere göre bu fiili alan Türkiye'ye kaçan Suriyeliler için bir güvenli bölge olabilir. Bir Amerikalı yetkili, “Hedef IŞİD'den arındırılmış bir alan oluÅŸması ve Türkiye'nin Suriye sınırında daha fazla güvenlik ve istikrar saÄŸlanması" ÅŸeklinde konuÅŸtu.Gazete güvenli bölgeyle Amerikan uçaklarının Suriye ordusu denetimindeki hava ve hava savunma üslerine yaklaÅŸacağını, Esed rejimine karşı savaÅŸan muhalif güçlerin de bundan doÄŸrudan fayda saÄŸlayacağını belirtti.

 

 

 

 

 

 
 



2 MÄ°LYON SÄ°VÄ°L Ä°ÇÄ°N

Washington Post, anlaÅŸmanın Türk tarafının uzun zamandır gündeme getirdiÄŸi uçuÅŸa yasak bölge oluÅŸturulması talebini içermediÄŸini, ancak söz konusu bölgenin zamanla Suriye'den kaçarak Türkiye'ye sığınan yaklaşık 2 milyon sivil için korunaklı bir alan haline gelebileceÄŸini kaydetti. Gazeteye göre yetkililer, koruma altındaki bu bölgeye girmesine izin verilecek muhalif güçlerin hangi gruplardan oluÅŸacağı gibi ayrıntıların daha sonra ele alınacağını belirtti. DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, “IŞİD unsurlarından temizlenen bölgeler doÄŸal olarak güvenli bölge olacak" demiÅŸti.

PKK terörü akıllılık mı?

Ä°ngiliz Times gazetesi, Türkiye'nin PKK hedeflerine yönelik yaptığı hava saldırılarını delilik ÅŸeklinde nitelendirdi. PKK'nin Türk topraklarındaki terör ve infazlarını görmezden gelen “AteÅŸ çemberi" baÅŸlıklı imzasız yorum yazısında Türkiye'nin PKK'ya yönelik saldırılarının feci boyutta tehlikeli olduÄŸu ileri sürüldü. Terör örgütü PKK'nın yasadışı eylemlerinin ve HDP'nin kullandığı siyasi dilin barış sürecine zarar verdiÄŸine deÄŸinmeyen gazete “delilik" diye nitelendirdiÄŸi askeri operasyonun bu özenli çalışmayı yok ettiÄŸini iddia etti.

ABD Türkiye'nin yanında

Ä°ngiliz Guardian gazetesi, ABD'nin Türkiye'nin son operasyonlarına yaklaÅŸamının deÄŸerlendirildiÄŸi haberde “ABD'li yetkililer 'Türkiye'nin kendini savunma hakkı var' diyerek Türkiye'nin PKK'ya yönelik hava saldırılarına destek verdi. Bazıları PKK'nın hedef alınmasının ABD ile anlaÅŸmanın bir parçası olup olmadığını merak ederken, bazıları ise ABD'nin Kürtlere olan desteÄŸini çektiÄŸini düÅŸünmek için erken olduÄŸunu söylüyor" ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

 

 
 



'Åžiddet artarken Türkiye NATO'dan yardım istiyor'

Ä°ngiliz Financial Times, Türkiye'nin NATO Konseyi'ne bulunduÄŸu özel toplantı çaÄŸrısını “Åžiddet artarken Türkiye NATO'dan yardım istiyor" baÅŸlığıyla duyurdu. Gazete, Hükümetin IŞİD'e yönelik hava saldırılarını geniÅŸleterek PKK'yı da içine almasının, Türkiye'de özellikle hükümeti eleÅŸtirenler tarafından sorgulandığı ifade ediliyor. Financial Times, ABD ile Türkiye'nin Ä°ncirlik Üssü'nün IŞİD'e yönelik operasyonlarda kullanılması üzerinde anlaÅŸmış olsalar da, Washington'ın PKK'ya yönelik operasyonlarla ilgisi bulunmadığı mesajını verdiÄŸini ileri sürdü.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.