Sosyal Medya

Sağlık

Aşırı sıcaklara önemli tavsiyeler

Hava sıcaklıkları önümüzdeki birkaç gün boyunca mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi beklenirken, uzmanlardan vatandaşa önemli tavsiyeler geldi.



Çöl sıcakları yaÅŸamımızı esir aldı. Avrupa'da hissedilen kuvvetli sıcak hava dalgası, Türkiye'yi de etkiliyor. Nemle birleÅŸen yakıcı sıcaklıklar, nefes almayı bile zorlaÅŸtırıyor. Meteoroloji Genel MüdürlüÄŸü'nden edinilen bilgiye göre; Türkiye genelinde sıcaklık mevsim normallerinin 5 ila 9 derece üzerinde seyredecek. 
 
31 Temmuz'a kadar artacak sıcaklıklar için meteoroloji vatandaÅŸlara güneÅŸ çarpması uyarısında bulundu. Uzmanlar, aşırı sıcak nedeniyle 10.00 ila 16.00 saatleri arasında dışarı çıkılmamasını istedi. Özellikle kalp ve tansiyon hastaları ile çocuklar risk altında. Kalp hastaları için sıcak kalp ritmini bozup, ani ölüm riski taşırken, 3 yaÅŸ altı çocuklarda ise bağışıklık sistemini bozup kansere yatkın hale getiriyor. Yurtta etkili olan sıcak hava dalgası etkisini artırarak bu hafta sonuna kadar devam edecek. Yurt genelindeki hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin 5 ila 9 derece üzerinde seyredeceÄŸi tahmin ediliyor. 
 
HÄ°SSEDÄ°LEN SICAKLIK 40'I BULUYOR
 
Meteoroloji Genel MüdürlüÄŸü'nden edinilen bilgilere göre; bu hafta en yüksek hava sıcaklıklarının Karadeniz kıyı kesiminde 30-32, Erzurum, Van, Antalya ve Mersin'de 33,Ä°stanbul'da 34, Ankara, Kayseri, Ä°zmir Bursa ve Sakarya'da 38, Karabük, Burdur, Malatya veEdirne'de 40, Manisa ve KahramanmaraÅŸ'ta 41, Elazığ ve Aydın'da 42, Åžanlıurfa, Diyarbakır veBatman'da 43 dereceye ulaÅŸması bekleniyor. Akdeniz ve Karadeniz kıyı kesimlerinin, deniz üzerinden esen rüzgarla birlikte nem oranı artacağından, en yüksek hava sıcaklıklarının 30-33 derece tahmin edilmesine karşın, hissedilen sıcaklıklar 40 dereceye kadar çıkacağı belirtildi. Meteoroloji 1. Bölge MüdürlüÄŸü yetkilileri, Marmara Bölgesi'nde ise bugünden itibaren perÅŸembe gününe kadar nem oranının yüzde 50'ye varacağını ve sıcaklıkların 2 ila 4 derece daha fazla hissedileceÄŸini belirtti. Sıcaklıklar, hafta sonunda Marmara Bölgesi'nde poyraz yönünden orta kuvvetli esecek rüzgârla etkisini biraz olsun yitirecek. 
 
'HAFÄ°F YEMEK, BOL SU'
 
 Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Yüksel Aksoy: Sıcak havalar kalp hastaları için çok tehlikeli. Kalp hastalarının sıcak havalarda vücutlarını kesinlikle susuz bırakmamaları gerekir. Susuz kalırlarsa sodyum ve potasyum oranları düÅŸebilir. Bu da vücudun tuz dengesini bozar. Böylece ritim bozuklukları ani ölüm riski getirebilir. Kalp hastalarına kesinlikle saat 10.00 -16.00 arası dışarı çıkmamalarını tavsiye ediyoruz. Tansiyon hastaları da sıcak havalarda risk grubunda. 
 
 Dermatoloji Uzmanı Dr. Erçin Özüntürk: Dışarı çıkanlar mutlaka ÅŸapka giysinler. GüneÅŸ gözlüÄŸü taksınlar. Açık renk giysiler giysinler. Mutlaka en az 30 faktör koruması olan güneÅŸ kremi sürsünler. Günde 2-3 litreye kadar su içilmeli. Hafif gıdalar yenmeli. Saat 10.00 ila 16.00 arası direkt güneÅŸ ışınlarına maruz kalmayalım. D vitamini alacağız diye sere serpe güneÅŸ altında kalmak doÄŸru deÄŸil. 3 yaÅŸ altı çocukları saat 10.00 ila 18.00 arası kesinlikle güneÅŸ ışınlarına maruz etmemek lazım.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.