Sosyal Medya

Coğrafyamız

Mesut Barzani: PKK imkanları değerlendiremedi

Barzani, PKK'nın son günlerdeki terör eylemlerini ve Türkiye'nin örgüte yönelik sınır ötesi harekatına ilişkin gelişmeleri değerlendirdi.



Irak Kürt Bölgesel Yönetimi BaÅŸkanı Mesut Barzani, Türkiye'deki Çözüm Süreci'ne iliÅŸkin olarak, "Türkiye hükümeti barışçıl çözüm için olumlu adım, tavır ve hareketlerde bulunmuÅŸtur. Ancak maalesef bazı tarafların, bu imkanları deÄŸerlendiremediklerini ve bu konuda gurura kapıldıklarını gördük" açıklamasında bulundu.

Barzani, "ÅŸahsi düÅŸünceleri" olarak nitelendirdiÄŸi yazılı açıklamasında, PKK'nın son günlerdeki terör eylemlerini ve Türkiye'nin örgüte yönelik sınır ötesi harekatına iliÅŸkin geliÅŸmeleri deÄŸerlendirdi.

"BARIÅž VE DÄ°YALOGDAN YANA TAVIR ALMALIYIZ"

"Savaşın hiçbir kazanımının olmayacağı kanaatine vardıklarını, bu nedenle barışın bütün imkanlarından yararlanmayı uygun bulduklarını" vurgulayan Barzani, "Barış ve diyalogdan yana tavır almalıyız" ifadesini kullandı.

"ERDOÄžAN VE ÖCALAN'I Ä°KNA ETTÄ°K"

Türkiye'deki Kürt sorununun çözümünde AK Parti'nin yaptığı çalışmaların önemine vurgu yapan Barzani, ÅŸu deÄŸerlendirmelerde bulundu: "AK Parti iktidarından önce 'Kürt ve Kürdistan' ismi yasaktı. Bununla birlikte Kürtlere ait bütün iÅŸaretler de bu yasak kapsamındaydı. Türkiye'de barışçıl bir sürecin oluÅŸması için her türlü çabayı ortaya koyduk. Uzun diyalog ve müzakerelerden sonra AK Parti ve ErdoÄŸan'ın, Türkiye'de Kürtlerle ilgili önceki partilerden farklı bir düÅŸünce ile siyaset tarzına sahip olduÄŸunu gördük. Yaptığımız uzun uÄŸraÅŸlar sonucu Öcalan'ın da barış görüÅŸmelerinin ana taraflarından biri olmasını saÄŸladık. Bu, büyük bir ilerlemeydi. Çünkü AK Parti'den önceki hükümetlerin Öcalan'la nasıl muamele ettiklerine ve ne gibi hakaretlerde bulunduklarına ÅŸahit olmuÅŸtuk."

"Barış sürecinin ilk aÅŸaması baÅŸarıyla devam etti. Ancak maalesef sonraki aÅŸamalarda birçok engel çıktı. Engellere raÄŸmen süreç HDP'ye baÄŸlı olarak var kabul ediliyordu. Özellikle Türkiye devleti, Öcalan ve HDP, bu sürecin yürütücüleri olduklarını deklare ediyordu. Biz de bu nedenle sürecin engelleri aÅŸacağını ümit ediyorduk."

"PKK Ä°MKANLARI DEÄžERLENDÄ°REMEDÄ°"

"Biz Türkiye'nin siyasetini belirlemiyoruz ve PKK'nın politikalarından da sorumlu deÄŸiliz. Bizim yapabileceÄŸimiz, diyalog için yardım etmektir. Tarihe not düÅŸmek için ÅŸunu söylüyorum: Türkiye hükümeti barışçıl çözüm için olumlu adım, tavır ve hareketlerde bulunmuÅŸtur. Ancak maalesef bazı tarafların, bu imkanları deÄŸerlendiremediklerini ve bu konuda gurura kapıldıklarını gördük. PKK'ya da uzun soluklu hareket etmeleri için defalarca kez mektup gönderdim. Çünkü barış uzun bir süreçtir. BaÅŸarı için uzun zamana ihtiyaç var" diye konuÅŸtu.

"Ä°KÄ° POLÄ°SÄ°N ÖLDÜRÜLMESÄ°YLE TÜRKÄ°YE YOK OLMAZ"

PKK yöneticileriyle yaptığı görüÅŸmeye deÄŸinen Barzani, ÅŸu bilgileri paylaÅŸtı: "Onlara ÅŸunu söyledim; Ä°ki polisin öldürülmesiyle Türkiye yok olmaz. Bugün, en büyük imkan oluÅŸmuÅŸtur. Seçim sandıkları, kalem, diyalog, siyaset ve barışçıl yöntemlerle devam edin. Çünkü bu yollarla elde edilecek büyük kazanımlar, silahla elde edilemez. Åžimdi de HDP ile AK Parti'nin Türkiye'de bir hükümet kurma noktasında anlaÅŸmalarını doÄŸru buluyoruz. Bu, Türkiye, Kürtler ve OrtadoÄŸu için büyük bir kazanım olur."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.