Sosyal Medya

Güncel

12 yılda 3 milyar fidan dikildi

Türkiye'de 12 yılda 3 milyar fidan ektiklerini söyleyen Bakan Veysel Eroğlu, sadece İstanbul'da 16 milyon fidan ekildiğini söyledi. Eroğlu, Türkiye'nin yüzde 52'sinin çölleşme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu açıkladı



Orman ve Su Ä°ÅŸleri Bakanı Veysel EroÄŸlu, DoÄŸu Karadeniz YeÅŸil Yol Projesi'nin yayla turizmini arttırmayı ve geliÅŸtirmeyi amaçladığını belirterek, "Bu yaylalara birtakım kaçak yaylalar, evler inÅŸa etmiÅŸ insanlar var. 'Buralar kontrol edilmesin' diye projeye karşı çıkıyorlar. Biz bölgeyi tahrip etmemek için gerekli tedbirleri aldık. Kesilen bir aÄŸaç da yok" dedi.

EroÄŸlu, Ä°stanbul Orman Bölge MüdürlüÄŸü'nde düzenlediÄŸi ÇölleÅŸme ile Mücadele ve AÄŸaçlandırma Çalışmaları DeÄŸerlendirme Toplantısı'nda yaptığı konuÅŸmada, Türkiye'nin aÄŸaçlandırma çalışmalarında dünya lideri olduÄŸunu söyledi.

AÄŸaçlandırma konusunun Türkiye'de son yıllarda polemik haline geldiÄŸini belirten EroÄŸlu, bir çok ülkede orman varlığı azalırken, Türkiye'de son 12 yılda hem alan olarak hem de odun serveti olarak bu varlığın arttığını anlattı. EroÄŸlu, bakanlık olarak orman alanlarıyla ilgili önemli çalışmalar yürüttüklerini aktardı.

3 MÄ°LYAR FÄ°DAN

Eskiden yılda 70 milyon olan fidan üretimini 500 milyona çıkardıklarını ifade eden EroÄŸlu, 12 yılda 3 milyar 250 milyon fidanı toprakla buluÅŸturduklarını bildirdi.

Dünyanın toplam orman alanının 4 milyar hektar olduÄŸunu, her yıl 13 milyon hektar orman alanının kaybedildiÄŸini dile getiren EroÄŸlu, çölleÅŸme ve kuraklığın 110 ülkede yaÅŸayan 1,2 milyar nüfusu doÄŸrudan tehdit ettiÄŸini söyledi.

"YÜZDE 54 ÇÖLLEÅžMEYLE KARÅžI KARÅžIYA"

EroÄŸlu, harplerden sonra en büyük göçün çölleÅŸmeden kaynaklandığına, son 20 yılda 10 milyon kiÅŸinin göç ettiÄŸine ve 2050 yılına kadar 200 milyon insanın göç etmek zorunda kalacağına dikkati çekti.

Küresel ısınma, iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi, çölleÅŸme ve kuraklığın günümüzün en ciddi küresel problemi olarak görüldüÄŸünü vurgulayan EroÄŸlu, Türkiye'nin bulunduÄŸu coÄŸrafi konum itibarıyla bu durumdan en fazla etkilenecek ülkeler arasında yer aldığını ifade etti.

Veysel EroÄŸlu, Türkiye'de orman alanlarının yüzde 54, tarım alanlarının yüzde 59, meraların yüzde 64'ünün orta ve ÅŸiddetli erozyona maruz olduÄŸunu, bulunduÄŸu coÄŸrafi bölge konumu nedeniyle çölleÅŸme tehdidiyle karşı karşıya bulunduÄŸunu söyledi.

"ÜLKENÄ°N YÜZDE 27'SÄ° ORMAN"

Türkiye'nin yüzölçümünün yüzde 27,7'sinin orman alanı olduÄŸunu belirten EroÄŸlu, ÅŸunları kaydetti:

"Orman varlığımız son 12 yılda 9 milyon hektar arttırıldı. 2023 yılında ülke topraklarının yüzde 30'unun orman alanına dönüÅŸtürülmesi hedeflendi. Odun servetimiz 1,2 milyar metreküpten, 1,5 milyar metreküpe çıktı. 2008-2012 yılları arasında 5 yılda 2 milyon 300 bin hektar programa karşılık, 2 milyon 430 bin hektar alanda fidan dikildi. Yıllık ortalama aÄŸaçlandırılan ve rehabilite edilen alan 2003 yılından itibaren 4 kat arttırıldı. 

2003-2014 yılları arasında 4 milyon 201 bin hektar alanda aÄŸaçlandırma, erozyon kontrolü, rehabilitasyon ve mera ıslahı çalışması yapılarak toplam 3 milyar 250 milyon adet fidan toprakla buluÅŸturuldu. 2002 yılına kadar ortalama 75 milyon adet fidan üretimi yapılırken, 2003-2014 yılları arasında toplam 4 milyar 341 milyon fidan üretildi."

"BEÅž YILLIK EYLEM PLANI"

 Orman ve Su Ä°ÅŸleri Bakanı Veysel EroÄŸlu, ÇölleÅŸme ile Mücadele Ulusal Stratejisi ve Eylem Planı hakkında da bilgi vererek, bu planın 2015-2023 yılları arasını kapsadığını, bunun dışında 5 yıllık yeni eylem planlarını da hazırlayarak uygulamaya baÅŸladıklarını söyledi.

EroÄŸlu, 5 yılda 1,4 milyon hektarda erozyonla mücadele, 5 yılda 227 yukarı sel havzasında çalışma, 5 yılda 400 baraj ve gölette yeÅŸil kuÅŸak aÄŸaçlandırması yapılacağını anlattı.

Nehir ve Dere Kenarı AÄŸaçlandırmaları Eylem Planı kapsamında 2017 yılına kadar 2 bin 911 kilometre uzunluÄŸunda dere ve nehir kenarının aÄŸaçlandırılmasının yapılacağını ifade eden EroÄŸlu, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

"Türkiye'de erozyonla taşınan toprak miktarı 1970 yılında yılda 500 milyon tondu, 2014 yılı itibarıyla bu rakam yılda 168 milyon tona geriledi. Hedef bu rakamı 2023 yılında 130 milyon tona indirmek. Gelir getirici tür ve özel aÄŸaçlandırma çalışmalarıyla vatandaÅŸların gelir seviyesi de arttırılmaktadır. Bu kapsamda 2014 yılı sonu itibarıyla 1 milyon 68 bin dekar alanda takriben 50 milyon 723 bin fidan dikilmiÅŸtir. Ormancılıkta 28 eylem planını tamamlıyoruz. 2016 yılına kadar 130 bin dekar alanda ceviz, 2017 yılına kadar 190 bin dekar alanda 8 milyon badem, 2016 yılına kadar 4 bin hektar alanda 2 milyon 500 bin dut fidanı toprakla buluÅŸacak. Ayrıca hazırlanan eylem planına göre, 2019 yılı sonuna kadar 69 bin 820 zeytin fidanı dikilecek, 1 milyon 430 bin 180 yabani zeytin aÄŸacı aşılanacak. Türkiye'deki bütün ormanların tapusunu çıkarmaya baÅŸladık ve yıl sonuna kadar tapu iÅŸlemleri tamamlanacak."

Ä°STANBUL'A 16 MÄ°LYON FÄ°DAN EKÄ°LDÄ°

Veysel EroÄŸlu, Ä°stanbul'da 2003-2014 yılları arasında 22 bin 209 hektar alanda 16 milyon 174 bin fidan dikildiÄŸini söyledi.

Ä°stanbul'da 2012 yılında Erguvan Yılı çalışmaları kapsamında 100 bin erguvan, 2013 yılında 100 bin ıhlamur, 11 bin çınar fidanı dikildiÄŸini anlatan EroÄŸlu, Åžile ve AÄŸva'da oluÅŸturulan Bal Üretim Ormanı'nı aÄŸaçlandırma çalışmaları kapsamında farklı türlerde 95 bin 397 fidan dikildiÄŸini aktardı.  

Bakan EroÄŸlu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve 3. havalimanı için kesilenin 5 katı fidan dikildiÄŸini belirterek, bu kapsamda bugüne kadar 869 hektarlık alanda 1 milyon 305 bin fidan dikildiÄŸini belirtti.

TÜRKÄ°YE'DE ÇÖLLEÅžME KONFERANSI

EroÄŸlu, BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) ÇölleÅŸme ile Mücadele SözleÅŸmesi'nin en büyük karar organı olan Taraflar Konferansı COP-12'nin 12-23 Ekim'de Ankara Ticaret Odası Congressium Kongre Merkezi'nde düzenleneceÄŸini anlattı.

Taraflar Konferansı'nın (COP), sözleÅŸmenin ana karar mekanizması olduÄŸunu, strateji ve eylem planlarıyla ülkelerin çölleÅŸmeye yönelik haritasını oluÅŸturduÄŸunu ifade eden EroÄŸlu, Türkiye'nin, tarihinde ilk kez bir bu konferansa ev sahipliÄŸi yapacağını aktardı.

COP-12'ye 10'dan fazla devlet baÅŸkanı, 80'den fazla bakan, 100'den fazla parlamenter, 195 ülkenin temsilcisi, basın mensupları, sivil toplum kuruluÅŸları ile iÅŸ dünyası temsilcilerinin katılacağını belirten EroÄŸlu, COP-12'nin dönem baÅŸkanlığının iki yıl süreyle Türkiye tarafından yürütüleceÄŸini söyledi.

EroÄŸlu, COP-12 neticesinde arazi bozulumunun önlenmesi ve bozulmuÅŸ alanların iyileÅŸtirilmesine yönelik 2030 yılına kadar ülkelerin ulusal hedeflerinin ortaya konmasının beklendiÄŸini, bu toplantıda alınacak kararların, Aralık 2015'te Paris'te düzenlenecek Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi 21. Taraflar Konferansı'na COP BaÅŸkanı olması sebebiyle Türkiye tarafından taşınacağını belirtti.

Bu toplantıda ayrıca özel sektörün toprakların korunması ve geliÅŸtirilmesine yönelik yatırım yapması, ülke parlamentolarından arazi bozulumunun önlenmesine yönelik yasal düzenlemeler yapılmasının isteneceÄŸini dile getiren EroÄŸlu, bütün Avrupa'yı koordine etmek üzere, BM ÇölleÅŸme ile Mücadele Bölge Ofisi'nin Türkiye'de kurulması sürecinin tamamlanacağını kaydetti.

YEŞİL YOL PROJESİ

Orman ve Su Ä°ÅŸleri Bakanı Veysel EroÄŸlu, toplantı sonunda bir basın mensubunun Karadeniz'deki YeÅŸil Yol Projesi'ne iliÅŸkin sorusunu cevapladı. 

DoÄŸu Karadeniz'in kalkınmaya ihtiyacı olduÄŸunu belirten EroÄŸlu,  ÅŸu yanıtı verdi: "DoÄŸu Karadeniz'e gittiÄŸimde bana ÅŸunu söylediler; 'Her bölgede eylem planı var bizim bölgede kalkınma projesi yok.' Dünyada doÄŸa, daÄŸ ve yayla turizmi geliÅŸiyor. Buralara zengin turistler gidiyor. 'DoÄŸu Karadeniz'i kalkındırmak için fabrika kuracak halimiz yok' diye düÅŸündük ve DoÄŸu Karadeniz Kalkınma Projesi'ni geliÅŸtirdik. Bu konuda biz de öncülük yaptık. Her yerde yol açıyoruz. Yolsuz, susuz medeniyet olmaz. Buralara ulaÅŸacak yol yok. En azından Karadeniz'deki yaylaları birleÅŸtirme gayesiyle YeÅŸil Yol Projesi yapıldı. Bu proje, kalkınma projesinin küçük bir parçası. Maksadımız orada yayla turizmini arttırmak ve geliÅŸtirmek. Kesilen aÄŸaçların yüz katını dikeriz. Bu yaylalara birtakım kaçak yaylalar, evler inÅŸa etmiÅŸ insanlar var. 'Buralar kontrol edilmesin' diye projeye karşı çıkıyorlar. Biz bölgeyi tahrip etmemek için gerekli tedbirleri aldık. Kesilen bir aÄŸaç da yok."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.