Sosyal Medya

Güncel

ABD-Türkiye anlaştı, uçuşa yasak bölge belirlendi

ABD ile Türkiye'nin İncirlik hava üssünün silahlı drone'lar tarafından kullanılması konusunda anlaştığı, buna karşılık sınırda 90 kilometrelik bir alanda da uçuşa yasak bölge olarak ilan edildi



ABD ve Türkiye arasında 7-8 Temmuz’da Ankara’da prensip anlaÅŸmasına varılan, Adana’daki Ä°ncirlik Üssü’nün IŞİD’e karşı savaÅŸta koalisyon uçaklarına açılması konusunu karara baÄŸlamak üzere CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan ile ABD BaÅŸkanı Barack Obama’nın beklenen telefon görüÅŸmesi önceki gün gerçekleÅŸti. Ä°ncirlik Üssü çok yakında koalisyon uçaklarına açılacak. Ä°ncirlik mutabakatı, öncelikli olarak IŞİD ve El Nusra gibi örgütleri hedef alacak. Gerekli görüldüÄŸünde bomba yüklü ABD ve koalisyon güçleri uçakları Ä°ncirlik Üssü ile Türkiye Hava Sahası’nı kullanabilecekler.



Hürriyet'in iddiasına göre hükümet, IŞİD’in Suruç’ta düzenlediÄŸi canlı bomba saldırısından sonra ABD ile üzerinde mutabık kaldığı, Suriye sınırı boyunca radikal örgütleri hedef alan ve Ä°ncirlik Hava Üssü’nün de kullanılmasını içeren “Türkiye-ABD ve ABD liderliÄŸindeki koalisyon güçleriyle birlikte kapsamlı ortak hareket etme eylem planı”nı hayata geçirme kararı aldı.

Ä°ddiaya göre mutabakat, öncelikli olarak IŞİD ve El Nusra gibi örgütleri hedef alıyor. Hükümetin, Bakanlar Kurulu’nda imzaya açılan mutabakatı vakit geçirmeden devreye sokmak istediÄŸi öÄŸrenildi. Mutabakatta, Ä°ncirlik Üssü’nün kullanımında, ‘gerekli görüldüÄŸü’ tanımına yer verilmesi, Ankara’nın üssün kullanımıyla ilgili kendisine ‘esneklik payı’ bırakma manevrası olarak yorumlandı.

Kısa süre önce Ankara’ya gelen ABD BaÅŸkanı Obama’nın IŞİD’le mücadele temsilcisi Emekli Orgeneral John Allen baÅŸkanlığındaki ABD heyeti ile DışiÅŸleri Bakanlığı MüsteÅŸarı Feridun SinirlioÄŸlu’nun çerçevesini çizdiÄŸi mutabakatın ana hatları ÅŸöyle:

90 KM’LÄ°K UÇUÅžA YASAKLI BÖLGE

-Türkiye-Suriye sınırının Mare-Cerablus arasındaki 90 km’lik alan uçuÅŸa yasak güvenli bölge ilan edilecek.

- Halihazırda ÖSO ve kısmen IŞİD’in bulunduÄŸu bölgede yasaklı alanın derinliÄŸi 40-50 km olarak düÅŸünülüyor. Özellikle Türkiye’ye yeni bir göç dalgasını tetikleme kapasitesine sahip bu bölgenin tamamen IŞİD, El Nusra gibi örgütlerin eline geçmesine izin verilmeyecek.

- Bu bölgenin havadan güvenliÄŸini (taarruz ve keÅŸif dahil) ‘gerekli görüldüÄŸünde’ ABD liderliÄŸindeki koalisyon güçlerinin savaÅŸ uçakları saÄŸlayacak. Yine ‘gerekli görüldüÄŸünde’ Türk savaÅŸ uçakları da benzer görevi üstlenebilecek.

- Bunun için ‘gerekli görüldüÄŸünde’ silah, bomba ve füze yüklü ABD ve koalisyon güçleri uçakları Ä°ncirlik Üssü ile Türkiye Hava Sahası’nı kullanabilecekler.

- Güvenli bölgenin saÄŸlanmasında ‘gerekli görüldüÄŸü’nde Türkiye, topçu birlikleriyle destek verebilecek.

TÜRKÄ°YE Ä°LE KOORDÄ°NELÄ° OLACAK

-Üssün kullanımı Türk Hava Kuvvetleri ile koordine edilecek. Güvenli bölge ilanından sonra rejime ait hava unsurlarının burada uçmasına izin verilmeyecek.

-Mutabakat doÄŸrudan Suriyeli Kürtlerin PYD’sini hedef almıyor. Ancak PYD güçlerinin bölgenin güvenliÄŸini ve Türkiye sınırını tehdit edici ve tehlikeye düÅŸürecek tutum takınması (örneÄŸin demografik yapıyı bozacak zorlayıcı tutum) halinde gereken müdahale yapılabilecek.

-Ä°ncirlik’e muharip kara gücü gelmesi söz konusu deÄŸil. Ancak ABD ve koalisyon uçaklarının oluÅŸabilecek teknik ihtiyaçlarını gidermek için üste mevcut teknik askeri uzmanlara ek olarak 40-50 kiÅŸilik askeri teknik heyet gelebilir.

-ABD ve koalisyon güçleri uçakları acil durumlarda Ä°ncirlik dışında bölgedeki Batman, Diyarbakır ve Malatya-Erhaç gibi üsleri de kullanabilecek.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.