Sosyal Medya

Dünya

Beyaz Saray'dan "İncirlik" açıklaması

Beyaz Saray güvenlik gerekçesiyle hangi üslerin kullanıldığı bilgisinin verilemeyeceğini açıkladı



Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Ä°ncirlik Üssü'nün IŞİD ile mücadelede koalisyon güçlerinin kullanımına açılıp açılmayacağına iliÅŸkin, "Operasyonel güvenlik durumları nedeniyle hangi üssün ne amaçla kullanıldığından bahsedemem” dedi. 

Earnest’a, günlük basın toplantısında, "ABD BaÅŸkanı Barack Obama ile CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan arasındaki telefon görüÅŸmesinde, Ä°ncirlik Üssü’nün kullanılmasında anlaÅŸmaya varıldığına" yönelik haberler soruldu.

Obama ve ErdoÄŸan’ın görüÅŸmede IŞİD’e karşı mücadelede iki ülke ve koalisyonun iÅŸbirliÄŸinin derinleÅŸtirilmesi çabalarını ele aldığını belirten Earnest, ÅŸunları söyledi:

"Ä°ki lider, Irak’ta güvenlik ve istikrarın teÅŸviki ile Suriye’ye siyasi çözüm getirme noktasında çalışmaya odaklanacak. Åžu dikkate deÄŸer ki, Türkiye halihazırda IŞİD karşıtı koalisyonu desteklemek için bir dizi ÅŸeyler yapıyor. BildiÄŸiniz gibi Türkiye, Suriyeli seçilmiÅŸ muhaliflere yönelik eÄŸit-donat programlarından birine ev sahipliÄŸinde bulunuyor. Bunun yanında, Türkiye, yabancı savaÅŸçı akışını kontrol altına almak için önemli adımlar attı."

Earnest, Türkiye’nin Suriye ile 900 kilometre sınırı paylaÅŸtığına dikkati çekerek, yabancı savaÅŸçı akışını önlemede Türkiye’ye yardım noktasında daha fazlasının yapılabileceÄŸini dile getidi. Earnest, "Açıkçası, bu akışı engellemek sadece Türkiye’nin sorumluluÄŸunda deÄŸil, bu çabalarda dünya gelindeki tüm ülkelerin sorumluluÄŸu bulunuyor” diye konuÅŸtu.

“Spesifik operasyonel güvenlik kaygıları” nedeniyle Ä°ncirlik konusunda konuÅŸamayacağını ifade eden Earnest, koalisyon güçlerinin Avrupa ve OrtadoÄŸu’da hava saldırıları, istihbarat, izleme, keÅŸif ve yakıt ikmal gibi birçok farklı misyon için çeÅŸitli üslere eriÅŸimlerinin bulunduÄŸunu hatırlattı.

Earnest, "Ancak operasyonel güvenlik durumları nedeniyle hangi üssün ne amaçla kullanıldığından bahsedemem" dedi. 

Ä°ki liderin telefon görüÅŸmesinde yeni bir anlaÅŸmaya varılıp varılmadığı konusunda da Earnest, “Özellikle Ä°ncirlik’le ilgili olarak, size söyleyebileceÄŸim bir detay yok. Ama ÅŸunu teyit edebilirim ki, görüÅŸmede iki lider DAEÅž’e karşı iÅŸbirliÄŸimizi derinleÅŸtirmede mutabık kaldı” deÄŸerlendirmesinde bulundu.  

"TÜRKÄ°YE MUAZZAM BÄ°R YÜK TAÅžIYOR"

Earnest, Suruç’taki saldırıyı da anımsatarak, olayın tam olarak nasıl gerçekleÅŸtiÄŸine yönelik daha fazla bilgi toplamaya çalıştıklarını ancak Türkiye’nin güney sınırı boyuncaki istikrarsızlığın önemli bir kaygı yarattığını ve bu kaygının da anlaşılır olduÄŸunu kaydetti.

Earnest, Türkiye’nin insani yardım çabalarında da liderlik üslendiÄŸini vurgulayarak, “Türkiye, Suriye’den gelen 2 milyon mülteciyle önemli bir yükü taşıyor. Bu, Türkiye’nin taşıdığı muazzam bir yük" diye konuÅŸtu. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.