Sosyal Medya

Dünya

Dünya'nın 'büyük kuzeni' bulundu

NASA'nın 'gezegen avcısı' Kepler teleskobu, yaşam barındırma olasılığı bulunan kayalık bir gezegen keşfetti.



NASA, bugün TSÄ° 19.00'da yaptığı açıklamada Dünya'dan 1,400 ışık yılı uzaklıkta yer alan kayalık bir gezegen keÅŸfedildiÄŸini açıkladı. Yıldızının 'yaÅŸanabilir bölgesinde' yer alan Kepler-452b, yaÅŸam olasılığı barındırıyor.

YaÅŸanabilir bölge, bir gezegenin su bulundurabilmesi için yıldızından yeterli ışık aldığı mesafe aralığını temsil ediyor.

NASA açıklamasında, Dünya benzeri gezegenin yörüngesinde yer aldığı Kepler-452 yıldızını 'GüneÅŸ'in kuzeni' olarak açıkladı. Yıldız, GüneÅŸ'ten yüzde 10 daha parlak ve yüzde 4 daha büyük. Kepler-452b, yıldızının etrafındaki bir dönüÅŸü 385 günde tamamlıyor.

Kepler görevinde yer alan Joseph Twicken, "Kepler-452b yaÅŸanabilir dış gezegenleri daha iyi anlamamızı saÄŸlayacak" ifadesini kullandı. Twicken, 'gezegen avcısının' 500 yeni gezegen adayı da tespit ettiÄŸini belirtti. Kepler, bugüne kadar 4,175 gezegen adayı keÅŸfi yaptı. Bu gök cisimlerinden 1,028 tanesinin gezegen olduÄŸu doÄŸrulandı.

Twicken, 'Kepler ile elde edilen verilerin analiz edilmesiyle Dünya benzeri küçük ve çok sıcak olmayan gezegenleri tespit etmeye devam edeceklerini ve yaÅŸanabilir gezegenlerin dağılımını daha iyi anlayacaklarını' ifade etti.

'İklim değişikliği yaşanıyor olabilir'

NASA, Kepler-452 yıldızının GüneÅŸ'ten 1,5 milyar yıl daha yaÅŸlı olduÄŸuna dikkat çekti. Gökbilimciler bu sayede GüneÅŸ Sistemi'nin bir modelini andıran yıldız sistemini inceleyerek GüneÅŸ ve Dünya'nın geleceÄŸine dair tahminlerde bulunabilecek.

SETI Enstitüsü'nden Doug Caldwell ise Kepler-452b'nin 'sera gazı etkisinde olabileceÄŸini' belirtti. Caldwell, sera gazlarının gezegenin atmosferinde biriktiÄŸini, bu yüzden var olduÄŸu düÅŸünülen okyanusların buharlaşıyor olabileceÄŸini belirtti.

Gökbilimciler, Kepler-452b'nin Dünya ve Neptün arasındaki bir büyüklüÄŸe sahip olduÄŸunu ve bugüne kadar keÅŸfedilen Dünya benzeri gezegenlerin birçoÄŸunun aynı aralığa düÅŸtüÄŸünü belirtti.

Kepler-452b, bugüne kadar yıldızlarının yaÅŸanabilir bölgesinde yer aldığı tespit edilen 12'nci yaÅŸanabilir gezegen oldu. SETI Enstitüsü'nden Jeff Coughlin, 12 gezegenden 9'unun büyüklüÄŸü ve sıcaklığı GüneÅŸ'e benzeyen bir yıldızın yörüngesinde yer aldığını belirtti. 

Coughlin, 'Kepler verilerini daha hızlı ve tüm olarak analiz edebildiklerini, zamanla Samanyolu Galaksisi'ndeki Dünya benzeri küçük ve kayalık gezegenlerin sayıları hakkında daha doÄŸru istatistiksel bilgi elde edeceklerini' söyledi. 

 

Kepler-452b yıldızı etrafında bir turu 385 günde tamamlıyor.
[NASA]

 

'Hayır, uzaylılar yok'

NASA'nın bir gün önceden duyurduÄŸu basın toplantısı, internette geçmiÅŸte de olduÄŸu gibi E.T spekülasyonlarına neden oldu. Ancak en son açıklamada olduÄŸu gibi uzaylılar henüz ortaya çıkmadı.

NASA, 'Dünya'nın ikizi' olarak adlandırılacak gezegenin yakın zamanda keÅŸfedilebileceÄŸini belirtmiÅŸti. Bu beklenti, her yeni gezegen tespitinin Dünya dışı varlıklara iÅŸaret edeceÄŸi düÅŸüncesini güçlendirdi.

500 milyon dolarlık projenin ürünü olan Kepler Uzay Teleskobu, 2009 yılında ateÅŸlendi. 2013'te teknik arıza nedeniyle görev dışı kalabileceÄŸi belirtilen teleskop, belirlenen görev süresi geçmesine raÄŸmen çalışmaya ve veri toplamaya devam ediyor.

Kaynak: NASA ve Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.