Sosyal Medya

Güncel

'IŞİD'e yardım eden ülkeleri Lahey'e götüreceğiz'

Müslim, 'Savaş suçunu işleyenlerin Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi’nde yargılanması için çağrı yapacağız' dedi



Cumhuriyet gazetesinden Celal BaÅŸlangıç'a konuÅŸan Kobanê Kantonu EÅŸbaÅŸkanı Enver Muslim, "IŞİD'e yardım eden ülkelerin, kurumların ve kiÅŸilerin Lahey'de yargılanmalarını istemek için komisyon kurduklarını" söyledi.

Bir aydan az zamanda belgeleri dünyaya açıklayacaklarını söyleyen Müslim, “Türkiye'de bize destek olan arkadaÅŸlarımız var ama katliamın içinde olanları da açıklamak boynumuzun borcu” dedi.

Enver Müslim, tam bir ay önce, 22 Haziran 2015'te gerçekleÅŸtirilen IŞİD saldırısıyla ilgili kanlı bilançoyu ÅŸöyle verdi:

“Öncelikle ÅŸunu belirtmeliyim ki, buradaki savaÅŸ bir Kürt savaşı deÄŸildir. Bütün insanlığın kendini savunma savaşıdır. Bu savaÅŸta sadece Kürtler deÄŸil, Türkmenler de, Farslar da, Süryaniler de, bütün etnik kimlikten insanlar öldü. Son IŞİD saldırısında 293 kiÅŸi katledildi. Bunlardan 252'si sivil, 16'sı AsayiÅŸ, 25'i YPG ve YPJ savaÅŸçılarıydı. Öldürülenlerden 36'sı çocuktu. Bunlardan 24 tanesi erkek, 12'si kız çocuÄŸuydu. Son katliamda 64 kadın, 151 erkek hayatını kaybetti. Öldürülen kadınlardan üçü hamileydi. 137 ailenin kaybı var bu saldırıda. Bu ailelerden 18'inin hem babası hem annesi katledildi. Yetim ve öksüz kalan çocuk sayısı 93. 267 kiÅŸi yaralandı. Son IŞİD saldırısında dokuz aylık çocuktan 70 yaşındaki ihtiyara kadar insanlar katledildi. Bizim özgür yaÅŸamımıza yönelik bir soykırım uygulandı.”

‘DOSYA HAZIRLANIYOR' 

Özgür, eÅŸit, demokratik bir Suriye'nin bütünlüÄŸünü savunmaya kararlı olduklarını söyleyen  Müslim özellikle son saldırıda yakalanan IŞİD üyeleri ile tanık anlatımları ve topladıkları bilgilerden ve belgelerden oluÅŸan bir dosyanın kurdukları Kobane SoruÅŸturma Komisyonu tarafından hazırlandığını belirterek ÅŸu görüÅŸleri dile getirdi:

'YASAK GETÄ°RMEDÄ°LER'   

“Bu dosyayı bütün dünya kamuoyuna sunacağız. Tel Abyad'ta DAÄ°Åž (IŞİD) çeteleri Akçakale üzerinden geçip buraya gelmiÅŸlerdir. Bu herkesin bildiÄŸi bir ÅŸeydir. Türkiye'nin resmi açıklaması var, ‘Biz Rojava'da hiçbir Kürt iradesinin ortaya çıkmasını istemiyoruz' diye. DAÄ°Åž her yerde tarihi kentleri, anıtları, mezarları, ermiÅŸlerin türbelerini tahrip ederken Süleyman Åžah türbesine yönelik herhangi bir saldırıda bulunmadılar. Bir diÄŸer nokta da Tel Abyad yönetimi DAÄ°Åž'in elindeyken her türlü ticari faaliyet yürütülüyordu ve Türkiye buna yönelik herhangi bir yasaklama getirmedi. Ama Tel Abyad özgürleÅŸtikten sonra bütün ticari faaliyetleri durdurdu..”

'TÜRKÄ°YE'YE BELA OLACAKLAR'      

Dünyanın birçok yerinden IŞİD adına savaÅŸmaya gelen 10'ar, 15'er kiÅŸilik grupların Türkiye üzerinden geçtiÄŸini ve bunu da bütün dünyanın bildiÄŸin söyleyen Müslim sözlerini ÅŸöyle sürdürdü: “En önemlisi Türk devleti ÅŸimdiye kadar çatışmada yaralanan, sınırı geçtikten sonra yakalanan DAÄ°Åž üyelerinin kimliÄŸini açıklamadı. Bunlar yarın Türklere yönelik katliamlara giriÅŸebilirler. Türkiye halkının da başına bela olacaklar. Türkiye kendi safını netleÅŸtirmelidir. Rojava'da geliÅŸen olayların yarın Türkiye'de gerçekleÅŸmeyeceÄŸinin garantisi yoktur.”

'ÇAÄžRI YAPACAÄžIZ'

Katliamda yer alan ve yakalanan IŞİD üyelerinin ifadeleri, tanıkların anlatımları ve ele geçen belgelerle birlikte bir dosya hazırladıklarını belirten Müslim, yaptıkları çalışmayı anlattı: “Kobani Emniyet istihbaratı bir soruÅŸturma yürütüyor. Güvenlikle ilgili olan kısmını biz kendimiz yapıyoruz. Ä°ÅŸin hukuki boyutu da hukukçular yürütüyor. Bu çalışmaya sivil toplum örgütleri, savaÅŸta yakınlarını kaybeden ailelerin kurumu ve insan haklarıyla ilgili kurumlar da iÅŸin insani boyutunu yürütüyor. SoruÅŸturma komisyonumuz belgeleri, bilgileri, tanıklıkları topluyor. Kısa bir süre içinde DAÄ°Åž (IŞİD)'e yardım eden ülkeleri, kurumları, kiÅŸileri bütün dünyaya teÅŸhir edecek ve Uluslararası SavaÅŸ Suçları Mahkemesi'nde yargılanmaları için çaÄŸrı yapacağız.”

'DÜNYAYA AÇIKLAYACAÄžIZ'     

Bu dosyada Türkiye'nin, Türkiye ile ilgili kurumların ya da kiÅŸilerin bulunup bulunmayacağı sorusuna da Müslim ÅŸu karşılığı verdi: “Burada Türkiye'nin iÅŸaret edilmesinin temel nedeni, bizimle olan 900 kilometrelik bir sınırın bulunmasıdır. Ä°stanbul, Ankara gibi metropollerde, diÄŸer ÅŸehirlerde DAÄ°Åž'in gösterileri oluyor. Bu çok net ortada. Bu savaşın içinde Çeçenler, Türkmenler, Araplar var. Irak'tan gelenler var. Hatta Mısırlılar var. Bu belgeleri resmileÅŸtirme, netleÅŸtirme çalışmalarımız sürüyor. Bunu dünyaya açıklayacağız. Bizim Türkiye'yle tabii ki komÅŸuluk, dostluk iliÅŸkilerimiz var. Türkiye'de bize her türlü desteÄŸi sunan dostlarımız, arkadaÅŸlarımız var ama bu katliamın içinde olanları da açıklamak bizim boynumuzun borcudur.” 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.